Simidi bir de tereyağlı tarifle deneyin! Dışı çıtır çıtır içi puf puf... Çayın yanına en çok o yakışıyor

Simidi bir de tereyağlı tarifle deneyin! Dışı çıtır çıtır içi puf puf... Çayın yanına en çok o yakışıyor

Büyük küçük demeden hepimizin bayıla bayıla yediği simitler son zamanlardaki artan maliyetlerden nasibini aldı. Fiyatları artan simidin tadı kaçınca özellikle hanımlar çareyi evde simit yapmada buldular. İşte evde simit yapmanın ayrıntılı tarifi...

Ülkemizde büyük küçük demeden milletçe severek tükettiğimiz simidin tarihi çok eskilere dayanıyor. Tarihi kaynaklarda simidin İstanbul'da 1525'ten beri tüketildiği yazmaktadır. Öyle ki bu kadar çok sevilen simit; padişahların sofralarında da yer almıştır. Evliya Çelebinin seyahatnamesinden İstanbul’da simitçilerin 70 fırında, toplam 300 nefer olarak çalıştığını, bunlardan kimisinin de bağlı olduğu fırınların çırakları olarak fırın hesabına çalıştıklarını öğreniyoruz. XIV. Yüzyılda Osmanlıda simit çeşitli vesilelerle karşımıza çıkıyor. Örneğin Avrupalı ressamlar eserlerinde simit ve simitçilere sıkça yer vermişlerdir. Warwick Goble de 1906'da İstanbul'daki simitçileri resmetmiştir. Abdül Mecit devri İstanbul’unu anlatan gravürlerinin pek çoğunda simitçiler bulunmaktadır. Böylece simit hem hayatlarımıza, hem damaklarımıza işte kazındı. Peki bu efsane lezzet simidi evde nasıl yapabiliriz? İşte evde simit yapmanın ayrıntılı tarifi şöyle;

MALZEMELER

3.5-4su bardağı un (kontrollü koyalım)
1.5 su bardağı ılık su
1 çay kaşığı instant maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay kaşığı tuz

Dışı için;
Yarım çay bardağı pekmez
Yarım çay bardağı su
Kavrulmuş susam

YAPILIŞI

Dillere destan çıtır çıtır simit tarifimiz için öncelikle hamur yoğurma kabımızı alalım. İçine oda sıcaklığındaki tereyağını, şekeri, instant mayayı ve ılık suyu koyalım. Bu malzemelerimizi güzelce karıştırdıktan sonra ardından tuzu ve unu kontrollü bir şekilde azar azar ilave edelim. Ele yapışmayan orta sertlikte güzel bir hamur elde edelim. Hamur yoğurduğumuz kabın üzerini hamurumuzun mayalanması için streçle kapatalım ve hamurumuzu 1 saat sıcak bir ortamda mayalanma bırakalım. Bu süre sonunda mayalanan hamurumuzu tezgahın üzerine alalım ve hamurumuzu 6 eşit bezeye bölüp önce kısa sonra uzun şeritler yapıp simit şekli verelim. Bir yemek tabağının içinde pekmezi ve suyu güzelce karıştıralım. Simitlerimizi önce bu pekmezli suya her erine gelecek şekilde güzelce batıralım. Ardından simitlerimizi kavrulmuş susama batıralım.

maxresdefault.jpg

BU TARİFLE DIŞARIDAN HAZIR SİMİT ALMAYA SON VERİN

Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine simitlerimizi aralıklı olarak dizelim. Simitlerimizi fırına koymadan önce en az 30 dakika tepsi mayası için bekletelim. Bunun için simitlerin üzerine temiz bir örtü örtelim ve simitlerin kıvrım yerlerinde beyaz çizgi görene kadar bekleyelim. Bu süre sonunda önceden ısıtılmış fırının içine ısıya dayanıklı bir toprak kase yada sufle kasesine su koyalım. İçi su dolu kasenin buharıyla birlikte pişen simidin içi yumuşak dışı çıtır çıtır olacaktır. Simitlerin üzeri kızarana kadar pişirelim. Pişen simitlerimizi sıcak sıcak servis edelim.
Afiyet olsun.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN