Irak sınırı fazla sıcak

Son yapılan MGK sonrasında yayınlanan bildiride, “Türk hava sahasının IKBY’ye kapatılması ve İbrahim Halil sınır kapısının Merkezi Irak Yönetimi tarafından devralınması sürecinin başlatılması hükümete tavsiye edilmiştir” ifadeleri kullanılmıştı. Bildirinin yayımlandığı gece Kerkük’te Irak hükümeti de IKBY ve PKK’ya yönelik operasyon başlatmıştı. Daha sonra gördük ki bu başlatılan operasyonlar yalnızca Kerkük ile sınırlı değilmiş. Irak hükümeti IKBY’ye bağlı Peşmerge güçlerini 2003 sınırlarına kadar geri çekilmeye zorladı. Bugünse bir kaç ufak nokta hariç doğal sınırlara dönüldü.

Peki bu doğal sınırlara dönülmesinin bizi Kerkük dışında ilgilendiren tarafları neydi?

Öncelikle Ovacık sınır kapısının kurulabilmesi için Irak güçlerinin sınırımıza kadar bir temizlik yapması gerekiyor. Bunu yaparken Türkmen şehri Telafer üzerinden Sincar’a ve oradan da sınırımıza yönelmesi gerekiyordu. Bu hareket doğal olarak PYD-PKK ikmal yolunu kesecekti. Çünkü ABD silah sevkiyatını bu güzergah üzerinden yapıyordu. Bu yaşanan gelişme en azından silah sevkiyatını geçici de olsa durduracak gibi gözüküyor.

İkinci önemli gelişme MGK’nın hükümete yaptığı tavsiye kararının içinde gizliydi. Bu güne kadar benim bildiğim başka bir ülke içinde yapılacak bir faaliyet için MGK hükümete tavsiye kararı vermemişti. Bu ayın 10’unda Irak gümrük yetkilileri İbrahim Halil sınır kapısını devralmak için Türkiye’ye geldi. Ayrıca Irak özel kuvvetlerinden bir ekip de şu anda Silopi’de TSK ile tatbikat yapıyor. Eğer IKBY gümrük kapısını Irak hükümetine devretmezse burada güç kullanılabilir. İşte o an Türkiye’de bu işin içinde yer alır.

Farkındaysanız sınıra kadar olan bölge alınıncaya kadar Türkiye bir girişimde bulunmadı. Bunun sebebi Halil İbrahim sınır kapısı kapanır ise alternatifsiz kalmamak içindi. Önümüzdeki dönem bu gelişmelerle meşgul olunacak gibi gözüküyor.

Ayrıca 2008 den beri kuzey Irak’a bu kadar geniş kapsamlı bir sınır ötesi harekat yapılmamıştı. Bunun sebebi de aslında IKBY ile yaşanan sorunlardan kaynaklanıyor. Daha önce kuzey Irak’ta bulunan Türk birliklerinin lojistik yollarının emniyetini IKBY’ye ait unsurlar sağlıyordu. Görünen o ki şu anda bu konuda sıkıntılar var. Türkiye sınır hattında yapacağı düzenlemeler ile bu konuyu aşmayı düşünüyor. Ayrıca ilerde yapılabilecek büyük bir sınır ötesi operasyon için de bölgede PKK terör örgütünün döşediği mayın ve EYP leri temizlemeye çalışıyor .

IKBY’nin referandumu bütün dengeleri değiştirmiş gibi duruyor. Bozulan dengeleri Türkiye aleyhine olmayacak şekilde yeniden düzenlemek gerekiyor. Irak ‘da yaşanabilecek bir oldu bittiye karşı da Türkiye her türlü hazırlığı yapmak zorunda.

Türkmenlerin durumu, PKK’nın bölgede majör güç olma sevdası, İran’ın Irak’taki etkin durumu, Türkiye’nin lojistik yollarının emniyetinin alınması ve sınır güvenliği konuları denge sağlanması ve çözüm bulunması gereken hususlar.

Önümüzdeki günler Irak’ta suların daha da ısınacağına hatta kaynayacağını gösteriyor. Dengesizlikten avantaj sağlayanlara rağmen denge kurmak oldukça zor olacak. İşimiz oldukça zor.

YORUMLAR (16)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
16 Yorum