İstanbul'un hava kalitesinin haritası çıkarıldı: Hangi yakada hava daha temiz?

İstanbul'un hava kalitesinin haritası çıkarıldı: Hangi yakada hava daha temiz?

İstanbul'un hava kalitesinin haritası çıkarıldı. Avrupa Yakası'nın hava kalitesinin Anadolu Yakası'na göre daha kötü olduğu tespit edildi.

Hava kirliliğinin tespiti ve önlenmesi için yapılan çalışmalar hem insan hem de çevre sağlığının korunması açısından önem taşıyor. Temiz Hava Hakkı Platformu verilerine göre 2021'de 4 bin 848 kişinin hava kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği İstanbul'daki durumu araştıran Prof. Dr. Ülkü Alver Şahin, temel amacının İstanbul'da uzun yıllardır yapılan hava kalitesi ölçümleri ile hava kirliliğinin zamana ve mekana göre nasıl değiştiğini anlamaya çalışmak olduğunu söyledi.

yeni-proje-8.jpg
Prof. Dr. Ülkü Alver Şahin

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Alver Şahin, İstanbul'un Anadolu Yakası'nın Avrupa Yakası'na, kuzey kesimlerinin de güney bölgelere göre daha iyi bir hava kalitesine sahip olduğunu kaydetti.

yeni-proje-5-002.jpg

İstanbul'da özellikle pazartesi ve salı günlerinde trafiğin daha yoğun olması nedeniyle havanın daha kirli olduğu, pazar günü ise haftanın diğer günlerine göre daha az hava kirliliği tespit edildi.

İstanbul'daki hava kalitesinin Asya'daki kentlerden çok daha iyi fakat Avrupa'daki kentlerden kötü durumda olduğunu aktaran Şahin, İstanbul'da PM2,5 ortalama değeri 20-25 mikrogram bölü metreküp arasında değişirken Avrupa kentlerinde bu değişimin 5-10 mikrogram bölü metreküp, Çin'de 100 mikrogram bölü metreküp, Hindistan'da ise 200 mikrogram bölü metreküpe ulaşabildiğini bildirdi.

yeni-proje-7-001.jpg

İstanbul Boğazı'ndaki gemi emisyonlarının hava kalitesine etkini izlemek için kurulan Kandilli İstasyonu'nda yapılan ölçümlere de değinen Şahin, "Boğaz'dan geçen gemi emisyonları kent içi atmosferde kükürt değerini yaklaşık 2 kat artırıyor. İstanbul genelinde kükürtdioksit, hiçbir yerde sınır değeri geçmiyor ama sadece Boğaz kenarındaki Kandilli İstasyonu'nda en yüksek kükürtdioksit değerlerinin olduğunu görüyoruz." diye konuştu.

EN YÜKSEK VE EN DÜŞÜK VERİLER

Şahin'in verdiği bilgilere göre, farklı parametrelerde en yüksek ve en düşük veriler şu istasyonlardan alındı:

PARAMETREEN YÜKSEK İSTASYONEN YÜKSEK İSTASYONUN DEĞERİ (µg/m³)EN DÜŞÜK İSTASYONEN DÜŞÜK İSTASYONUN DEĞERİ (µg/m³)
PM2,5KAĞITHANE25,6KUMKAPI13,5
PM10SULTANGAZİ91,4KANDİLLİ16,7
KÜKÜRTDİOKSİTKANDİLLİ10,1MASLAK2,6
AZOT DİOKSİTAKSARAY79,5ŞİLE4,8
KARBONMONOKSİTÜMRANİYE906ARNAVUTKÖY268
OZONŞİLE71,4AKSARAY15,4

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN