Güneş'in bu halini daha önce hiç görmediniz! Solar Orbiter tarafından çekildi: Güneş'in büyüleyici görüntüsü

Güneş'in daha önce bu halini hiç görmediniz! Solar Orbiter tarafından çekilen video, Güneş'in büyüleyici görüntüsünü gözler önüne serdi! İşte o görüntüler...

Güneş, ESA'nın Solar Orbiter misyonu sayesinde daha önce hiç görülmemiş bir şekilde keşfediliyor. Güneş’in yüzeyindeki ince ve tüy gibi yapılar, bu yeni videoda büyüleyici bir şekilde sergileniyor. Solar Orbiter'ın çektiği bu video, Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin sadece üçte biri kadar bir uzaklıkta kaydedilmiş, bu da bize bu inanılmaz görüntüleri net bir şekilde sunuyor.

Güneş’in alt atmosferinden dış koronaya doğru uzanan plazma yapıları, manyetik alan çizgilerini takip ediyor. Video, Güneş’in yüzeyinde nadiren görülen bazı özellikleri de gözler önüne seriyor. Bu yapılar arasında ‘koronal yosun‘ olarak adlandırılan ince, dantelimsi yapılar bulunuyor. Yüksek sıcaklıkları nedeniyle genellikle fark edilemeyen bu yapılar, güçlü manyetik alanlar içinde bulunan Güneş lekelerinin merkezinde yer alır ve büyük koronal döngülerin oluştuğu bölgelerde görülürler.

Görüntülerde ayrıca ‘spiküller’ denilen, Güneş’in kromosferinden yükselen ve 10 bin km’ye kadar ulaşabilen yüksek gaz sütunları ve ‘koronal yağmur‘ olarak adlandırılan, Güneş’in yüzeyinden daha soğuk olan ve yerçekiminin etkisiyle Güneş’e geri düşen yoğun plazma kümeleri de yer alıyor.

Videonun yaklaşık 20. saniyesinde gözlemlenen küçük bir patlama, aslında Dünya’dan daha büyük olan bu patlamanın küçük bir kısmını gösteriyor. Bu patlama sırasında, daha soğuk malzeme yukarı kaldırılıyor ve çoğunlukla geri düşüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir