Terör

Pazar günü 9 yaşındaki Ecrin, babası Yusuf Meydanda hoş zamanlar getirmek için Taksim’e gelmişlerdi. Terör, bomba ile ikisinin de canını aldı! Arzu Özsoy ile kızı Yağmur Uçar, Adem Topkara ile eşi Mukaddes Elif Topkara da aynı şekilde hayatlarını kaybetti.

İkisi yoğun bakımda, 81 yaralı…

Vefat edenlere rahmet, yaralılara sağlık diliyorum.

Masum, iyi niyetli, temiz insanların hayatı karardı, yüreklere yıllarca sönmeyecek ateş düştü.

Terör böyledir: Kör bir ideolojiyle, kan ve yıkıcılıkla hiçbir ahlaki ve insani değer tanımadan saldırır.

Teröre verilecek tek cevap, etkili, kararlı silahlı mücadeledir. Buna istihbarat ve siyaset eşlik eder. Siyaset yani demokrasi yoluyla terörün tabanını daraltmak, o tabanı siyasete çekmek… Diplomasi yoluyla terörü tecrit etmek, yani başarılı dış politika.

PROVOKASYON MU?

Açıklanan ilk bulgulara göre, PKK, Ahlam el Beşir adlı teröristi, Afrin’den İstanbul’a göndererek bu terör eylemini yaptırmıştır. Afrin, Hatay sınırında PKK’nın ‘Rojava kantonları’ndan biridir.

Hemen komplo muhayyilesi faaliyete geçti. Bunun, seçimleri etkilemek için iktidarın provokasyonlarından biri olduğunu söylemeye başladı. Terörist hemencecik nasıl bulunup yakalanmış imiş?.. Gözaltına alınan 46 kişi nasıl tespit edilivermiş imiş…

Türkiye kırk yıldır PKK terörüyle mücadele ediyor. Bu alanda teknoloji ve tecrübe birikimi yüksektir, elbette çok hacimli bir istihbarat dosyası da vardır. Zanlının hemen yakalanması ve gözaltılar yapılması provokasyonun delilleri değil, Emniyet’in başarısıdır.

Deliller tümüyle toplanınca mahkemede açık duruşma yapılacak, her şeyi alenen göreceğiz.

Bu provokasyon teorisi, iktidarın muhalefet hakkında ürettiği komplo teorileri kadar gerçek dışıdır. İktidarın işine gelen; terör korkusunun başlaması değil, terörle mücadeleyi başardığı, güvenliği sağladığı kanaatini uyandırmaktır.

Şunu da belirtmek gerekir: İktidar körüklediği komplo kültürünün ve kutuplaşmanın bumerang gibi kendine dönmüş sonuçlarıyla karşılaşıyor. “Seçimler için her şeyi yaparlar, seçimleri kaybetseler de gitmezler” korkusunu Türkiye’de muhalefet 1947’den beri hiç yaşamamıştı; YSK da hiç bu dönemdeki gibi tartışma konusu olmamıştı… Erdoğan, 1947-1950 arasındaki İsmet İnönü kadar muhalefete güven verici olmadı.

‘YENİ TÜRKİYE’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın “Türkiye eski Türkiye değil, bunu herkes böyle bilsin” gibi sözlerle iktidar propagandası yapması esef vericidir. Yüreklerin yandığı bir günde bir kamu görevlisi olarak Böyle konuşmamalıydı. Terörle mücadele etmiş eski hükümetlere haksızlık ettiği gibi, ekonomi ve dış politikada ağırlaşmış sorunları, uluslararası derecelendirmelerde gerilere gitmiş konumlarımızı hatırlatmak da mümkün. Bugün sırası değil.

Terörle mücadele için, asker ve polis eliyle yürütülen kararlı mücadele yanında, politikalar da geliştirmek gerektiği için, ülkede ana konularda fikir birliğinin olması, siyasetçilerin, özellikle de iktidarın buna özen göstermesi gerekir.

Bu derecede kutuplaşma yanlıştır… Malazgirt ve Çanakkale zaferleri gibi hepimizi birleştiren ortak değerleri bile politik propaganda vesilesi olarak kullanmak yanlıştır… “Milli Mücadele’yi taçlandırdığını” hep beraber söylediğimiz Lozan Antlaşması hakkında “yutturdular” diyen bir politizasyon yanlıştır. Dış politikada da aleyhimize etkileri olmaktadır.

TÜRKİYE’NİN DOSTLARI?

Taksim terörünü ABD yaptırmış olabilir mi? Zihinlerdeki bu şüphe Afrin dahil, PYD / YPG bölgelerinin ABD kontrolünde olmasından ve örgütü desteklemesinden geliyor.

Bu noktada “Yeni Türkiye”ye sormak lazım; Batı’da her zaman Türkiye karşıtları oldu ama hem Avrupa’da hem Amerika’da her zaman Türkiye’nin güçlü ve aktif dostları da olmuştu… İktidarın ilk on yılında da böyleydi… Şimdi neredeler?!

Derlenip toparlanmak, soğukkanlılıkla düşünmek, sorunlarımızın rasyonel çözümlerini geliştirmek, her şeyden önce de birbirimizi “düşman” görme ve gösterme cinnetinden kurtulmak zorundayız.

YORUMLAR (81)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
81 Yorum