Masrafı yok diye bol bol ekildi! Sarı altında hasat erken başladı! En kalitelisinin kilosu 45 TL’den satılıyor

Masrafı yok diye bol bol ekildi! Sarı altında hasat erken başladı! En kalitelisinin kilosu 45 TL’den satılıyor

Havaların ısınması ile birlikte hasat süreci de erkene çekildi. Sıcaklıklar ürünleri etkilerken işçiler de meyve veren ağaçların başındaki mesaisine başladı. Mersin'de erken hasat dönemi için kolları sıvayan işçiler topladıkları ürünleri kalitesine göre üçe ayırıyor. En kaliteleri ise 45 TL'den satılıyor.

Mersin'in verimli bahçelerinde masrafsız olduğu için bol miktarda yetiştirilen sarı altın, yaz aylarının en sevilen meyveleri arasında yer alıyor. Malta eriği ya da yenidünya olarak bilinen meyve ağaçlarda baş göstermeye başladı. Kalitesine göre üçe ayrılan ürünler farklı fiyatlardan satışa çıkarılırken en lezzetlileri 40-45 arasında bir fiyattan tüketiciye ulaşıyor.

KALİTESİNE GÖRE AYRILIYOR

Türkiye'de yaş sebze ve meyve üretimi denildiğinde akla ilk gelen şehir Mersin oluyor. Son günlerde hızlı yükselen sıcaklıklar meyvelerde hasat sürecini de erkene çekti. Özellikle hava sıcaklığının arttığı Mersin'de yenidünya bahçelerinde meyveler olgunlaşmaya başladı. Erdemli ilçesinde yoğun olarak bahçelerde bulunan yenidünya, meyvelerin sararması ile birlikte toplanmaya başladı.

yeni-dunya.jpg

Bahçelerin başında bekleyen işçiler tüm ürünlere özenle tek tek toplayıp sınıflarına göre kasalara ayırıyor. Meyvelerin birinci kalitesi 40-45, ikinci kalitesi 25 lira 30 TL, üçüncü kalitesi ise 10-15'den alıcı buluyor. Yenidünyalar Ankara, İstanbul, İzmir Bursa ve Konya başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. Yurt dışına gönderilen meyveler de ülkenin döviz kaynağı oluyor.

HEM İÇ PİYASA HEM DIŞ PİYASA YARARLANIYOR

Havaların sıcak gitmesi ile birlikte hasat sürecinde 15 gün erkene çekildi. Üretici Kürşat Durmaz, "Bu sene ürünlerimiz güzel, birinci ve ikinci sınıf olarak kalite ayrımı var. Fiyatlar iyi memnunuz. Türkiye'de sadece Mersin Erdemli, Tarsus ve Antalya'nın Alanya ilçesinde üretiliyor. Genel olarak iç piyasaya ayrıca ihracata da gönderiliyor" şeklinde konuştu.

yeni-dunya-1.jpg

Üretici Azize Aksay ise yeni dünya meyvelerini topladıklarına kalitesine göre ayırıp paketleme yaptıklarını belirtti. Aksay ürün fiyatlarının da güzel olduğunu söyledi.

Malta eriği hasat sürecinin başladığını söyleyen Halil Keskin, sağlık açısından son derece yararlı olan bu meyvenin hem Yurtiçi hem de yurt dışından talep edildiğini vurguladı. Bu yıl verimin yüksek olduğunu belirten Keskin, "İklimden dolayı hasat bu sene erken başladı. Malta eriklerinin hepsi kızardı. Eskiden tepeden başlıyor yavaş yavaş aşağıya doğru kızarıyordu. Bu sene komple kızardı. Şu anda birinci kalite 40-45, ikinci kalite 25-30'a, üçüncü kalite ise 15 TL'ye gidiyor" sözlerini aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN