Bir Zamanlar Askerdik

Füze ve yerden atılacak uçaksavar silahlarının mermilerinden sakınmak için bertaraf edici manevraları yaparak Skorsy dağların arasından uçuyordu. Helikopterin içinde yeni tayin olan personel ve izinden dönen askerler vardı. Bir müddet bu şekilde uçulduktan sonra uçuş rutinden çıktı ve helikopter bir anda yükselmeye başladı. Vadi yatağından yukarı doğru sert bir manevra ile irtifa kazandı. Önümüzdeki dağ bloğunu yükselerek aştıktan sonra ilerde dağların aslanlarının yaşadığı yer göründü.

Helikopterden indikten sonra askerler birliklerine doğru gitmek için hareketlenirken yeni gelen personel de brifing almak için karargaha yöneliyordu. Brifing odasında değişik yerlerden gelen subaylar birbirleriyle tanışırken içerden gelen dikkat komutuyla herkes esas duruşa geçmişti.

Komutanın sert adımlarla içeri girmesinden sonra ‘rahat’ demesiyle rahat duruşa geçiliyordu. Kısa bir hoşgeldiniz konuşmasından sonra komutan işin vahameti anlatmak için söze şu konuşmayla başlıyordu.

Arkadaşlar bildiğiniz gibi bölgenin en sarp arazi yapısına sahip ve sınır ötesi operasyonların yapıldığı birliğine tayin oldunuz. İşiniz gerçekten kolay değil. Yalnızca altı ayınız vücudunuzun oksijensiz ortama alışmasıyla geçecek. Onlarca zorluğu aşıp operasyon icra edeceksiniz. Size söylemek isteğim birçok konu var ama bugün en önemlisini söylemekle yetineceğim.

Burada ilk dikkat edeceğimiz şey, çatışma bölgesine inen ilk helikopterden ilk olarak komutanın ineceği son olarak da onun bineceğidir. Geride personel asla bırakılmayacaktır. Bu bizim temel felsefemizdir. Sizden önce görev yapan 20 bölük komutanından 19 tanesi bu ilkelere sadık kaldılar ve gazilik mertebesine ulaştılar. Burada asla rütbe ön planda olamaz, tecrübe, sadakat ve silah arkadaşlığı ön planda olmak zorundadır.

Gazanız mübarek olsun...

***

Bu sahne 2002 yılında Hollywood’da çekilen ve başrolünü Mel Gibson’ın oynadığı We Were Soldiers (Bir Zamanlar Askerdik) adlı filimden alıntılanmamıştır. Ama herkesin aklına, anlatırken bu film gelmiştir. Bu sahne Güneydoğu’daki bir birliğin içinde yaşanmıştır. Kendini anlatmakda zorlanan kurumlar maalesef başka bir ordunun hikayesinde yer alabilirler. Kendi yaşanmışlıklarını diğer nesillere aktaramayanlar başka bir ülkenin yaptığı psikolojik harekatın hedefi haline gelirler. Sizce bu brifing odasında esas duruşta konuşmayı dinleyenlerden kaçı daha sonra sizin hayatınızın bir parçası oldu. Bu felsefeyi dinleyenlerden kaçının hayatı farklı yerlerde bizim için çaba sarfederken geçti.

Mesele kişilerin felsefesinden çok bir ülkenin ve onun değişmez bir parçası olan kurumların felsefesini aktarmaktır. O aktarım önümüzü açacaktır. O felsefeler yeni kahramanlar yaratacaktır.

***

Afrin bölgesine yapılacak operasyonun isminin ‘Fırat’ın Kılıcı’ olacağı söyleniyor. Sanırım isim bile Gordion düğümünü sizlere hatırlatıyordur. Düğüm içinde düğümde başka türlü çözülecek gibi görülmüyor. Bu operasyon Fırat Kalkan’ından daha az diplomatik sorunla karşılaşacak diye düşünüyorum. Afrin, sorunun içinde önem kaybeden bir bölge olduğu için de sanırım operasyon diplomatik engeller çıkmadan sonlanacak gibi gözüküyor. ABD, Akdeniz açılımı için PYD’ye yeni bir rota çizmiş gibi gözüküyor. Eski rota üç kanton artı bayırbucak bölgesi iken yeni rota Kürt bölgesel yönetimi - Kamışlı - Rakka ve İsrail Hayfa limanı olarak gözüküyor.

Suriye bir satranç tahtasına dönüşmüş durumda ve bazı ülkeler kuralları hiçe sayarak dışardan piyon taşımaya devam ediyorlar. DAEŞ bitti şimdi sıra PYD-PKK piyonunu sahaya sürme işleminde.

***

PKK terör örgütü barikatlar döneminde olduğu gibi Türkiye’yi Suriye’den uzak tutabilmek amacıyla terörü şehirlere ve siyasiler üzerine yöneltmiş gibi gözüküyor. PYD kazanımlarını korumak adına suikastler ve bombalı saldırılar yapmayı planlıyorlar. Yaşananlar istihbarat bilgilerini doğrular nitelikte.

Urfa ve Gaziantep’te sınırdan geçen ve PYD adına Suriye’de eğitim alan kişiler bomba malzemeleri ile beraber yakalandılar.

Öldürülen Ak Parti’li siyasetçiler bu kirli planın bir başlangıcı gibi gözüküyor. İstihbarat ve emniyet birimleri birçok kişiyi eylem yapmadan etkisiz hale getirdiler maalesef bazı yerlerde terör örgütü bu terör faaliyetlerini gerçekleştirmeye fırsat bulabildi.

Dağda yok olmaya giden, meskun mahallerde büyük eylem yapma kabiliyetini kaybeden terör örgütü saldırılarını yeraltına taşıyor. Bunu da KCK üzerinden yapacak gibi gözüküyor.

Burada iş tekrar sade vatandaşın uyanık olmasına düşüyor.

YORUMLAR (15)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
15 Yorum