13 Ağustos 2022 Cumartesi
Altın
1038.865
%0.05
BIST
2.864,25
%0,15
Dolar
17.9312
%0.05
Euro
18.392
%0.07
25°
İstanbul
Parçalı bulutlu
Güncel
Koronavirüs
Yazarlar
Dünya
Ekonomi
Spor
Hayat
Karar Tv
Foto Galeri
Görüşler
DİĞER
Şehir Haberleri
Yemek Tarifleri
Sağlık
Kültür Sanat
Karar Nedir
Karar Biyografi
İlanlar
SON DAKİKA :
Kılıçdaroğlu: İmamoğlu engelleri aşmada son derece başarılı
Erdoğan: Bektaş Efendi türbesi ziyarete açılacak
Polislik sınavında 'soru benzerliği' tartışması: Anadolu Üniversitesi inceleme başlattı
Erdoğan'dan zincir marketlere mesaj: Kendilerine çekidüzen verecekler
Babacan'dan Bahçeli'ye: Bir ayağı siyasetin, bir ayağı şiddetin içinde
CHP'li Torun'dan Bakan Soylu'ya tepki: Hep iftiralarla bugüne geldin
Bu şehirde yaşayanların resmen ömrü uzuyor! İste herkesin yaşamak isteyeceği en sağlıklı 5 şehir
Tekirdağ'da erkek şiddeti: Eşini silahla başından vurdu
AKUT'tan 17 Ağustos Depremi'nin yıl dönümünde anma töreni
Bakan Soylu: Azez'de Türk bayrağı yakma girişiminde bulunan 2 şahıs yakalandı
Anasayfa
Görüşler
Görüşler
Ne istediniz de vermedik?
Kerim Rota
Hukuk ile siyasetin rahmaniliği ve şeytaniliği
İlhami Güler
Kafka, prosedür köprüsü veya öğretmenliği kariyer mesleğine dönüştürmek
Abdulbaki Değer
Krizdeki yargı
Nimet Demir
Övünülen eşitsizlik fotoğrafı ve seçimler
Emine Uçak Erdoğan
AK Parti’nin hikâyesi bu mu olmalıydı?
Tarık Çelenk
Modern zamanlarda azize olmak
Halil Turhanlı
Anarşik Armoni kitabının yazarı Halil Turhanlı “Mussolini sinema en güçlü silahtır sloganını benimseyerek sinemaya büyük destek vermiş, film endüstrisini denetim altına almıştı” diyor.
Akıllı makineler çağında sosyal ve idari bilimler eğitimi
Serhat Koloğlugil
Işık Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Koloğlugil “Akıllı makineler çağının önceki dijital/bilişim devriminden en önemli farkı makinelerin ‘öğrenebilme’ gibi daha soyut becerileri de ikame edebiliyor olmaları’ diyor.
Dar bir gömlek: Cemaat vakıfları seçim yönetmeliği
Cem Murat Sofuoğlu
Okan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Avukat Cem Murat Sofuoğlu “Cemaat vakıflarının yönetim kurullarına seçim yapma hakkı yasada bulunmayan yetkilerin kullanılmasıyla ‘cemaat vakıflarına dar bir gömlek’ giydirilmek istenmektedir’ diyor.
ABD ve Türkiye arasında şimdi de F-16 krizi mi yaşanacak?
Özgür Ünlühisarcıklı
German Marshall Fund Ankara Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı, Ankara ile Washington arasında F-16 satışına ilişkin yaşanan yüksek tansiyonu değerlendiriyor.
Kwame Nkrumah ve Afrika’da özgürlük mücadelesi
Mehmet Utku Şentürk
Doktora çalışmaları yürüten Mehmet Utku Şentürk, Gana’nın ilk başbakanı ve ilk devlet başkanı Kwame Nkrumah’ın sıradışı özgürlük mücadelesine mercek tutuyor
Şeytanlar, düşmanlar ve incitici gerçek
Abdulbaki Değer
Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Abdulbaki Değer “Statükoyu her türlü hukuki, idari, ahlaki bağdan bağımsız şekilde geleceğe doğru sündürmeyi sıra dışı bir başarı hikâyesi olarak görmek zaten yaşadığımız felaketin ne olduğundan bihaber olmaktır” diyor.
İnsan davranışının doğası üzerine
Prof. Dr. Ünal Çamdalı
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Çamdalı “Zincirlerini kırmış, özgün, bazı sınırları zorlamış veya aşmış bireylerin olduğu toplumlar ilerleyecektir” diyor.
15 Temmuz’dan ders çıkarttık mı?
İlhami Güler
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi İlhami Güler “Kişi kültüne körü körüne kesin bağlılıktan kurtulmanın yolu hasbi/samimi olmak kadar, eleştirel olmaktır” diyor.
Demirtaş’ın çağrısı
Bahadır Kurbanoğlu
'Adalet, Hukuki Merhamet' kitabının yazarı Bahadır Kurbanoğlu, "Demirtaş'ın HDP'ye dönük çağrısı, eski ideolojik zihin sahiplerini tıpkı karşıtları gibi rahatsız edebilir ama bugünün kanayan yaralarına merhem olmada önemli bir çağrı" değerlendirmesinde bulunuyor.
Bir uçak kazası ve yamyamlık
Taner Ay
Kültür Tarihi Araştırmacısı Taner Ay, 50 yıl önce And Dağları'nda düşen uçağın enkazından çıkan çarpıcı hikayeyi kaleme alıyor.
Günümüzde de yaşayan hukuku dolanma örnekleri
Sami Selçuk
Eski Yargıtay Birinci Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Selçuk "Ülkemizde hukuku dolanma günümüzde de bütün boyutları ve örnekleriyle sürmektedir" değerlendirmesinde bulunuyor.
15 Temmuz’u adil ve özgür bir Türkiye mücadelesiyle anabiliriz
Abdulbaki Değer
Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Abdulbaki Değer, darbe girişimine ilişkin “Bir daha başımıza gelmemesi için yapılması gereken iki şey var. Birincisi; bu ihanet kalkışmasında rol almış olanlardan ‘düşmanımıza adalet borçluyuz’ şiarına uygun hesap sormak. İkincisi ise mevcut sistemi hak ve özgürlükler temelinde dönüştürmek, katılıma ve çoğulculuğa imkân tanımaktır” diyor.
Türkiye’de sivil-asker ilişkisi
Prof. Dr. Ödül Celep
Işık Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ödül Celep "Cumhuriyet’in kuruluş felsefesi olarak hep Batı’yı referans aldık, ama günümüzde Batı’nın ne kadar laik ve demokratik olduğunu bile sorgular, tartışır hallere geldik. Ama yine de bir ölçüt alacaksak, bu haliyle bile Batı’daki sağlıklı sivil-asker ilişkilerini kendimize örnek olarak alabiliriz" diyor.
AK Parti-Gülen hareketi ilişkilerinin niteliği
Levent Baştürk
Siyaset bilimci Levent Baştürk 15 Temmuz kalkışmasının 6. yıl dönümünde FETÖ hareketinin uluslararası dinamiklerini değerlendiriyor.
Fethullahçı hareketin iç ve dış destekçileri
Levent Baştürk
Siyaset bilimci Levent Baştürk 15 Temmuz kalkışmasının 6. yıl dönümünde FETÖ hareketinin uluslararası dinamiklerini değerlendiriyor.
Bayramların ekonomi-politik tahlili
Murat Çemrek
Murat Çemrek “Bayramlar af dilemek için olduğu kadar bireysel, toplumsal ve evrendeki anlamımızı sorgulamak üzere durup düşünmek için küçük molalardır” değerlendirmesinde bulunuyor.
Dietrich Bonhoeffer ve siyah Hristiyanlık
Halil Turhanlı
‘Ütopyanın Sesleri’ kitabının yazarı Halil Turhanlı “Protestan ilahiyatçı Dietrich Bonhoeffer, Nazilerce 39 yaşında idam edilinceye kadar üç farklı Almanya’nın tanığı oldu” diyor.
Uluslararası güvenlik için KKTC tanınmalı
Esra Ersoy
Avukat Esra Ersoy “KKTC’nin üzerine düşen evrensel hukuk ilkeleri ve demokratik sistemin gerekliliklerini sağlayan hukuki güvenliği koruması ve sürdürmesi, uluslararası toplumun dikkatini bu hukuki anomaliye çekmesidir’ diyor.
‘Masa da masaymış ha’
Umut Akdoğan
CHP Parti Meclisi Üyesi, Hukukçu Umut Akdoğan, muhalefet liderlerinin ortak zeminde gerçekleştirdiği çalışma üzerinden değerlendirmede bulunuyor.
Soğuk Savaş sonrasının en önemli figürüydü
Hasan Kösebalaban
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Kösebalaban “Şinzo Abe, Soğuk Savaş sonrasının en önemli siyasi figürüydü. Ekonomi-askeri güç dengesinde normalleşme ekolünün lideri olarak Japon dış politikasına yön verdi” diyor.
Irkçılık üzerinden aklın kundaklanması
Adnan Boynukara
Eski Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara “Yabancı düşmanlığı, yabancıların ne yaptığından ziyade bizim neye dönüştüğümüze dair bir ipucu sunar. Bu ise iyi bir sonuca tekabül etmiyor” değerlendirmesinde bulunuyor.
Kötü ekonomiyle seçim kazanılmıyor
Ali Akarca
Türkiye’de 1950’den bu yana yapılan tüm yerel ve genel seçimlerin sonuçlarını ekonometrik metotlarla inceleyerek seçmen davranışlarında ekonominin etkileri konusunda kapsayıcı bir açıklama modeli geliştiren Chicago İllinois Üniversitesi’nden Prof. Ali Akarca 2023 öngörülerini KARAR için kaleme aldı.
Önümüzdeki seçim aslında yeni bir halk oylaması
Yunus Emre
CHP İstanbul milletvekili Yunus Emre yaklaşan seçimlerin ülke siyaseti bakımından yol açabileceği en önemli sonucun yürürlükteki başkanlık sisteminin değişmesi olacağını ve bunun için partisinin genel başkanına kritik bir rol düştüğünü savunuyor.
Rusya’nın temerrüdünden çıkarılacak dersle
Murat Çemrek
Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Çemrek “Rusya Federasyonu’nun temerrüdü küresel piyasaların devlet eliyle manipülasyonunun önünü açan bir işaret fişeği işlevi gördü” diyor.
Müslüman zihnin sürüleşmesi
İlhami Güler
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi İlhami Güler "Saltanat rejimi ile halkın 'şura' yoluyla politik sorumluluk üstlenmekten uzaklaştırılması, mü’minleri sürüleştirdi" savını ileri sürüyor
Müslüman toplumların ihtiyacı?
Tarık Çelenk
Ekopolitik Düşünce Merkezi’nin Kurucusu Tarık Çelenk “Müslüman toplumlarda moderniteye karşı 9. Ve 12. Yüzyılda şahit olduğumuz epistemolojik çıkış henüz gerçekleşemedi” diyor.
Meşruiyet krizi
Muhsin Altun
Kamuoyu araştırmaları yürüten Muhsin Altun “İktidarın, vergileri ve akaryakıt başta olmak üzere temel ürünlerin fiyatını istikrarlı biçimde yukarı doğru güncellerken açıklama yapma gereği duymamasını nasıl açıklamalıyız?” sorusunu yöneltiyor.
Jaspers, yerleşik kanılar veya müfredata ‘adap’ dersi koyalım
Abdulbaki Değer
Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Abdulbaki Değer, kamuoyuna yansıyan müfredat gündemi üzerinden değerlendirmede bulunuyor.
Kaynak eserlerde yeni bir yayın dizisi
Taha Akyol ile Eğrisi Doğrusu
KARAR yazarı Taha Akyol “Fikirlerin, günün siyasi şablonlarına sıkıştığı Türkiye’de fikirlerin kaynaklara yönelmesi, temiz kaynaktan su içmek gibidir. Bu açıdan, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı’nın yayınladığı ve yayınlayacağı eserlerden bahsetmek istiyorum” diyor.
Demokrasi meselesinde değişen bir şey yok
Adnan Boynukara
Eski Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara “Sağlıklı bir siyasi tartışma yok. Herkes kendi pozisyonunu karşıtlık üzerinden tanımlıyor. Bu ise demokratik değerler anlamında olumlu bir değişimi ifade etmiyor” değerlendirmesinde bulunuyor.
17 tercih ve yeniden demokratikleşme mümkün mü?
E. Fuat Keyman
Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı E. Fuat Keyman “2023 ve sonrası ortaya çıkacak farklı ve yeni Türkiye hayali, dünün ve bugünün eş zamanlı ve ikili eleştirisi temelinde yapılacak tercihleri de içeriyor” vurgusunu yapıyor.
Werner Herzog: Yürüyerek şifa dağıtan sinemacı
Halil Turhanlı
Yazar Halil Turhanlı, II. Dünya Savaşı sonrası yeni Alman sinemasının önemli ekollerinden Werner Herzog’un Münih’ten Paris’e ‘minnet yolculuğu’na mercek tutuyor.
Çalınan mektup, sembolik düzen ve biten eğitim-öğretim sezonumuz
Abdulbaki Değer
Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Abdulbaki Değer, sona eren eğitim-öğretim ardından Türkiye’deki eğitim sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor.
4×4
Kerim Rota
Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota “2018’de verilen ekonomik vaadin yıldönümünde, dört yılda borcumuzun ve fiyatların dörde katlanmasına maruz kaldık” vurgusunu yapıyor.
137’lerden Törökul Aytmatov
Taner Ay
Taner Ay, 20’nci yüzyılın en büyük romancılarından biri olan Cengiz Aytmatov’un babası olan ‘Bolşevik’ bir devlet adamı Törökul Aytmatov’a mercek tutuyor.
Demokrat Parti nasıl kapatıldı?
Abbas Bilgili
Avukat Abbas Bilgili, Yassıada’daki yargılamanın amaçlarından birinin de DP kadrosunu siyasetten tasfiye etmek olduğunu dile getiriyior.
Yükselen otoriter popülizm ve yeniden demokratikleşme
E. Fuat Keyman
Üniversitesi Rektör Yardımcısı E. Fuat Keyman, otoriter popülizmin neden yükseldiğinin anlaşılmasının ‘yeniden demokratikleşme’ yolunda gerekli bir çaba olduğunu vurguluyor.
Mevlana İdris’i anlamak ve anlatmak
Kadir Metin Akbaş
Kırklareli Üniversitesi Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Görevlisi Kadir Metin Akbaş, 56 yaşında Hakk’a yürüyen KARAR yazarı Mevlana İdris Zengin’in ‘bereketli ömrünü’ anlatıyor.
Mutlak ‘hakikat’in siyasetle hukuku katli
İlhami Güler
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi İlhami Güler “Merî/pozitif hukukun, hakkaniyeti/adaleti yansıtmadığına inanabiliriz. Bunu ‘düzeltme’nin yolu kişi kültü değil şura, oydaşma ile kamunun rızasını aramaktır" diyor.
Muhalefet Kürt meselesinde ne vaat ediyor?
Adnan Boynukara
Eski Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara ‘Kürt meselesi bireysel ve toplumsal haklar meselesidir. Çözümü anayasa/yasalarda yapılacak değişikliklerle ilgilidir ve TBMM tarafından çözülebilecek bir konudur’ değerlendirmesinde bulunuyor.
Liyakat, utanç veya gidişat kötü
Abdulbaki Değer
Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Abdulbaki Değer, özel bir ilişki ağının parçası olmanın temel atama-yükselme kriteri olarak öne çıkmasının hem vicdanları rahatsız ettiğini hem de yeterliliğe ilişkin her türlü işlemi anlamsızlaştırdığını belirtiyor.
Pürdikkat: Odaklanma becerisini nasıl yitirdik nasıl geri kazanabiliriz?
Kadir Metin Akbaş
Kırklareli Üniversitesi Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Görevlisi Kadir Metin Akbaş, modern zamanların problemi olan odaklanamamanın nedenleri üzerine değerlendirmede bulunuyor.
1
2
3
4
5
6
YUKARI