Son defa tane tane anlatalım

Bu Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) ile ilgili durumu net olarak bir ortaya koyalım. Öncelikle Türkiye olarak bunu kendimiz üretmeseydik SİHA’ları bize kimsenin parasıyla satacağı yoktu. Hatta ABD kongresi bunun satışına engel koymuştu. İstediğimiz SİHA sayısı zannetmeyin yüzlerceydi. Yalnızca iki adet istemiştik. Onu bile PKK ile mücadelede dengeleri değiştirecek diye vermek istemediler. Yalnızca iki tanesinin dengeleri değiştireceğini düşündüler. Peki SİHA terörle mücadelede ne avantajlar sağlıyor ki dengeleri bu kadar değiştirebiliyor.

1- Öncelikle bizim gibi dağlık alanlarda terörle mücadele ediyorsanız alan hakimiyetinin sağlanması birinci önceliktir. Bunu ya karakol kurarak sağlayabilirsiniz ya da bölgede sıklıkla operasyon yaparak. İkisi de içinde onlarca riski barındırır. Bugüne kadar terörle mücadele kapsamında verdiğimiz şehitlerin hayatlarını nasıl kaybettiği olay kayıtlarından incelendiğinde ortaya şu sonuç çıkmaktadır. Temas öncesi ilk ateş , karakol baskınları veya mayın. SİHA size bu ikisini de yapmadan kesintisiz bir alan hakimiyeti sağlamaktadır.

2- Bizim yaptığımız mücadele sınır ötesine dayanmaktadır. Buna benzer örnek ya güney Amerika’da ya da Afrika ülkelerinde olmaktadır. PKK eğitim, lojistik üslerini Irak ve Suriye topraklarında muhafaza etmektedir. Bu da güvenlik güçlerinin işini bir kat daha zorlaştırmaktadır. Önleyici operasyon yapamazsanız teröristle temas anında karşılaşmak zorunda kalırsınız. SİHA, güvenlik güçlerine 24 saat sınır ötesi operasyon yapma hizmeti sunabilmektedir. Bugünlerde neden sınır ötesi yapmıyoruz sorusunun doğru cevabı hep yapıyoruz olmalıdır.

3- Terörle mücadelede en büyük sıkıntı yol emniyetinin sağlanmasıdır. Aslında en büyük askeri güç de buna ayrılmaktadır. İHA ve SİHA bu görevi kesintisiz yapmaktadır.

4- SİHA’lar terörle mücadelenin en önemli unsuru olan bir operasyon şeklini büyük ölçüde ortadan kaldırmıştır. Temas sağlamak için geçiş güzergahları üzerine atılan pusu yöntemi tarihe karışmıştır. Her atılan 10 bin pusudan sadece birinde temas sağlanabilmiştir. Pusu atmak için ayrılan güçler arazinin ayrıntılı aranması ve nitelikli nokta operasyonlar için kullanılmaya başlanmıştır. Bu sayede PKK’ya ait büyük depolar bulunabilmiştir. Pusu görevini insansız hava araçları yapmaya başlamıştır.

5- SİHA’lar teröristler üzerinde büyük bir psikolojik üstünlük sağlamıştır. Duvar yazılarının şekli değişmiştir. Özel Kuvvetler için kullanılan tabirin üzerine bir de SİHA yazıları söylenmeye başlamıştır. “Mağaradan kafamızı çıkaramıyoruz, nereden vurulduğumuzu anlamıyoruz” sözleri telsizlerden duyulmaya başlanmıştır.

6- İşin bir de mali kısmı vardır ki bu herkes için önemli bir konudur. İster ABD olun ister Rusya, bu kriteri bir kenara koyamazsınız. SİHA’lar operasyon maliyetlerini inanılmaz bir ölçüde düşürmüştür. Bu da terörle etkin bir şekilde mücadele ederken diğer kaynaklara da ödenek ayrılmasına fırsat vermiştir. İki adeti vermeyenlere inat Türkiye her ay iki adet SİHA’yı envantere almaktadır. Şimdi sıra ANKA -S’ler sayesinde derinlikte örtülü operasyon yapma dönemidir. Kendini başka ülkelerde olduğu için güvende hisseden terör örgütü mensuplarının rahatını kaçırma dönemidir. Hizmeti geçenlerden Allah razı olsun. Bu hizmet sayesinde Mehmetçiğin burnu bile kanamıyor. Geçen sene yaklaşık 10 bin terörist etkisiz hale getirildi. Bunların büyük bir kısmı gelişmiş teknoloji kullanılarak yapıldı. Teknoloji kullanımına uygun olarak yapılan operasyonlarda hiç şehit verilmedi. Şehitlerimizin büyük bir kısmı sınır ötesi operasyonlarda , Fırat Kalkanı’nda veya mayınlar yüzünden yaşamını yitirdi. Artan teknoloji kullanımı ve her SiHA üretimi şehit sayımızı da aşağıya çekmeye devam edecektir. İşte SiHA bu kadar önemli, anlamayana son kez tane tane anlattım.

YORUMLAR (44)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
44 Yorum