6 ayını dolduran askerler ne zaman terhis olacak? Meclis’te o maddeler kabul edildi…

Türkiye, TBBM’den gelecek yeni askerlik sistemi ile ilgili gelişmelere kitlenmiş durumda. Yeni askerlik sistemine göre; 6 ayını dolduran askerler terhis olacak. Sistemde ilk bir ay zorunlu temel askerlik dönemi, bir aydan sonra terhis olmak isteyenler, 30 bin TL gibi bir bedelli askerlik ücretini ödeyenler, askerlikten terhis olacak. 6 ayını tamamlayanlar da askerliğini bitirmiş sayılacakken, 6 aydan sonra komutanlarının da görüşünün ardından askerliğine devam edecek olan erler, ücretli askerliğe tabi tutulacak. Şimdi ise gözler, 6 ayını dolduran askerlerin ne zaman terhis olacağına çevrildi. Yeni askerlik sistemi ile ilgili o maddeler Meclis’te kabul edildi. İşte yeni askerlik sistemine dair detaylar…

Yeni askerlik sisteminin yürürlüğe girmesiyle birlikte askerde vatani görevini yapan yüzbinlerce er, 6 ayını dolduran askerlerin ne zaman terhis olacağını sorguluyor. Savunma Bakanı Hulûsi Akar’ın açıkladığı yeni askerlik sistemine göre 1 aylık temel askerlik eğitimini tamamlayanlar, istemeleri hâlinde bedelli askerlik ücretini yatırdıktan sonra terhis olabiliyor. Terhis olmak istemeyenler, 6 aylık askerlik süresini doldurduktan sonra, istemeleri durumunda askerliğini tamamlamış oluyor. Komutanların da onayıyla 6 aydan sonra terhis olmayıp ücretli askerlik yapmak isteyenler de 1 yıla tamamlayarak 6 aydan sonraki 6 ay boyunca belli bir ücret karşılığında askerlik yapacak. Meclis’te yeni askerlik sisteminin görüşüldüğü u günlerde en çok merak edilen konu ise: 6 ayını dolduran askerler ne zaman terhis olacak? İşte sorularınızın yanıtı…

CELP DÖNEMİ 12’YE ÇIKACAK

Yeni askerlik sistemi ile oluşabilecek zaafların önlenmesi ama teklifte yeni düzenlemeye gidilirken, normal şartlarda 4 olan asker alımları yani celp dönemleri yılda 12'ye çıkarıldı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, milletvekillerinin silah altında 6. ayını tamamlamış 106 bin askerin terhisine imkan tanınacak olması nedeniyle, personel sıkıntısı çekileceği ve güvenlik zaafiyeti yaşanabileceği endişelerine karşılık yeni sistemde uygulanacak ve TSK’ya her ay düzenli asker takviyesi yapılmasını sağlayacak yeni celp sistemini açıkladı. Akar, şu anda 3 ayda bir yılda 4 olan celp döneminin tüm yıla yayılacağını bildirdi. Akar, yılın 12 ayında da celp olacağı için sınır birlikleri ve Kıbrıs’ta bir sıkıntı yaşanmayacağını ifade etti.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR?

Meclis’teki grup toplantısında da gündeme getirilen bu konuya, Erdoğan önceki geceki grupta nokta koydu. Erdoğan’ın, “Dövizle askerlik, 5 bin euro olarak uygun görüldüyse aynen devam edilsin” dediği kaydedildi. Erdoğan, böylece 5 bin euro (yaklaşık 31 bin TL) olarak belirlenen tutarın teklifteki haliyle korunmasını istedi. Akar’ın da, şu anda döviz kuru nedeniyle bu tutarın 5 bin euroya denk düştüğünü, ancak döviz kurunun düşmesi halinde bu rakamın da düşeceğine işaret ettiği öğrenildi.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Yeni askerlik sistemi ile ilgili son dakika açıklamasında bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yasa teklifinin cuma gününe dek geçmesini beklediklerini dile getirerek, celplerle ilgili yetkinin Milli Savunma Bakanlığı'nda olacağını anımsattı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

TBMM Genel Kurulu yeni askerlik sistemini onayladı: 6 aya düşüyor

Güncel Haberleri