YKS üniversite tercih dönemi başladı! Üniversite tercihleri nereden ve nasıl yapılır? | ÖSYM AİS üniversite tercih ekranı

YKS üniversite tercih dönemi başladı! Üniversite tercihleri nereden ve nasıl yapılır? | ÖSYM AİS üniversite tercih ekranı

'Üniversite tercihleri ne zaman başlayacak ve ne zaman bitecek?' sorularının yanıtları merak edilirken, ÖSYM'den beklenen açıklama geldi. Haziran ayında yapılan ve temmuz ayında sonuçları açıklanan YKS'nin ardından üniversite tercih dönemi nihayet başladı. 4 yıllık, 2 yıllık, açıköğretim üniversite tercihlerinin nasıl ve nereden yapılacağı araştırılırken, ÖSYM üniversite tercihlerinin tercihlerinin internetten AİS üzerinden yapılacağını duyurdu. İşte, 'ÖSYM AİS üniversite tercih ekranı'...

'Üniversite tercihleri nereden ve nasıl yapılır?', 'YKS üniversite tercihleri başladı mı?' sorularının yanıtlarına ve 'üniversite tercihleri bitiş tarihi' detaylarına sayfamızda yer verdik. 'YKS üniversite tercih ekranı' adaylar tarafından araştırılıyor. ÖSYM, 2020 YKS üniversite tercihlerinin Aday İşlemleri Sistemi'nden (AİS) yapılacağını açıkladı. 4 yıllık, 2 yıllık, açıköğretim üniversite tercihlerinin nereden ve nasıl yapılacağını sayfamızda aktardık. Detaylar haberimizde...

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK VE NE ZAMAN BİTECEK?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih işlemlerinin bugün (6 Ağustos 2020) başladığını duyurdu. Üniversite tercih işlemleri sadece elektronik ortamda yapılacak.

ÖSYM'den yapılan açıklamada, 2020 YKS tercihleri işlemleri ile ilgili süreç hakkında bilgi verildi. Tercih işlemlerinin bugün saat 10.00 itibarıyla başladığı belirtilerek, "Adaylar tercihlerini, 06-14 Ağustos 2020 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre ÖSYM'nin ais.osym.gov.tr internet adresinden ve ÖSYM AİS mobil uygulamasından TC Kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Tercih işlemleri, 14 Ağustos 2020 tarihinde saat 23.59'da sona erecektir" denildi.

ÖSYM AİS ÜNİVERSİTE TERCİH EKRANI İÇİN TIKAYIN

Adaylar tercih işlemleri için '2020-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'na ÖSYM'nin internet sitesinden erişebilecek. Tercih yapacak adayların kılavuzu dikkatle inceleyip tercihlerini bu bilgilerine göre yapmaları gerektiği uyarısında bulunularak, sadece elektronik ortamda yapılacak tercihlerin dikkate alınacağının altı çizildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Adaylar, ÖSYM'nin ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklardır. Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacaktır."

YKS TERCİHLERİ NASIL YAPILIR?

ÖSYM'nin açıklamasının ardından 2020 YKS tercihleri ÖSYM'nin internet sitesinden alınmaya başlanacak. Adaylar tercihlerini, 06-14 Ağustos 2020 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre ÖSYM’nin ais.osym.gov.tr internet adresinden TC kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Tercih işlemleri, 14 Ağustos 2020 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.

Adaylar, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra tercih süresi içerisinde ais.osym.gov.tr internet adresinden değişiklik yapabilecek. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacak, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacak. Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, bu kılavuzdaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekiyor.

2020 ÜNİVERSİTE TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

Tablo 3'te yer alan önlisans programlarını, 2020-TYT’de 150 ve üzeri puan alanlar tercihleri arasında gösterebilecekler. Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını, 2020-AYT/YDT’de ilgili puan türünde 170 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebilecek. Her adayın, girmek istediği programları Tablo-3 veya Tablo-4'ten bularak tercih sırasına koyması gerekiyor. Tercih sırası önemli. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacak.

Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değil. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programı yazabilecektir. 2020-YKS sonuç bilgilerinde her adayın hesaplanan yerleştirme puanlarına ilişkin başarı sıraları yer alacaktır.

ÜNİVERSİTE TERCİHİ YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Adayların ilgi alanına göre en çok istediği bölümlerden başlayarak tercih yapması daha sağlıklı olacak. Açıkta kalmamak adına istenilmeyen bölümler tercih listesine alınmamalı. Tercih edilen bölüm ve üniversiteye dair özel koşulları tercih kılavuzundan öğrencinin mutlaka okuması gerekiyor. Birçok aday özel şartları okumadan tercih yaptığından kayıt yaptırırken sürprizlerle karşılaşıyor. Yeni açılan bölümler puan ve başarı sıraları olmadığı için tercih yaparken adayların akıllarında soru işaretleri yaratabiliyor. Yeni açılan bölümle ilgili diğer üniversitelerde o bölümün başarı sıralamalarına bakılarak tahmin yürütülebilir.

ÜNİVERSİTELERİN BAŞARI SIRALAMASI NE ANLAMA GELİYOR?

YÖK ATLAS TERCİH ROBOT EKRANI İÇİN TIKLAYIN

YKS SINAV SORU-CEVAP KAĞITLARI ERİŞİME AÇILDI

YKS PUANI NASIL HESAPLANIR?

ÜNİVERSİTELERİN TABAN PUANLARI 2020

YKS 2020'YE KAÇ KİŞİ GİRDİ?

ÖSYM AİS FOTOĞRAFI NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

ÖSYM ADAY İŞLEMLER SAYFASI İÇİN TIKLAYIN

ÖSYM 2020 SINAV TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN