Yerli aşı gönüllüsü Bakan Varank'a ilk doz vuruldu

Yerli aşı gönüllüsü Bakan Varank'a ilk doz vuruldu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Ankara Onkoloji Hastanesi'nde TÜBİTAK Kovid-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları süren VLP temelli aşının Faz-1 aşamasına gönüllü oldu ve ilk dozunu yaptırdı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Kovid-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları süren VLP temelli aşının insan denemelerine gönüllü katılarak aşı oldu.

"VLP AŞISINDA FAZ-1 GÖNÜLLÜSÜ OLDUM"

Aşı sonrası açıklama yapan Varank, şunları kaydetti: "Ankara Onkoloji Hastanesi faz-1 klinik araştırmalar merkezindeyiz. Türkiye'de ve dünyada yenilikçi bir teknoloji olan VLP aşısında faz-1 gönüllüsü oldum. Normalde bu çalışmalar 27 Mart'ta 36 gönüllüyle başladı. Biz de Hasan Mandal hocamızla beraber artı iki olarak bu çalışmaya katılmış olduk.

Ocak 2021 tarihinde biz Kovid-19 Türkiye platformu olarak hocalarımızı toplamıştık. Türkiye'de bütün aşı ve ilaç çalışması yapan hocalarımıza Türkiye neler yapabilir diye bir toplantı yapmıştık. O toplantıda bazı hocalarımız Türkiye'de aşı üretme kabiliyetinin olduğunu söylemişti.

02-001.jpg

"AŞI ADAYIMIZA ÇOK GÜVENİYORUZ"

Şu anda DSÖ listesine göre, dünyada VLP aşı adayı 4 tane var. VLP aşısı dünyada inovatif kabul edilen bir aşı türü. Bu aşı adayımız virüsün 4 proteinini de dikkate alarak tasarlanmış bir aşı adayı. Çok inovatif bir aşı adayı olduğuna inanıyoruz.

Neticelerinin farklı ve dünyadakilerden etkin olacağını inanıyoruz. FAZ-1 çalışması oldukça önemli. Ben vatandaşlarımıza sesleniyorum. Aşı vaktiniz geldiyse Sağlık Bakanlığı'nın uyguladığı aşıları yaptırın. Bu aşının sadece Türkiye'ye değil tüm dünyaya faydası olsun istiyoruz. Aşı adayımıza çok güveniyoruz. Sene sonuna kadar yeterince gönüllü bulursak aşımızı sunacağız."

02-002.jpgSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, koronavirüse karşı geliştirilen insan klinik denemelerinin Faz-1 aşamasındaki virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) yerli aşının ilk dozunu, Ankara Onkoloji Hastanesi'nde yaptırdı.

AKTİF YA DA ETKEN MADDE YOK

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mayda Gürsel ile Bilkent Üniversitesi'nden İhsan Gürsel çiftinin ortak projesi sonucu geliştirilen VLP aşı adayının insan denemeleri, 18 artı 18'lik biri düşük, diğeri yüksek doz olmak üzere iki gruba uygulanıyor. Her 2 grubun 6'sı plasebo. Yani içinde aktif ya da etken bir madde bulunmayan enjeksiyonlardan oluşuyor.

Gürsel çiftinin inovatif aşı adayının Haziran'da Faz-2'ye, Ağustos'ta da Faz-3'e geçmesi planlanıyor. Yerli VLP aşı adayının Faz-2 çalışması, İngiliz varyantına göre hazırlandı.

DÜNYADA SAYILI, TÜRKİYE'DE TEK

Dünyada sayılı, TÜBİTAK Kovid-19 Türkiye Platformu kapsamında ise tek VLP teknolojisiyle geliştirilen aşı adayı, 30 Mart'ta Dünya Sağlık Örgütü'nün Kovid-19 aşı adayları listesinde yer alarak dünyada bu türde klinik aşamaya geçen 4'üncü aşı adayı oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN