İlk cemre ne zaman düşecek? İlk cemre nereye düşecek?

İlk cemre ne zaman düşecek? İlk cemre nereye düşecek?

Baharın geldiğini müjdeleyen 2020 yılının ilk cemresi önümüzdeki günlerde düşecek. Peki cemre nedir? Cemre nasıl düşer? İlk cemre nereye düşer? Önümüzdeki hafta hava durumu nasıl olacak? Ayrıntılar haberimizde...

Kar ve yağmur haberlerinin ardından vatandaşlar dört gözle baharın gelmesini bekliyor. Baharın gelmesini müjdeleyen en önemli olayların başında ise Cemre düşmesi geliyor. Peki Cemre ne demek? Cemre nedir? Cemre nereye düşer? Cemre ne zaman düşer? 2020'nin ilk cemresi ne zaman düşecek? Tüm bu soruların cevabını haberimizde bulabilirsiniz.

20-02/16/cemre4-kopya.jpg

CEMRE NEDİR?

Cemrenin kelime karşılığı "ateş" ya da "kor"dur... Her yılın şubat ayı sonunda ilk olarak havaya düşer. İlk ecmrenin ardından sonrasırasıyla suya ve toprağa düşer.

2020'DE İLK CEMRE NE ZAMAN DÜŞECEK?

İlk cemre havaya düşer. 2020 yılında ise ilk cemre 19-20 Şubat tarihinde havaya düşecek. Suya düşecek cemre olayı 26-27 Şubat, toprağa düşecek cemre olayı ise 5-6 Mart tarihlerinde yaşanacak.

20-02/16/cemre1-kopya.jpg

CEMRE DÜŞÜNCE HAVALAR ISINIYOR

İstanbul’da 60 yıllık dönem için yapılan bir araştırma, cemrelerin kıştan bahara geçilirken ortalama sıcaklık eğrilerinin yükselmeye başladığı dönemin başlangıcını belirledikleri ve bu dönemde mevsim normallerinin üzerindeki az ya da çok bir sıcaklık artışıyla çakıştıklarını ortaya koymuştur. Cemreler arasındaki günlerdeyse, sıcaklıklarda az da olsa bir düşüş olduğu saptanmıştır.

KIŞTAN BAHARA GEÇİŞİN SEMBOLÜ

Geleneksel hava takviminde yıllar günümüzde kullandığımız gibi dört mevsimden değil, “kasım günleri” ve “hızır günleri” adı ile iki bölümden oluşur. 8 Kasım’da başlayan ve 179 gün süren kasım günleri, 5 Mayıs’ta sona erer ve 6 Mayıs’ta 186 gün sürecek olan hızır günleri başlar. Kasım günlerinin sonunda gerçekleşen cemrelerin düşmesi ise bir bakıma kıştan bahara geçişin sembolü olarak görülür.

İSTANBUL'DA 5 GÜN YAĞIŞ BEKLENMİYOR

İlk cemrenin havaya düşmesiyle birlikte sıcaklıklarda çok büyük değişiklikler yaşanmayacak. Ancak özellikle Şubat ayının sonuna doğru, İstanbul'da hissedilen sıcaklığın 15 dereceye ulaşması bekleniyor. Peki önümüzdeki günlerde hava durumu nasıl olacak? Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan verilere göre; önümüzdeki 5 gün için, 20 Şubat Perşembe gününe kadar sıcaklık değerlerinde büyük bir değişim yaşanmayacak. İstanbul'da bu tarihe kadar yağış da beklenmiyor. İşte ayrıntılar:

20-02/16/hava-durumu-kopya.jpg

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN