İmran Han'dan Keşmir mesajı: Bu iğrenç işgal artık son bulmalı

İmran Han'dan Keşmir mesajı: Bu iğrenç işgal artık son bulmalı

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle Twitter'dan Keşmir mesajı paylaşan Pakistan Başbakanı Han "Cammu Keşmir kuşatmasını kınıyor, bu iğrenç işgalin, Keşmirlilerin maruz bırakıldığı vahşetin ve işgal güçlerinin giriştiği her türlü insan hakları ihlalinin bir an önce son bulmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Pakistan Başbakanı İmran Han, Hindistan kontrolündeki Cammu Keşmir'in 4 aydır abluka altında olduğunu ve insan haklarının ihlal edildiğini belirtti.

Han, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü sebebiyle Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Hindistan hükümetini 'işgalci' olarak nitelendirirdi. 

"İŞGAL BİR AN ÖNCE BİTMELİ"

Dünya vicdanına, uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) seslenen Han, "İnsan Hakları Günü'nde Cammu Keşmir'i kendisine bağlayan işgalci Hindistan hükümetine karşı dünya vicdanına, uluslararası hukuka ve BMGK'yi harekete geçmeye çağırıyoruz. Hint hükümetinin 4 ayı aşkın zamandır devam eden Cammu Keşmir kuşatmasını kınıyor, bu iğrenç işgalin, Keşmirlilerin maruz bırakıldığı vahşetin ve işgal güçlerinin giriştiği her türlü insan hakları ihlalinin bir an önce son bulmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Han, Keşmirlilerin kendi kaderlerini tayin etme yolunda dik duruş sergilemeye devam ettiklerini de kaydetti. 

NE OLMUŞTU?

Hindistan, 5 Ağustos'ta aldığı kararla BMGK ve uluslararası yasalara göre tartışmalı bölge kabul edilen Cammu Keşmir'in bu statüsünü kaldırmış ve bölgeyi doğrudan başkentten yönetilen birlik toprağı haline getirmişti.

Bu adımın ardından Cammu Keşmir'de sokağa çıkma yasağı, iletişim yasağı ve seyahat yasağı gibi uygulamalar başlatılmıştı. 

Pakistan bu adımı uluslararası alanda dile getirirken, Hindistan ise konunun bir iç mesele olduğunu dile getiriyor. Pakistan, Cammu Keşmir'in dünyanın en büyük açık hava hapishanesi olduğunu savunuyor.

İSLAMABAD/AA

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN