La kasada para yok...

Son iki gündür çalışanların maaş düzeyini yazıyorum. Ocak-şubat ayı ortalamasına göre yaklaşık 16 milyon çalışanın ücreti yüzde 42,2 artış göstermiş. Ortalama net ücret ise 6.167 lira olmuş.

Bugün emeklilere bakacağız.

SGK verilerine göre şubat ayında çalışanlardan elde edilen prim ödemeleri 41 milyar lira oldu. Bu prim gelirine karşılık SGK’nın sadece emekli maaş ödemesi ise 45 milyar lira.

2021 yılının tamamında 440 milyar lira prim gelirine karşılık 406 milyar lira emekli maaş ödemelerine harcanmıştı. Dikkat ederseniz geçen yıl prim geliri emekli maaş ödemelerinin üzerinde gerçekleşti. Fakat sağlık gideri vs düşünce geçen yıl Hazine’den SGK’ya aktarılan tutar tam 252 milyar liraydı.

Bu yıl ücretler fazla artmayınca prim geliri emekli maaş ödemelerini bile karşılamadı. Böylece yılın ilk iki ayında Hazine’den SGK’ya aktarılan kaynak tutarı 65,6 milyar liraya çoktan ulaştı bile.

Bu iş böyle giderse SGK’ya bu yıl bütçeden 395 milyar lira aktarmak durumunda kalacağız.

Durum vahim...

***

1 Mayıs İşçi Bayramı’nda emekliye müjde açıklamasını Cumhurbaşkanı Erdoğan yapacak denildi ama bir müjde gelmedi. Sebebi sanırım yukarıda verdiğim rakamlarda gizli. Çünkü kasada para yok...

SGK verilerine göre 2022 yılbaşında 4/a emekli maaşlarına yüzde 25,5 oranında zam yapıldı. Buna rağmen bütçe daha fazla ödemeye imkan tanımıyor.

Şubat ayında 13 milyon 689 bin emekli dosyasına (kişi sayısı 12 milyon 887 bin) 45 milyar 038 milyon lira maaş ödemesi ve 18 milyar 874 milyon lira da sağlık ödemesi yapıldı.

Bu hesaba göre 1 emeklinin (dosya) maaşı 3.290 lira ediyor.

Evet, yanlış okumadınız; 1 emekli ortalama 3.290 lira maaş alıyor. Bunu emekli sayısına böldüğünüzde ise ortalama maaş 3.495 liraya ancak çıkıyor.

Not: Bir emeklinin maaşını vefat gibi nedenlerle eşi ve kızının alması dosya sayısı olarak ortaya çıkıyor.

***

Çalışanların ortalama maaşının 6.167 lira ve emeklilerin ortalama maaşının 3.290 lira olduğu ülkede yaşıyoruz.

Ne çalışan kazanıyor ne de emekliler.

Herkesin kaybettiği bir ülke...

İşin daha vahimi şu... Yıllık fiyat artışları yüzde 85-90’lara çıkmış durumda. Buna karşılık çalışanların yıllık maaş artışı %42,2 ve emeklilerin yıllık maaş artışı da sadece %36,1.

Nereden bakarsanız bakın enflasyonun yarısı düzeyinde.

Biraz şükür mü bilmemiz gerekiyor dersiniz. Yoksa felaket tellallığı mı yapıyoruz. Maaşınıza bakın ve siz söyleyin.

***

SGK verileri ne emekliye fazladan verecek paranın ne de ikramiye artışının olamayacağını gösteriyor. Diyeceksiniz ki, Hazine’den ödeme yapılsın. Zaten mevcut durumda bile Hazine’den 400 milyar liraya yakın aktarılması gereken bir kaynak söz konusu... İyi ama o para da kasada yok.

O zaman ne olacak?

Veriler fakirliğe mahkum olduğumuzu gösteriyor.

Bu tercihi bizler yaptık ve sonucunda kasada para kalmadı.

Süreci yönetemezsen sonucuna katlanırsın. Olan da zaten bu!

29.jpg28.jpg

YORUMLAR (70)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
70 Yorum