Yücel Yönal, çektiği Aşık Veysel fotoğraflarını arşivinde saklıyor

Foto muhabirliğini yapan Duayen gazeteci Yücel Yönal, Halk Ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu’nun, fotoğrafladığı tüm karelerini evinin bodrum katında bulunan ve müzeyi andıran arşivinde saklıyor.

Sivas’ta gazetecilik yapan 78 yaşındaki Yücel Yönal, 16 yıl ünlü Halk Ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu’nun foto muhabirliğini yaptı. Yönal, aynı zamanda Şatıroğlu ile yakın ilişkiler de kurdu.

Yıllarca fotoğraflarını çektiği Aşık Veysel’in, son günlerini de çektiği son fotoğrafları ile tarihe geçen Yönal, halk ozanının vefatını da dünyaya duyurdu.

0022.jpg

Duayen Gazeteci, meslek hayatı boyunca çektiği bütün fotoğrafları evinde ve evinin bodrum katında bulunan arşivinde saklıyor. Müzeyi andıran bu arşivde, özenle muhafaza ettiği fotoğraflarının arasında, Aşık Veysel Şatıroğlu’nun fotoğraflarından ayrı bölüm de yer alıyor.

Gazeteci Yönal, 2017 yılında Aşık Veysel Şatıroğlu’un ölümünün 44. yıl dönümünde kendi objektifinden oluşan fotoğraflarla sergi açmıştı.

0024.jpg

“Makine almıştı. ‘Benim makinemle çekeceksin’ dedi”

Aşık Veysel Şatıroğlu ile anılarını anlatan Yönal, “Ben Aşık Veysel’i 1957’den vefat edene kadar ilgiyle izlemenin ve foto muhabirliğini yapmanın gururunu yaşıyorum. Defalarca bana fotoğrafını çektiğim için, görmeyen gözleriyle fotoğraflarımı beğendiği için fotoğraf makinesi kazandırmıştır. Bu da benim meslek gururumdur. 1967’de çalışma ofisi açtım. Kendisi ‘hayırlı olsun’a geldi. Makine almıştı. ‘Benim makinemle çekeceksin’ dedi. Biz atölye makinesiyle çektik’’ ifadelerini kullandı.

0023.jpg
Aşık Veysel’in son isteği

Şatıroğlu’nun son isteğine de değinen Yönal, bunun, ‘Kızılırmak üzerine köprü yapılması’ olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bir duyum aldım. Bu duyumda Aşık Veysel’in ağır hasta olduğu söyleniyordu. Bunun üzerine o yıllarda çok şiddetli bir kar fırtınası vardı. Buna rağmen ben kuş uçmaz kervan geçmez hesabından özel arabayla Sivrialana’a ulaştım. Aşık Veysel, ‘kuş yuvasından uçmuyor sen niye geldin Yücel. Aklını mı oynattın’ dedi. Tek bir arzusu vardı. Kızılırmak üzerine köprü yapılmasını istedi. Vali Celal Kayacan’da söz verdi. Fakat bir türlü nasip olmadı. Köprü yapıldı.’’

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN