Komşularınız tabağını alıp istemeye gelecek! Kütür kütür bu karışık turşu asla erimiyor

Komşularınız tabağını alıp  istemeye gelecek! Kütür kütür bu karışık turşu asla erimiyor

Geleneksel kışlık hazırlıklarımızdan biri de turşu yapımı. Kış boyunca yemeklerin yanında severek yediğimiz turşu nasıl yapılır? Turşu yapmanın püf noktası nedir? İşte kış boyunca güvenle tüketebileceğiniz turşunun tarifi...

Eylül ayının gelmesi çoğu ülkede sonbaharı karşılamak, sararan yapraklar içinde doğanın ve tabiatın tadını çıkarmak olsa da bizim ülkemizde bu tam tersi. Eylül ayı demek bizim ülkemizde kış hazırlığı demek. Salça, turşu, domates konservesi, reçel, ekmek yapımı demek. Bizde haberimizde bu hazırlıklardan biri olan turşu yapımına yer verdik. Turşu bütüncül olarak bağışıklık sistemini koruyup güçlendirir. Bu koruyucu etkinliği hem içeriğindeki probiyotik bakteriler hem de turşuyu oluşturan sebze ve meyvelerin kendi özellikleri ile yapar. Fermente bir yiyecek olduğu için bakteri açısından da zengindir. İşte kütür kütür turşu tarifi...

MALZEMELER

2 kilo salatalık

1 kilo yeşil biber

1 kilo kelek

1 kilo yeşil domates

1 kilo acur

3 baş sarımsak

5 yemek kaşığı kaya tuzu

2 çay bardağı sirke

1 yemek kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı limon tuzu

Her bir turşu kavanozu için 7 adet nohut

2 litre su

YAPILIŞI

Dillere destan, kütür kütür güzel bir turşu yapmak için öncelikle kullanacağımız salatalık, yeşil biber, kelek, yeşil domates, acurları bol suda güzelce bol suda yıkayıp ayıklayalım. Turşunuzu isteğe bağlı dilimleyerek de kavanozlara koyabilirsiniz. Turşu yapımında ilk püf noktası kullanacağınız malzemelerin parlak taze, diri ve sert olması gerekiyor. Turşu kuracağımız kavanozların dibine nohut atıktan sonra karışık bir şekilde sebzeleri yerleştirelim. Turşunun içine koyduğumuz nohut turşumuzun fermantasyonu için gerekli. Sebzelerin aralarına da ayıkladığımız sarımsaklardan atalım. Şimdi de turşumuzun suyunu hazırlayalım. Bunun için geniş bir leğen yada sürahiye sirke, şeker, limon tuzu, iri kaya tuzu ve içme suyunu karıştıralım.

maxresdefault-001.jpg

TURŞU İLE BAĞIŞIKLIĞINIZI GÜÇLENDİRİN

Turşu yapımında ikinci püf nokta kullanacağınız turşu tuzunun iri tuz olması. Turşu yaparken ince çekilmiş tuz yada sofra tuzu kullanılmaz. Üçüncü püf noktası ise turşunun içine mutlaka şeker konulmalı. Şeker turşunun içine koyduğunuz sebzeleri sarartmaya yarıyor. Elde ettiğimiz turşu suyu karışımını kavanozlara pay edelim. Kavanozların kapağını sıkı kapatarak serin karanlık bir yere kaldıralım. Yaklaşık 20 - 25 gün içinde turşumuz hazır. Turşu açıldıktan sonra serin bir yerde muhafaza edilmeli. Mümkünse turşunuzu açtıktan sonra buzdolabında saklayınız.

AFİYET OLSUN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN