Yerebatan’a yeni bir müze geliyor

Yerebatan’a yeni bir müze geliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yerebatan Sarnıcı’nda gerçekleştirilen restorasyon çalışması sonrası bin 500 yıllık yapıda yeni bir müze açmaya hazırlanıyor. Restorasyon sırasında sütunların depreme karşı dayanıklı olmadığını tespit ettiklerini söyleyen Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel ‘Sütunlar depreme karşı güçlendirilecek. Sarnıcın içinde yeni bir müze oluşturmak de yeni bir müze oluşturmak için de İtalyan yetkililerle görüşüyoruz’ dedi.

SALİHA SULTAN / KARAR

Yerebatan Sarnıcı’nı restore eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi sarnıçta yeni bir müzeyi de hayata geçirmeye hazırlanıyor. Restorasyon sırasında sarnıcın sütunlarının depreme karşı dayanıklı olmadığını tespit ettiklerini söyleyen Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel: “Sütunlar depreme karşı güçlendirilecek. Sarnıcın içinde yeni bir müze oluşturmak için de İtalyan yetkililerle görüşüyoruz.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 6’ıncı yüzyılda Bizans İmparatorluğu tarafından su deposu olarak inşa edilen ve İstanbul’un önemli cazibe merkezlerinden biri olan Yerebatan Sarnıcı restorasyonunun ardından İstanbul’a yeni bir müze kazandıracak.

Sarnıçta devam eden restorasyon çalışması hakkında KARAR’a bilgi veren İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, restorasyon uygulamaları esnasında yapılan tespitlerde sarnıcın sütun başlıklarının üzerinde bulunan demir gergilerin birbiri ile bağlantılı olmadığı anlaşıldığını kaydetti. Bu durumun sarnıcın olası bir deprem durumunda güvenliği için tehlike arz ettiğini söyleyen Özel “Yeni gergi sistemi detaylarını içeren statik rapor hazırlandı. Kurul onayı ardından mevcut gergiler yeni gergiler ile değiştirilerek yapının deprem güvenliği arttırılacak” dedi.

“İşinin ehli uzmanlarla ve yetenekli işçilerle, büyük bir sorumluluk hissederek çalışıyoruz” diyen Özel, restorasyona verilen öneme şu sözlerle dikkati çekti: “Sürece bazı sıva bölümlerini kazıyarak ve çimentolu bölümleri ortadan kaldırarak başladık. Şu anda tuğla sütunlarda derz açma işlerini yapıyoruz. Orijinalinde tabanda olan tuğlalara ulaştık ve koruma çalışmalarına başladık.” Restorasyon çalışmasının 6 ay sürmesini beklediklerini söyleyen Özel, sarnıçta var olan müze ve gezi platformuna ilişkin şu bilgileri aktardı: “Mevcut müze ve gezi platformu yapısal olarak çok ağır olmakla birlikte sarnıcın müze fonksiyonuna cevap veremeyecek nitelikte. Bu sebeple yeni projede daha hafif, istenildiğinde yapıdan uzaklaştırılabilen, özgün doku ve malzeme ile uyumlu yeni bir platform ve güzergâh belirlendi.” İBB’nin İtalyan yetkililer ve uzmanlarla birlikte sarnıcın içinde yeni bir müze oluşturma konusu üzerinde çalıştığını da ekleyen Özel. müzenin içeriği hakkında şimdilik detay vermeyerek “Önümüzdeki günlerde tüm bilgileri kamuoyuyla paylaşacağız” dedi. Pandemi sürecinde sarnıcın ziyaretçi sayısında keskin bir düşüş yaşandığını da vurgulayan Özel, restorasyon çalışmalarının ardından yenilenen Yerebatan Sarnıcı’nda ziyaretçi sayısını da artacağını umduklarını sözlerine ekliyor.

ÖNCELİK ANTİK YAPIYA ZARAR VERMEMEK

Önceliğimiz Yerebatan Sarnıcı’nın 14 kişilik restorasyon ekibinin şefi Resul Kodak da, restorasyonu büyük bir titizlikle yürüttüklerini belirterek “Unutmamalıyız ki antik bir yapı üzerinde çalışıyoruz. Çok dikkatli olmak zorundayız. Çekiçle tek bir yanlış vuruş, dünyanın en muhteşem yapılarından birinde büyük bir hasara yol açabilir” ifadeleriyle, tarihi esere gösterilen hassasiyetin altını çiziyor. Kodak, pandemi sırasında ekibin sağlığı için restorasyonun durdurulduğunu da belirtiyor. Su seviyesinden 8 metre yükselen 336 mermer sütunu nedeniyle ‘Batık Saray’ olarak da anılan ve bugüne kadar birçok onarım sürecinden geçen Yerebatan Sarnıcı’nın, yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra kültür sanat sektörü için de yeniden bir cazibe merkezi haline dönüşmesi hedefleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN