Uzmanlar uyarıyor: Aşı karşıtlığı bebek ve çocukları tehlikeye atıyor

Uzmanlar uyarıyor: Aşı karşıtlığı bebek ve çocukları tehlikeye atıyor

Son dönemde popüler olmaya başlayan "aşı karşıtlığı" bebekleri ve çocukları büyük tehlikeye atıyor. Hiç görmedikleri yaş gruplarında boğmacaya rastlamaya başladıklarını belirten uzmanlar boğmaca aşısının koruyuculuğu sayesinde hastalığın neredeyse hiç gözlenmediği 5-6 yaş grubunda vaka sayısının bu yıl oldukça fazla olduğunu belirtti.

Son zamanlarda birçok hastalığı önlemek amacıyla aşıların tavsiye edilmesine rağmen, uzmanlar aşı reddi vakalarının arttığını belirterek uyarıyor.

Türk Toraks Derneği'nin (TTD) 29 Nisan- 3 mayıs tarihleri arasında KKTC'de gerçekleştirdiği 27'nci Yıllık Kongresi'nde açıklamalarda bulunan TTD Pediatrik Çalışma Grubu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tuğba Şişmanlar Eyüboğlu, son zamanlarda aşı karşıtlığının da etkisiyle kızamıktan sonra şimdi de boğmacanın normalde rastlamadıkları yaş gruplarında görülmeye başlandığını söyledi.

Normalde aşı takvimi sayesinde neredeyse hiç görülmeyen 5-6 yaş grubunda bu yıl çok sayıda boğmaca vakası olduğunu vurgulayan Eyüboğlu, "Boğmaca özellikle yenidoğan döneminde çok ağır seyrediyor, boğulma tarzında öksürük, ani nefes durması ve hatta kalp durmasına yol açabiliyor. Yenidoğanlarda hastalığın yoğun bakıma ve solunum cihazına bağlanmaya neden olabileceğini" söyledi.

'BOĞMACA AŞISININ KORUYUCULUĞUNUN ZAMANLA AZALIYOR'

Eyüboğlu, küçük bebeklerde hastalığın ağır seyrettiğini ve aşı ile korunabilecek bebeklerin yoğun bakımda tedavi edilmek zorunda kaldığını vurguladı. İlk 6 ayda bebekleri koruyabilmek için gebelerin doğumdan bir ay önce aşılanmasını öneren Eyüboğlu, böylece annedeki antikorların bebeği koruyabileceğini belirtti. Boğmaca aşısının koruyuculuğunun zamanla azaldığını ve bu nedenle ergenlik ve erişkinlik döneminde tekrarlanması gerektiğini söyledi.

'BOĞMACANIN BELİRTİLERİNİN 10-12 HAFTA SÜREBİLİYOR'

Boğmacanın belirtilerinin 10-12 hafta sürebileceğine dikkat çeken Eyüboğlu, hastalığın damlacık yoluyla kolayca bulaştığını ve genellikle çocuklara erişkinlerden geçtiğini belirtti. Bu nedenle boğmaca tanısı konulan çocuklarla temas eden tüm aile bireylerinin de tedavi edilmesi gerektiğini vurguladı. Antibiyotik tedavisinin genellikle kısa süreli olduğunu ve tedavi süresince hastanın maske takması, solunum izolasyonlarına dikkat etmesi ve kapalı alanların havalandırılması gerektiğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN