On milyonlarca kişi WhatsApp'a gizlice giriyor

On milyonlarca kişi WhatsApp'a gizlice giriyor

WhatsApp'ın Yöneticisi Will Cathcart, uygulamanın yasaklandığı ülkelerde "on milyonlarca kişinin" geçici teknik çözümler kullanarak WhatsApp'a gizlice erişim sağladığını belirtti.

WhatsApp, küresel bir iletişim aracı olarak milyonlarca kullanıcıya ulaşsa da, birçok ülkede hükümet engellemeleri ve kısıtlamalarıyla karşı karşıya. İran, Kuzey Kore, Suriye ve son olarak Çin, WhatsApp'ı tamamen yasaklayan ülkeler arasına katıldı. Ayrıca, Katar, Mısır, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler, uygulamanın sesli arama gibi bazı özelliklerini kısıtlıyor.

ENGELLEMELERE RAĞMEN HALA KULLANILIYOR

BBC'ye konuşan WhatsApp CEO'su Will Cathcart, engellemelere rağmen, yasaklı olduğu ülkelerde milyonlarca kullanıcının hala aktif olarak uygulamayı kullandığını belirtti. Cathcart, "WhatsApp kullanan insanlara dair çok sayıda sistematik olmayan veriye sahibiz. Engellendiğimiz bazı ülkelere baktığımızda hala on milyonlarca insanın WhatsApp'a bağlandığını görüyoruz" dedi.

Will CathcartWhatsApp CEO'su Will Cathcart

Çin özelinde ise, geçtiğimiz ay yapılan yasaklama ile birlikte, Apple'dan Çinli iPhone kullanıcılarının AppStore üzerinden uygulamayı indirmesini engelleme talebinde bulunuldu. Cathcart bu durumu "talihsiz" olarak nitelendirirken, Çin'in zaten uygulamanın ana pazarlarından biri olmadığını ifade etti. Android kullanıcıları ise, resmi uygulama mağazaları dışında APK dosyaları aracılığıyla WhatsApp'ı indirebilmeye devam ediyor.

WhatsApp, kullanıcıların engellemeleri aşmasına yardımcı olmak için çeşitli yollar sunuyor. Bunların başında, geçen yıl Haziran ayında devreye alınan Proxy (vekil sunucu) hizmeti geliyor. Bu hizmet, kullanıcıların uygulamaya erişimini kesintisiz sürdürebilmelerini sağlıyor. Ayrıca, VPN kullanımı da yasaklı bölgelerdeki insanların WhatsApp'a erişimini kolaylaştırıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN