Çayın Yanına Asırlık Lezzet Olan Kazandibi Yapın Gönülleri Fethedin! İşte Dillere Destan Kazandibi Tarifi

Çayın Yanına Asırlık Lezzet Olan Kazandibi Yapın Gönülleri Fethedin! İşte Dillere Destan Kazandibi Tarifi

Vazgeçilmez sütlü tatlıların başında gelen kazandibi tatlısını büyük küçük demeden hepimiz bayılarak yiyoruz. Peki pastane usulü kazandibi nasıl yapılır? Kazandibi yapmanın püf noktası nedir? İşte dillere destan kazandibi tatlısının tarifi...

Kazandibi Tatlısı, Saray (Payitaht) ve halk mutfağının tavukgöğsünden ortaya çıkardığı karamelize edilerek tadı yanıklaştırılmış kardeş tatlısıdır. Geleneksel Türk mutfağının sütlü tatlılarından biri olan tavukgöğsü tatlısını yapan saray aşçıları tavukgöğsünün pişirilme sonrasında kazanının dibine illâki yapışan muhallebi önceleri mutfak çalışanlarının kısmetinde kalsa da bu lezzetin farkına varanlar yeni bir tatlıyı literatürümüze eklemeyi başarmış. Kazandibi o gün bugündür ayrıca satılan bir tatlı oluvermiş. Kazandibi; sütlü ve diğer şerbetli tatlılara göre daha hafif bir tatlı olması sebebiyle özellikle yaz aylarında daha çok tüketilir. Osmanlı saray mutfağından günümüze ulaşan bu lezzeti sizler de evlerinizde kolay ve pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Tamamen evinizde olan malzemelerle kazandibi tatlısı şipşak yapabilirsiniz. İşte 100 asırlık, dillere destan bir lezzet olan kazandibi tatlısının ayrıntılı tarifi şöyle;

MALZEMELER

2,5 litre tam yağlı süt

1,5 su bardağı şeker

6 yemek kaşığı mısır nişastası

6 yemek kaşığı pirinç unu

2 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı tereyağı

2 paket vanilya

Tepsinin Altı için;

8 yemek kaşığı toz şeker

Tereyağı

YAPILIŞI

Kazandibi tatlısına başlamak için öncelikle kullanacağımız sütümüzün yarım litresini soğuk halindeyken ayrılarak mısır nişastası, un ve pirinç unu ilave edilip güzelce çırpılır. Malzemelerimizin pütürlü kalmamasına dikkat edelim. Şimdi de kalan sütümüzü ve toz şekeri üzerine ekleyelim. Muhallebimizi orta ateşte pişirelim. Muhallebimiz göz göz olduğunda vanilyayı ve 1 yemek kaşığı tereyağı katalım ve hızlı bir şekilde çırpalım, ocaktan alalım. Fırın tepsisini tereyağı ile yağlayalım ve her tarafına eşit dağılacak bir şekilde şeker serpelim. Üzerine pişirdiğimiz muhallebiyi dikkatlice dökelim. Tepsimizi alalım ve ocağın büyük gözünde orta ateşte döndürerek 10-15dakika kadar pişirmeye başlayalım. Böylece muhallebinin dibine döktüğümüz şeker yanacak ve kazandibi tatlımıza görünümünü verecek.

basliksiz-22.jpg

EN HAFİF TATLI KAZANDİBİ

Muhallebinin yanları hafif sararmaya başladığında ocaktan alalım. Kazandibimiz soğuyana kadar dışarda bekletelim. İyice soğuduktan sonra buzdolabında 3-4 saat kadar bekletelim. Tamamen soğumuş olan kazandibi porsiyonluk dilimler halinde dilimlenir. Spatula ile alınıp servis tabağına dilimler ters çevrilir ve servis edilir.

Afiyet olsun.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN