İlkeler terk edildi yeni parti şart

İlkeler terk edildi yeni parti şart

Eski Başbakan Davutoğlu, bir dönem genel başkanlığını yaptığı AK Parti’de ortak aklın devre dışı kaldığını söyleyerek istifa etti. AK Parti’de siyaset yapma imkanı kalmadığını söyleyip ‘başka yol’ duyurusu yaptı: Yeni bir hareketi inşa etmek bizim için tarihi sorumluluk. Hangi görüşte olursa olsun bu ülke için sorumluluk hisseden herkesi birlikte çalışmaya davet ediyoruz.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın başkanlık yaptığı son MYK’da AK Parti’den kesin ihraç talebiyle disipline sevk edilen eski başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara’daki çalışma ofisinde basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu kendileri için alınan ihraç kararıyla 18 yıl önce kurulan AK Parti’nin tasfiye edildiğini söyledi. “Genel başkanını ihraç ettiren parti konumuna düşürmemek için istifa ediyoruz” dien eski Başbakan’ın açıklamalarından başlıklar şöyle oldu:

19-09/14/mans.png 

BUNU YAŞAMAK DA KADERDE VARMIŞ

“Geçmişte ilim adamı, başdanışman, bakan, genel başkan ve başbakan olarak arkadaşlarım, Genel başkan yardımcıları, milletvekilleri ve il başkanları olarak birçok farklı vasıf ve vesile ile huzurunuza çıktık. Bir gün partimizden ihraç talebi ile huzurunuza geleceğimizi tahayyül bile edemezdik. Ancak bunu yaşamak da kaderde varmış.”

ÖNCELİKLER, SÖYLEMLER VE POLİTİKALAR DEĞİŞTİ

“AK Parti’nin tılsımı ortak akla, istişareye, demokratik değerlere ve ahlaki tutarlılığa verdiği önemden kaynaklanıyordu. AK Parti’nin siyaset anlayışı en güçlü ifadesini 3Y formülü ile bulmuştu: Yasaklara, yolsuzluklara ve yoksulluğa karşı mücadele. Ancak son yıllarda, AK Parti değer, söylem ve politikalardan uzaklaştı.AK Parti yönetiminin öncelikleri, söylemleri ve politikaları değişti.”

HAİN DEDİLER TEHDİT ETTİLER

“22 Nisan’dan önce de en yetkili kesimlere gördüğümüz aksaklıkları yazılı ve sözlü olarak ilettik. Ancak 31 Mart seçimlerinde AK Parti hem ittifak yaptığı partiye hem rekabet ettiklerine oy kaybedince bunu sesli olarak dile getirmeye başladık. Konuşmalarımızda ‘partimiz’, ‘Sayın Cumhurbaşkanımız’, ‘ülkemizin geleceği’, ‘davamız’ dememize rağmen ‘ihanet’, ‘bölücülük’, ‘fitne’ ve ‘proje’ gibi ithamlara maruz bırakıldık ve bedel ödeme ile tehdit edildik. Daha da trajikomik olanı ise, bizim adlarımızı unutturabileceklerini zannederek, 2014-2016 arasını tarihten silmeye kalktılar.”

YÖNETİM GERÇEKLİKTEN KOPMUŞ

“Söylediklerimize yanlış diyemeyenler öfke ile bize yönelik ihraç sürecini başlattılar. Tebligatlar ulaştığında bir kez daha derin bir hüzün ve utanç duygusu yaşadık. Metin hiçbir somut gerekçeye dayanmıyor dahası birçok tutarsızlık, gerçek dışı ifadeler barındırıyordu. Bize iletilen gerekçeler, AK Parti yönetiminin yaşanan gerçeklikten ve temel ilkelerden koptuğunu, sağlıklı bir muhakeme ve delillendirme sürecini bile yürütmekten aciz olduğunu açık bir şekilde ortaya koymaktadır.”

DEĞERLERİNDEN VE İLKELERİNDEN VAZGEÇTİ

“Maalesef 2 Eylül 2019, AK Parti’nin kuruluş iddialarından, değerlerinden ve ilkelerinden vazgeçtiğini ilan ettiği gün olarak tarihe geçti. İki seçim yönetmiş Genel Başkanını, genel başkan yardımcılarını, milletvekillerini ve 15 Temmuz gecesinin direnişine öncülük etmiş il başkanlarını ihraç talebiyle disipline sevk etmek çok vahim bir karardır. Mevcut yönetim, millet vicdanında ve tarih önünde aldığı bu kararın hesabını mutlaka verecektir.”

KOPUŞUN SANCISINI DERİNDEN HİSSEDECEKLER

“İhraç edilmek istenen şahıslar değil, AK Parti’yi özgün bir siyasi yapı kılan değerler ve yıllarca o değerler için ter döken kitlelerin ortak vicdanıdır. Bugün bu ihraçlarla parti içi eleştirilerden kurtulacağını zannedenler, aslında bu ortak vicdandan kopuşun derin sancılarını zamanla daha yakından ve derinden hissedeceklerdir.”

AK PARTİ KENDİNİ TASFİYE ETMİŞTİR

“AK Parti ihraç sürecini başlatarak, aslında, kuruluş ilkelerini, kuruluş gerekçesini, dayandığı siyasi-toplumsal merkezi tasfiye etmiştir. Mevcut AK Parti yönetimi, aldığı kararla, 18 yıl önce kurulan AK Parti’yi tasfiye etmiştir. Muhasebe çağrılarına, siyaset önerilerine, yapıcı eleştirilere kulaklarını tıkayan bir yapının millete fayda, çözüm ve vizyon üretmesi mümkün değildir.”

DAR BİR KADRONUN KONTROLÜNE GİRDİLER

“Bugünkü yönetim ve siyaset anlayışıyla dar bir kadronun kontrolüne girmiş olan AK Parti’nin, Türkiye’yi daha iyi bir geleceğe taşıma kapasitesi, ülkemizin ve milletimizin sorunlarına çare olma imkan ve ihtimali kalmamıştır. AK Parti içerisinde iç muhasebe, ortak akıl ve istişare kanallarının tamamıyla kapalı olduğu ve içeride bir dönüşüm imkânının kalmadığı ortadadır.”

PARTİMİZDEN İSTİFA EDİYORUZ

“Bu gelişmeler bize mevcut yönetim altında, AK Parti’de gerçekleştirmenin imkanı kalmadığını göstermiş bulunmaktadır. Bu çerçevede, AK Parti’nin vefakar tabanını kendi genel başkanının ihraç edildiğini görme üzüntüsünden kurtarmak için partimizden istifa ediyoruz.”

TABANA VEDA ETMİYORUZ

“AK Parti’nin vefalı tabanına, hiçbir menfaat beklemeden çalışan cefakar teşkilatına teşekkür ediyoruz. Ancak onlara veda etmiyoruz. Onlar vedanın değil vefanın muhataplarıdırlar. Tabelalar geçici, hayatımızı ve her türlü mücadeleyi anlamlı kılan değerler kalıcıdır.Biz bu değerlerin ve ilkelerin savunucusu ve sözcüsü olmaya devam edeceğiz.”

YENİ BİR DEMOKRATİK DÜZEN KURMAK İSTİYORUZ

“Bu bağlamda bizler; insanı ve sadece insanı merkeze alan, insan onuruna ve haklarına saygılı, evrensel değerleri yaşatan, yasaklarla, yolsuzluklarla ve yoksullukla sonuna kadar mücadele edilen, düşünce, ifade, din ve vicdan özgürlüklerinin sınırlandırılmadığı, insani varoluşu koruyacak doğal çevre şartlarının yasal teminat altına alındığı, toplumsal meşruiyeti yüksek, demokratik bir anayasal sistemin hakim olduğu, farklılıkların güven ve huzur ortamında kardeşçe bir arada yaşadığı, demokratik hukuk devleti kurallarının işlediği, tarafsız ve bağımsız yargı sistemine güven duyulduğu, kamu malına el uzatılmayan, akraba ve adam kayırmacılığının olmadığı, şeffaflığın her alanda hakim olduğu, liyakatın, ehliyetin ve siyasi ahlakın esas ölçü olduğu, güvenlik-özgürlük dengesinin teminat altına alındığı demokratik bir düzen kurmak istiyoruz.”

HERKESİ BİRLİKTE ÇALIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ

“Bugünden itibaren, zikrettiğimiz temel ilkeler doğrultusunda yeni bir siyasi hareket inşa etmek ve yeni bir yola çıkmak bizim için hem tarihi bir sorumluluk hem de milletimize karşı yükümlülüğümüzün bir gereğidir. Bu çerçevede, hangi siyasi görüşe mensup olursa olsun, bu ülkenin geleceği için yüreği çarpan ve sorumluluk hisseden herkesi ve her kesimi ortak akıl çerçevesinde bir araya gelmeye ve birlikte çalışmaya davet ediyoruz.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN