Yıllara bedel 48 saat

Yıllara bedel 48 saat

Türkiye’deki vaka sayısı son iki günde katlanarak artınca ‘48 saat dışarı adım bile atma’ seferberliği başladı. Dönüm noktasında tam karantinaya uyulması salgın zincirinin kırılıp, mücadelede avantaj elde edilmesinde kilit önem taşıyor. Uzmanların ‘tedbirlere uyulmazsa iş bir yıla kadar uzar’ uyarıları da, Türkiye’yi İtalya olmaktan kurtarmak için en kritik iki günde hiç taviz verilmemesi gerektiğini gösteriyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan ek genelgeyle, sahillerde spor ve yürüyüş yapılmasının yanı sıra oltayla balıkçılık yasaklanırken, uyarıları dikkate alan vatandaşlar geçen haftanın aksine bu kez dışarı çıkmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile 81 ilde toplanan pandemi kurullarından çıkan kararlar da hayata geçirildi. Geniş çaplı seyahat yasağı getirildi, Van, Rize ve Yozgat’ın bazı noktalarında karantina uygulamasına geçildi. Atılan adımlar sonrası sosyal mesafe en az seviyeye indi. Hayatın birçok alanına yönelik getirilen kısıtlama kararlarıyla birlikte geçen hafta pazar günü yüzde 13 olan İBB trafik yoğunluğu haritası yüzde 9’a düştü. Spor amaçlı dışarı çıkan birkaç kişinin dışında yasaklara uyan vatandaşlar, geçtiğimiz haftanın aksine Arnavutköy Sahili ve Galata Köprüsü’ne akın etmedi. Kilometrelerce araç kuyruğunun oluştuğu Bebek Sahili, bu pazar boş kaldı. Bebek, Tarabya sahili ve Avcılar’da yasağa rağmen yürüyüş yapan az sayıda vatandaş da polis ekipleri tarafından uyarıldı. Bayrampaşa’da köprü altında kurulan pazarda yaşanan yoğunluk endişe yarattı.

Tedbirler kapsamında önceki gece kapatılan Harem Otagarı’nda dün son sefer düzenlendi. Valilikten izin alan 20 yolcu sosyal mesafeyi koruyarak otobüsle yolculuk yaptı. 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda da sessizlik hakimdi.

Sahillerde balık tutmak, spor yapmak ve mesire alanlarında piknik-mangal yapmanın yasakladığını duyuran İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ise uzmanların da vurgu yaptığı 48 saatlik kritik sürece dikkat çekti. Twitter hesabından yaptığı paylaşımla İstanbullulara “48 saat hiç çıkma” çağrısında bulanan Vali Yerlikaya, paylaşımına Taksim Meydanı ile Ayasofya Müzesi önündeki güvercinler ile İstanbul Boğazı sahilindeki bir martı fotoğrafını da ekledi. Yerlikaya, “Ardından alkışlama emojisiyle sosyal medyadan İstanbullulara teşekkür eden Vali Yerlikaya “Aldığımız tedbirlerde bize yardımcı olduğunuz ve evde kaldığımız için teşekkür ediyorum. Sadece biraz sabır” ifadelerini kullandı. Sivas Valiliği de vatandaşlara 48 saat evde kalmaları çağrısında bulundu. Valilik tarafından işaret dili eşliğinde hazırlanan video klipte, Sivaslılara evde kalmaları çağrısı yapıldı. Video “Sen 48 saat hiç çıkma biz daha ne videolar yaparız. Sen yeter ki evde kal Sivas” ifadeleriyle yayınlandı. Şehrin boş cadde ve sokaklarında çekilen fotoğrafların da yer aldığı paylaşımda ise “Sosyal izolasyonu sağlarsak koronavirüsün şehrimizde yayılmasını engelleyebiliriz. ‘Evde kal’ çağrılarımıza karşılık veren Sivas halkına teşekkür ediyoruz. Evde kalma süresinin ne kadar kısa olmasını istiyorsak o kadar çağrılara karşılık verelim lütfen” ifadelerine yer verildi. Birçok valilik vatandaşa benzer çağrılarda bulundu.

13 DİLDE ‘EVDE KAL’ ÇAĞRISI

Diğer taraftan Ankara Valiliği, İstanbul Valiliği’nin salgına karşı dün attığı adımların benzerlerini hayata geçirdi, taksi ve internet uygulamalarıyla şehirler arası yolculuğu yasakladı. Ankara Valiliği “Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla ilimizde, taksi ve benzeri araçların şehirlerarası toplu ulaşım aracına dönüşümüne neden olacak ya da internet tabanlı uygulamalar vasıtasıyla yolcu taşıması yasaklanmıştır” açıklamasını yaptı. Valilik daha sonra pazar yerleri ve marketlere çocukların girişini yasakladı. Antalya’nın Alanya ilçesinde Türk vatandaşları ve yerleşik yabancılara yönelik hazırlanan videoda ise ‘evde kal’ çağrısı yapıldı. Alanya Belediyesi’nin hazırlattığı videoda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Alanyaspor Başkanı Hasan Çavuşoğlu, futbolcular ile yerleşik yabancılar evlerinden çektikleri videoyla 13 dilde ‘evde kal’ çağrısı yaptı. Çavuşoğlu da sosyal medyadan “48 saat evden çıkma” mesajı verdi. Ayrıca ilçede devriye görevine çıkan jandarma 5 dilde anons yaptı, sahilde gezenleri uyardı. Muğla’nın Ortaca ilçesinin dünyaca ünlü turistik mahallesi Dalyan’da ise sahil şeridi ve Sülüngür Gölü kenarındaki piknik alanı koronavirüs önlemleri kapsamında güvenlik şeridi ile çevrilerek girişler yasaklandı.

YÜZDE 50 KURALINA UYMADI, LİSANSI İPTAL OLDU

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, toplu taşıma araçlarında yolcu taşıma kapasitesini yüzde 50 düşürme kuralına uymayan özel halk otobüsü sürücüsünün sertifikasını iptal etti. İBB Basın Danışmanlığı, sosyal medyaya yansıyan 62 numaralı Gültepe-Kabataş hattında çalışan ve aşırı yolcu taşıyan özel halk otobüsü ile ilgili olarak bir açıklama yaptı. İçişleri Bakanlığı genelgesi gereği, toplu taşıma araçlarının yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50’ye düşürüldüğünü hatırlatan İBB, olayın incelendiğini belirterek “Söz konusu şoför bundan böyle hiçbir Özel Halk Otobüsü veya diğer işletmelere ait araçları kullanamayacak. Ayrıca aracın seferden men edilmesine ve işletmeciye para cezası kesilmesine karar verildi” ifadelerini kullandı.

ATEŞİ OLAN ŞOFÖRE EV KARANTİNASI

Koronavirüs salgınına karşı en sıkı tedbirler seyahat kısıtlaması ile getirildi. Şehirlerarası otobüs seferleri valilik izni dışında yasaklandı. Tren seferleri durduruldu, yurt dışı seferlerini iptal eden THY, bilet satmama ve yurt içinde ise sadece 14 kente uçma kararı aldı. Hava yolu ve kara yolu ile şehirlerarası yolculuk yapmak isteyenler ‘Seyahat İzin Kurulu’ndan belge almak zorunda kaldı. Bu önlemlere yollarda oluşturulan kontrol noktaları da eklendi. İstanbul’da kent çıkışında araçlar polis ekipleri tarafından durdurularak denetlendi. Servis aracı ve şehir içi toplu taşıma araçlarında kapasiteye uygun yolcu taşınıp taşınmadığın ve 65 yaş ve üzeri yolcunun olup olmadığını kontrol edildi. Bir servis aracı sürücüsüne kapasiteden fazla yolcu taşıdığı için cezai işlem uygulandı. Polis ekipleri ayrıca otomobilleri de durdurarak sürücü ve yolculara ‘evde kal’ çağrısı yaptı. Ankara’ya giden ve içinde 5 kişinin bulunduğu otomobili durduran ekipler sosyal mesafe kuralına uyulması gerektiğini belirterek, yolculuğun sağlık açısından riskli olduğunu ifade etti. Şehirlerarası yolculuk yapan vatandaşların ateşi, sağlıkçılar tarafından kontrol edildi. Karantina uygulamasının hayata geçirildiği Rize’de ise Erzurum il sınırındaki İkizdere ilçesi kontrol noktasında yapılan uygulamalar esnasında 5 kişide yüksek ateş tespit edildi. Bu kişiler sağlık ekipleri tarafından yapılan kontrolün ardından ev izolasyonuna gönderildi.

TİCARİ TAKSİLERE VİRÜS KISITLAMASI

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine Koronavirüs Tedbirleri Kapsamında ‘Ticari Taksilerle’ ilgili genelge gönderdi. İstanbul, Ankara ve İzmir’de ticari taksilerin trafiğe çıkışlarında plakasının son hanesine göre sınırlamaya gidilecek. Pazartesi saat 00.01’ den saat 24.00’a kadar plakasının son rakamı tek olan ticari taksiler trafiğe çıkabilecek. Belirtilen saatten sonra plakasının son rakamı çift olan ticari taksiler çalışmaya başlayacak.. Belirlenen bu sistem takip eden günler için ardışık olarak devam edecek.

DİP DİBE SEYAHAT İZNİ KUYRUĞU

Yurt içi uçuşlarda ‘Seyahat İzin Belgesi’ uygulaması başladı. Belge almak için İstanbul Havalimanı’na gelen yolcular, başvurularını yaptıktan sonra seyahat izin kuruluna gelerek başvurularını onaylattı. ‘Seyahat İzin Kurulu’na giden yolcuların dilekçelerinin değerlendirmenin ardından Havalimanı Mülki İdare Amirliği tarafından onaylanacağı açıklandı. Bu işlemlerin ardından izin belgesini alan yolcu uçak biletini aldı. Sosyal mesafe kuralına uymayanları görevliler ikaz ederken kurallara uymayan yolculara da diğer yolcular tepki gösterdi. Yolculardan Tuğçe Sabancı “Burada sosyal mesafe diye hiçbir şey yok. İçerideki görevli sesleniyor ses gelmediği için insanlar cama yaklaşıyor. İnsanlar burada dib dibe. Doğru düzgün maske kullanan yok. İnanmıyorum insanlar burada saatlerce bekliyor belki birinde burada koronavirüs var hepimiz hasta olacağız” dedi.

65 YAŞ ÜSTÜ ÖZEL ARAÇ İÇİN DE BELGE ALINACAK

Koronavirüs salgınına yönelik tedbirler kapsamında İçişleri Bakanlığı genelgesine göre vatandaşlar Seyahat İzin Belgesi olmadan seyahat edemeyecek. Bu kapsamda ilçe kaymakamlıklarında oluşturulan seyahat izin kurulları vatandaşlar için hizmet vermeye başladı. Salgınına yönelik tedbirler kapsamında İçişleri Bakanlığı genelgesiyle şehirlerarası yolculuk kısıtlandı. Otobüs veya uçakla seyahat etmek isteyen vatandaşların seyahat izin belgesi alması gerekiyor. Bu belgenin onaylanması için de bazı şartlar var. Tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilenler, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar, özellikle son on beş gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşlar, ilçe kaymakamlıklarında bulunan seyahat izin kurullarından izin belgelerini alabiliyor. Uçak ve otobüs için getirilen sınırlama özel araçları kapsamıyor. Ancak 65 yaş ve üstü olan vatandaşların özel araçlarıyla seyahat etmek istemesi durumunda izin belgesi alması gerekiyor.

UMRECİLERİN SON GÜN TESTİ POZİTİF ÇIKITI

Umre dönüşü Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde yurda yerleştirilen 3 bin 135 vatandaştan bazılarının koronavirüs testi pozitif çıktı. 14 günlük karantina süresi dolan umrecilerin tahliyeleri durduruldu. 15 Mart’ta yurtlara yerleştirilen ve son gün yapılan testleri pozitif çıkanlar ambulanslar ile art arda Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülerek tedaviye alındı. Yaşanan bu gelişme sonrası karantina süresi dolan, 112 otobüs ve 6 uçak ile memleketlerine gönderilmeyi bekleyen kişilerin dün itibariyle tahliye edilmeyeceği öğrenildi. Konya’da da umrecilerin tahliyesi ertelendi. Karantina süresinin dolmasına rağmen test sonuçları tamamlanmadığı için umrecilerin tahliyesinin ertelendiği belirtildi. Polis ekiplerinin yurt çevresinde aldığı güvenlik önlemi sürerken gün içerisinde yurtlara ambulansların gelip gittiği görüldü. Öte yandan Isparta’da ise Vali Ömer Seymenoğlu başkanlığında olağanüstü toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu’nda umrecilerin durumu ele alındı. Toplantıdan çıkan kararda kesin tanı konulan ve hastanede tedavi edilen umrecilerin yurda getirilmeden evlerine naklinin sağlanması, kesin tanı konulan hastalarla yurtta aynı odada kalan varsa bu kişilerin hastaneye yatış tarihinden itibaren 14 gün yurtta karantinaya tabi tutulması, bu gibi vakaya tabi olmayan karantina süresi dolmuş umrecilerin ise evlerine gönderilmesine karar verildi. Alınan kararda hala ateşi çıkan umreciler olduğu, bu kişilerin takipte kalacağı ifade edildi. İl Hıfzıssıhha Kurulu, evlerine gönderilecek umrecilere Sağlık Bakanlığı’nın almış olduğu karar gereği koronavirüs testi (PCR) yapılacağını duyurdu. Aynı kararda test sonuçları negatif dahi çıksa, umrecilerin hijyen kurallarına uygun ve sosyal mesafeyi koruyacak şekilde toplu taşıma araçları ile yaşadıkları yerlere nakledilmesi kararlaştırıldı.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN