Filler tepişir karıncalar ezilir

Savaşların ana çıkış nedeni tartışmalı alanların varlığı ve bunu koruyacak bir gücün oluşmamasıdır. İki dünya ve yerel bütün savaşlara baktığınız da bu somut gerçeklik ile karşılaşırsınız.

Maalesef bu savaşlardan en büyük zararı da savaşan taraflar değil tartışmalı alanlarda yaşayan halk görür.

Bu konuyu anlatmamım nedeni Kerkük. Kerkük tam bu tanımlamaya birebir uyuyor. 2003 Irak işgalinden sonra planlı bir şekilde bu bölge kapsamın içine alındı.

2005’te yapılan anayasaya göre Kerkük tartışmalı bölgeler kapsamına alındı. Bu statüsü de halen bu şekilde devam ediyor . Yani hepimizin anlayacağı dilde “Kimseye ait olmayan bir ırak toprağı.”

Bu tartışmalara yol açan süreç de yaklaşık 14 yıldan beri devam ediyor. 2003’te başlayan kavga bugün ise çatışmanın eşiğine gelmiş durum da.

Günlük 450 bin varil petrolün çıktığı bu bölge kavganın da kaynağı. Bu 450 bin varil petrol yalnızca beş kuyudan çıkıyor. İlave petrol kuyuları ile bu sayı bir milyonun üzerine çıkabilir.

Yani kavga günlük 50 milyon dolarlık bir kazanç için. Yıllık olarak da 18 milyar dolar için (varil petrol fiyatı 50 USD olarak hesaplandı) Bu kadar büyük bir kazancı ortada bırakırsanız buna sahip çıkmak isteyen gruplar olacaktır. Bu grupları da buna teşvik eden devasa devlet büyüklüğündeki şirketler de olacaktır.

Dünyanın en ucuz petrol çıkarma maliyetinin olduğu yerlerden birisidir Irak. Varil başına bu maliyet iki doları geçmez. Petrol şirketlerinin de iştahı Irak’tan bu yüzden eksik olmaz.
Gelelim Türkmenlerin kaderine.

Açıkcası bölgede filler kapışacak, olan bölgenin kadim halkı olan Türkmenlere olacak . Çünkü bugün itibari ile Irak anayasasında belirtilen tartışmalı alanların tamamına yakını Türkmenlerin yaşadığı alandır. Zaten sorun da ordan başlıyor.

Siz hakkınızı savunacak kadar silah ve güce sahip olmayınca önce topraklarınız tartışmaya açılıyor daha sonra da gelip üzerine oturuyorlar.

Bugün Kerkük ü konuşuyor ve tartışıyoruz. Ama tartışmalı alan olan Diyala’yı ve Musul’u unutuyoruz.

Bu sabah belki de Kerkük dışından Irak ordusu IKBY güçlerini vurmaya başlayacak. Diğerleri de onları vurmak yerine önce Türkmen mahallerine saldıracak. Daha önce defalarca olduğu gibi sahneler birebir aynı yaşanacak.

Peki toplum olarak bu sahneleri kaldırmaya yüreğimiz yetecek mi? Büyük bir kesimin yetmeyeceği kesin. O zaman bir kez daha taraflara hassasiyetin yüksek sesle anlatılması gerekiyor. Çünkü kırılacak olan testi değil insan hayatı.

Belki de birileri tarafından Türkiye ve IKBY’nin karşı karşıya getirileceği bir tuzak hazırlanmaya çalışılıyor. Belki birileri kenara çekilip yalnızca izlemeye çalışacaklar. Bölgeye gönderilen 700 PKK’lı teröristi ayrıca bu kapsamda da göz önünde tutmak gerekiyor. Irak’ta ister soydaşlarımızın öldürülmesini engellemeye çalışalım isterse de tuzağa düşmeyi engellemeyi, yapacağımız tek şey net olmak.

Çünkü bazıları oyunu büyük oynuyor ve ileriye hazırlık yapıyor. İsrail de IKBY’nin hava aracı olmamasına rağmen eğitim alan 140 pilotu bu kapsamda değerlendirin. Çünkü ok yaydan referandum da çıkmadı. Çekiç güç zamanında çıktı.

***

Ayrıca ön almak adına küçük bir not eklemek istiyorum. FETÖ savunma stratejisinden saldırı stratejisine geçme kararı aldı. Başlangıç olarak da hedefe koyduğu isimler üzerinden yıpratma savaşı başlatacak. Bunu da kripto elemanları üzerinden yapacak. Planlarının ayrıntılarını perşembe günü yazacağım.

YORUMLAR (28)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
28 Yorum