Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan tsunami uyarısı: 7.5'lik deprem ne kadar dalga boyu yaratır?

Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan tsunami uyarısı: 7.5'lik deprem ne kadar dalga boyu yaratır?

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinde meydana gelebilecek büyük bir deprem oluşturabileceği tsunami dalgalarına ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Ercan, Marmara’da meydana gelebilecek 7,5 büyüklüğündeki depremin 1 ila 2,5 metre dalga yaratabileceğini belirterek uyarıda bulundu.

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Türkiye'nin kıyı bölgelerinde yaşanabilecek depremler sonrası oluşabilecek tsunami boyutlarına ilişkin bilgi aktardı.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Ercan; Marmara, Akdeniz ve Ege Bölgelerinin kıyı kesimlerinde deprem sonrası meydana gelebilecek tsunaminin etki alanını da açıkladı.

'7,5 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM 1 İLA 2,5 METRE DALGA YARATABİLİR'

Prof. Dr. Ercan, Marmara Bölgesi'nde meydan gelecek 7,5 büyüklüğünde bir depremin 1 ila 2,5 metreye kadar dalga yaratabileceğini, dalganın tırmanma yüksekliğinin de 5 metreye ulaşabileceğini belirtti.

Ege ve Akdeniz bölgesi için de bilgi veren Ercan, dalgaların tırmanma yüksekliği 5,5 metreye ulaşabileceğini belirtti ve 100 ila 2500 metre karaya ilerleyebilme potansiyeli olan dalgaların kıyıya varma süresi ise 5 ila 30 dakika olabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın paylaşımları şu şekilde:

Türkiye’de süpürtü (tsunami) göçüntülü kırıkların olduğu Ege ile Akdeniz’de, 1 ile 3,5 m dalga yüksekliğinde, 5,5 m tırmanma yüksekliğinde, 100 ile 2500 m karaya ilerleyebilir. Süpürtü, depremden 5 ile 30 dakika içinde kıyılara varır. Dar ağızlı koylar, girintiler sakıncalıdır.

Marmara’da kırıklar, 1-1,5 m düşey bileşenli yanal atımlıdır. M7,5’luk bir deprem 1 ile 2,5 m dalga ile 5 m tırmanma yüksekliğinde, 50 ile 300 m karaya ilerleyen süpürtü (tsunami) üretir. Depremden 4 ile 20 dakika içinde kıyılara varır. Dar ağızlı koylar, girintiler sakıncalıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN