İnsanlık sınırda

İnsanlık sınırda

Bütün diplomatik girişimlere karşın İdlib’de umut edilen ateşkes bir türlü sağlanamıyor. BM ve AB yeni mülteci dalgası için ‘küresel trajedi alarmı’ verirken sınır hattındaki kamplarda yüzbinlerce mülteci olağanüstü zor koşullarda hayata tutunmaya çalışıyor.

[Karar]

Suriye’de 9’uncu yılına giren kanlı iç savaşın en trajik sahneleri İdlib’de yaşanıyor. 3 milyonu aşkın sivil Rusya destekli Şam güçlerinin ağır saldırıları altında ölümle hayat arasında tutunmaya çalışıyor.

BÖLGEDE 9 KAMP KURULDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin arasında yapılan görüşmelerin ardından 12 Ocak geceyarısından itibaren ilan edilen ateşkesin ömrü sadece 48 saat sürmüştü. 14 Ocak gece yarısı yeniden başlayan saldırılar diken üstünde yaşayan yüzbinleri hareketlendirdi. BM raporlarına göre sadece son 4 günde İdlib’te 350 bin kişi evinden oldu. 1 Aralık 2019’dan beri Türkiye sınırına göç edenlerin sayısı 312 bine ulaştı. Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı’nca (AFAD) göç eden Suriyeliler için bölgede 9 kamp kuruldu.

SON 1,5 AYDA 312 BİN SURİYELİ, TÜRKİYE'YE GÖÇ ETTİ

Suriye’nin İdlib kentinde, Türkiye ve Rusya’nın girişimleriyle ateşkes ilan edilmesine rağmen Esad rejiminin saldırıları sürüyor. Hemen hemen her gün yaşanan bombalı saldırılar nedeniyle İdlib’den kaçan Suriyeliler, Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etti. 1 Aralık 2019 tarihinden beri göç edenlerin sayısı 312 bine ulaştı.

AFAD KOORDİNASYONUNDA 8 STK İLE İŞ BİRLİĞİ

Sınırda zor şartlar altında yaşayan Suriyelilere yardım elini Türkiye uzattı. Sınırın 20 kilometre içerisinde İdlib´in kuzey bölgesinden göç eden Suriyeliler için Harbanuş, Maaret Misrin, Killi, Mashat Ruhi kırsalında 9 kamp alanı belirlendi. Bu bölgelerde kamplar kuruldu. Ayrıca AFAD koordinasyonunda 8 STK iş birliğiyle bölgede 7 bin 241 adet gıda kolisi, 7 bin 250 adet hijyen ve temizlik kolisi, 860 adet battaniye, 6 bin 600 ekmek dağıtımı yapıldı.

4 ADET 'GERGİNLİĞİ AZALTMA BÖLGESİ' OLUŞTURULDU

İdlib neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı grupların kalesi niteliğinde bulunuyor. İç göçle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib’in merkezi, 2015’te muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor. Türkiye, Rusya ve İran’ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017’deki Astana toplantısında, İdlib ili ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam’daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 “gerginliği azaltma bölgesi” oluşturuldu.

BİN 600'DEN FAZLA SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Ancak rejim ve İran destekli gruplar, ateşkes ilan edilerek durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 bölgeden İdlib hariç kalanları, Rusya’nın hava desteği sayesinde ele geçirdi. Saldırılardan kaçan yüz binlerce sivil, kuzeyde Türkiye sınırına yakın kesimlere göç etti.

Rusya’nın, Türkiye’yle 17 Eylül 2018’de vardığı Soçi mutabakatından bir süre sonra da saldırılar devam etti. İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ni hedef alan Rusya, rejim ve İran destekli milisler, yalnızca 2019 başından bu yana Türkiye sınırı yakınlarına, yaklaşık 1 milyon 300 bin sivilin göç etmesine sebep oldu. Bombardımanlarda bin 600’den fazla sivil can verdi.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN