Görüşler
Arnheim ve Deren: Deneysel sinemaya bakış
Deneysel sinemaya bakış Halil Turhanlı ‘Tuhaf Günler Peşimizde’ kitabının yazarı Halil Turhanlı, “Arnheim, Maya Deren’in sinemasını Dışavurumcuların ve Gerçeküstücülerinken ayırıyordu. Dışavurumcular Dr.Caligari’nin Kulübesi gibi filmlerde makyaj ve karanlık manzaralarla yetiniyor, sıradan olanın sınırları içinde kalıyorlardı” değerlendirmesinde bulunuyor.
Avrupa ve Orta Asya’da gıda hakkı: Daha bağlayıcı taahhütler için bir çağrı
Daha bağlayıcı taahhütler için bir çağrı Görüşler FAO’nun Gıda Hakkı yöneticisi Juan Echanove ile FAO Genel Direktör Yardımcısı ve Avrupa ve Orta Asya Bölge Temsilcisi Viorel Gutu “Gıda hakkı temel bir insan hakkıdır ve sadece gıdaya veya gıda tedarik araçlarına erişimi değil, yeterli, güvenli, besleyici ve kültürel olarak kabul edilebilir gıdaya erişimi de kapsar.
Ortadoğu uzmanı Erdeğer değerlendirdi: İran ve Hizbullah Pirus zaferlerinin  sonuçlarıyla yüzleşiyor
İran ve Hizbullah Pirus zaferlerinin sonuçlarıyla yüzleşiyor Bülent Şahin Erdeğer Ortadoğu uzmanı Bülent Şahin Erdeğer "Saldırıların sadece Nasrallah'ın değil tüm Hizbullah'ın yok edilmesini amaçlayan geniş kapsamlı hedefi, Ortadoğu'daki dengelerin yeniden dizayn edilmesi ile sonuçlanacak" değerlendirmesinde bulunuyor.
Payitahtta su üstüne yazı yazmak
Payitahtta su üstüne yazı yazmak Yusuf Tosun Anadolu Yazarlar Birliği Başkanı Yusuf Tosun, öteden beri İstanbul’un suyla ilişkisinin kendine has bir nitelik barındırdığının altını çiziyor.
İnsanı kandırmanın kutsallık ayağı
İnsanı kandırmanın kutsallık ayağı Görüşler ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Kemal Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namık Kemal Okumuş “İnsanı kandırmanın kutsal kümede ele alındığı basamaklar olarak piyasaya sürülen bu adımın uzun zaman içinde ve dahi günümüzde hâlâ ‘gelir kaynağı’ konumunda olduğundan da emin durumdayız” diyor
Alman devlet aklını  İslamofobi mi şekillendiriyor?
Alman devlet aklını İslamofobi mi şekillendiriyor? Adnan Boynukara Eski Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara, Almanya’nın sınırları üzerinde geçici kontrolü genişletmesine dönük uygulamayı işaret ediyor. Kararın hem ‘düzensiz göçü azaltma’ hem de ‘İslami terörizmi durdurma’ gerekçesiyle alındığının altını çiziyor.
Neden vicdansızız
Neden vicdansızız İlhami Güler Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi İlhami Güler, Allah'ın Ku'an'da öğretmeye çalıştığı gibi düşünmeyi öğrenmenin dindarlığın temeli olduğunu hatırlatıyor.
MOSSAD Hizbullah’ın Lübnan toplumu içindeki ağını tespit etti
MOSSAD Hizbullah’ın Lübnan toplumu içindeki ağını tespit etti Görüşler Dr. Hasan Mesut Önder ve İstihbarat Uzmanı Serkan Yıldız, Lübnan’da çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılmasıyla yaşanan saldırının perde arkasına dönük değerlendirmede bulunuyor.
Buzdağının görünmeyen kısmı
Buzdağının görünmeyen kısmı Emine Uçak Erdoğan ‘Bir Gecede Büyümek’ kitabının yazarı Emine Uçak Erdoğan “Çoğu zaman çocuklarımızı kaybettikten sonra yasını tutmaya başlıyoruz. Onların hayatlarını güven içinde yaşayabileceği bir gündelik hayat inşa etmek zorundayız. Bunun ilk adımı da buzdağının sadece görünen kısmına odaklanma kolaycılığından vazgeçmek” diyor.
Suyun bir hafızası var, asla unutmaz
Suyun bir hafızası var, asla unutmaz Yusuf Tosun Anadolu Yazarlar Birliği Başkanı Yusuf Tosun “Su, henüz insanlığın anlayamadığı ölçüde birleştirici bir rolü olan evrensel bir reçetedir” görüşünü dile getiriyor.
İlk maddeden son maddeye anayasa değişikliği
İlk maddeden son maddeye anayasa değişikliği Hikmet Sami Türk Eski Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk “Anayasanın ilk üç maddesinden sonra onların sigortası niteliğindeki dördüncü de aynı kenar başlığı ve içeriğiyle yerini korumalıdır. Onlar için farklı bir içerik söz konusu olamaz” vurgusunu yapıyor.
ABD başkanlık münazarasını kim kazandı? Trump mı Harris mi?
ABD başkanlık münazarasını kim kazandı? Trump mı Harris mi? Görüşler ABD’de avukatlık yapan ve akademik çalışmalarını sürdüren Ahmet Yavuz Uşaklıoğlu,seçimlere iki ay kala gerçekleşen Trump-Harris münazarasını değerlendiriyor.
Sisyphos’un laneti veya yeni eğitim öğretim yılımız
Sisyphos’un laneti veya yeni eğitim öğretim yılımız Abdulbaki Değer Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Abdulbaki Değer, eğitim öğretim sisteminin sorunları üzerine değerlendirmelerde bulunuyor.
Gazze ve umuda sarılma hakkı
Gazze ve umuda sarılma hakkı Görüşler Mülteci ve çocuk hakları alanında çalışmalar yürüten Menekşe Tokyay, geçen yıl Gazze’de 625 bin çocuğun okula gidemediğini vurgulayıp çocukların eğitim hakkının acımasızca ellerinden alındığını belirtiliyor.
'Milli hukuk'deyişinin düşündürdükleri
'Milli hukuk'deyişinin düşündürdükleri Görüşler Eski Yargıtay Birinci Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez'in adli yıl açılışında yaptığı konuşma üzerinden değerlendirmelerde bulunuyor.
Türk Solu da köylü müdür?
Türk Solu da köylü müdür? Görüşler Ekopolitik Düşünce Merkezi’nin kurucusu Tarık Çelenk “En geniş anlamıyla Osmanlı’dan günümüze Sol, ülkenin entelektüel ve sosyal manada sorunlarıyla dünyaya çıkış penceresi olagelmiştir. ” diyor.
Siyaset güç değilse nedir?
Siyaset güç değilse nedir? Görüşler Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Murat Çemrek “Siyaset üretemeyen, üretilen siyasete rıza göstermek zorunda kalır” değerlendirmesinde bulunuyor.
Leo Strauss: Modern zamanlarda klasiklere dönüş
Leo Strauss: Modern zamanlarda klasiklere dönüş Görüşler ‘Ütopyanın Sesleri’ kitabının yazarı Halil Turhanlı, modern çağın kurucu olay ve fikirlerine kuşkuyla bakan Leo Strauss’un, muhafazakâr düşüncenin en özgün temsilcilerinden biri olduğunu kaydediyor.
AK Parti ve siyaset
AK Parti ve siyaset İlhami Güler Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi İlhami Güler ‘Medeni bir toplumda ‘siyaset’, Bilim, Din, Hukuk, Sanat, Mimari… dışında, sadece bir ‘tür’ faaliyettir. Diğer formasyonların özerkliği söz konusudur. Oysa ülkemizde biz bunu başaramadık. Bu yönde giderken, AK Parti ile birlikte tekrar geri döndük ve her şey ‘siyasi’leşti’ değerlendirmesinde bulunuyor.
Siyasi istismarın kaçınılmaz sonucu ve emeklinin çilesi
Siyasi istismarın kaçınılmaz sonucu ve emeklinin çilesi Görüşler Eski SSK Genel Müdürü M. Zekâi Özcan, “Emeklilerin yoksulluk eşiğinden kurtulabilmesi için en kısa yol sistemin eksiklerini gidermektir’ değerlendirmesinde bulunuyor.
İran İsrail’e kaç tane füze atmalı? Bitmeyen ihtilaflar, algılar ve Çehov’un “Duvardaki Silahı”
İran İsrail’e kaç tane füze atmalı? Mehmet Akif Koç Ortadoğu Araştırmacısı Mehmet Akif Koç, “İran bu tür saldırılara karşılığı, zevahiri kurtarmak için zayıf bir drone/roket gösterisi ama arka planda güçlü bir ‘safları sıklaştırma’ hamlesiyle veriyor” değerlendirmesinde bulunuyor.
Batı-sonrası dünya, Türkiye, Amerikan başkanlık seçimleri
Batı-sonrası dünya, Türkiye, Amerikan başkanlık seçimleri E. Fuat Keyman Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı E. Fuat Keyman, otoriter yönetimler döneminin ne derecede gelişeceği noktasında ABD başkanlık seçimlerinin bir dönüm noktası olacağına dikkat çekiyor.
Türkçe şiirin anayasasını yazan şair Fazıl Hüsnü Dağlarca
Türkçe şiirin anayasasını yazan şair Mehmet Utku Şentürk İletişim Uzmanı Mehmet Utku Şentürk, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın 94 yıllık yaşamında yazdığı dizelerin açtığı yola ışık tutuyor.
İslam terakkiye mani midir?
İslam terakkiye mani midir? Tarık Çelenk Ekopolitik Düşünce Merkezi’nin kurucusu Tarık Çelenk "İslam dünyasının en büyük sorunlarından birisi de nitelikli bir elit yani iş adamı, din adamı, sosyal bilimci veya siyasetçi çıkartamamasıdır" diyor.
Su, H2O'dan daha fazladır
Su, H2O'dan daha fazladır Yusuf Tosun Anadolu Yazarlar Birliği Başkanı ve 'Dünden Yarına Su' kitabının yazarı Yusuf Tosun "canlılığını kaybederek H2O’laşan su, gerçek manada kullandığımız su değil. Bu ölü suyu tekrar canlı hale getirmek ise elimizde" diyor.
Ahlaksızlığın  kurumsallaşması
Ahlaksızlığın kurumsallaşması Kemal Kılıçdaroğlu CHP 7’nci Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, devleti adaletle yönetmenin önemine vurgu yapıyor. Kamu Özel Sektör İşbirliği Modeli’yle yürütülen projeleri işaret ederek “KÖİ modeli, bu haliyle Türkiye’de kamu kaynaklarının belli kesimlere aktarılmasında bir araç haline gelmiştir” uyarısında bulunuyor.
Veri egemenliği nedir ne değildir?
Veri egemenliği nedir ne değildir? Görüşler TEPAV inovasyon politikaları programını kuran Ussal Şahbaz ile Atılım Üniversitesi öğretim görevlisi Hasan Selim Özertem “Ulus-devletin egemenlik alanını yeniden tesis ederken nasıl bir veri stratejisi izleyeceği, sadece güvenlik açısından değil, iktisadi kalkınma ve küresel entegrasyon açısından da önemlidir” diyor.
Ormanları koruyacak kilit 68 yıllık ‘kitapta’
Ormanları koruyacak kilit 68 yıllık ‘kitapta’ Hikmet Sami Türk Eski Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, Türkiye’nin sahip olduğu 68 yıllık Orman Kanunu ile yangınlara karşı yeterli bilgi birikime sahip olduğunu ancak çağdaş yöntemlerin de sürece entegre edilmesi gerektiğini dile getiriyor.
79 yıllık yürüyüşün ardında ‘Beş İlke’
79 yıllık yürüyüşün ardında ‘Beş İlke’ Muhsin Altun ‘Dindarca Öldürmek’ kitabının yazarı Muhsin Altun, 79’uncu yıldönümünde Endonezya’nın bağımsızlık hikâyesini özetliyor.
Denise Levertov: Şiir ve dua
Denise Levertov: Şiir ve dua Halil Turhanlı ‘Tuhaf Günler Peşimizde’ kitabının yazarı Halil Turhanlı, Amerikan edebiyatının önde gelen şairlerden Denise Levertov’un şiirini toplumsal boyutuyla ele alıyor.
Mihver Çağ, Hz. İsa  veya upuzun bir soykırım
Mihver Çağ, Hz. İsa veya upuzun bir soykırım Abdulbaki Değer Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Abdulbaki Değer, İsrail’in Gazze’de yürüttüğü sistematik vahşete karşı dünyanın caydırıcı bir adım atmamasını eleştiriyor.
Yapay zekâ toksik gündeme karşı
Yapay zekâ toksik gündeme karşı Menekşe Tokyay Mülteci ve çocuk hakları alanında çalışmalar yürüten Menekşe Tokyay “Hükümleri 2026 yılının ağustos ayına kadar kademeli olarak uygulamaya konacak olan AB Yapay Zekâ yasasıyla birlikte şirketlerin yapay zekâyı geliştirme, kullanma ve uygulama biçimlerine düzenlemeler getiriliyor. Sığ sularda debelenenler ise bu tartışmalardan dışlanıyor ve yasakçı zihniyetler tüm dünya tarafından şaşkınlıkla izleniyor” diyor.
Kamuda çalışanların birden fazla yerden maaş/ücret almaları sorunu (2)
Kamuda çalışanların birden fazla yerden maaş/ücret almaları sorunu (2) M. Emin Zararsız Eski Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı M. Emin Zararsız “Siyasi baskılar ve hatır gibi şeylere karşı durulamıyor ise memur ve diğer kamu görevlilerinin sadece bir kurum ve kuruluşun yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyeliğinde ve komisyon, heyet, komite ile benzeri organlarında görev alabileceğine ilişkin bir hüküm neden getirilmez? Anayasa hükümlerinin ve yargı kararlarının bile uygulanmadığı bir idarede bir kanun hükmünün ne anlamı olacak ki?” önerisinde bulunuyor.
Kamuda çalışanların birden fazla ücret almaları sorunu (1)
Kamuda çalışanların birden fazla ücret almaları sorunu (1) M. Emin Zararsız Eski Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı M. Emin Zararsız “Ödenecek ücret 2014 yılına kadar bu kurum ve kuruluşlar arasında bir ayırım olmaksızın hepsi için Yüksek Planlama Kurulu tarafından belirlenen tutarla sınırlı iken, 2015 yılından itibaren ikili bir ayırım yapılmaya başlanmıştır” değerlendirmesinde bulunuyor.
Kiev’in Kursk hamlesinin muhtemel amaç ve sonuçları: Ukrayna bunu niye yaptı?
Kiev’in Kursk hamlesinin muhtemel amaç ve sonuçları: Ukrayna bunu niye yaptı? Görüşler Araştırmacı Şanlı Bahadır Koç, Bu saldırının cüret mi yoksa çaresizlik mi olduğu henüz belli değil. Ama şunu da hatırlamalı: Savaştaki o meşhur “sis” sadece savaşanlar için değil, onu uzaktan takip etmeye çalışanlar için de geçerlidir” yorumunda bulunuyor.
‘Din’i tam olup imanı ve vicdanı zayıf olmak
‘Din’i tam olup imanı ve vicdanı zayıf olmak İlhami Güler Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi İlhami Güler "Son dönemlerde Türkiye’de “Dindar” muhafazakârların ahlaki karnesi, sıkça tartışma konusu yapılmaktadır. Haklı olarak “Dindar, ahlaklı olur” ön kabulü, sürekli yalanlanmakta ve yanlışlanmaktadır. Bu olgunun tarihsel-teolojik ve küresel-kültürel nedenleri bulunmaktadır. Bunları ayrı ayrı analiz edip anlamak gerekir” değerlendirmesinde bulunuyor.
Edebiyat devrimi
Edebiyat devrimi Vahap Coşkun Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Vahap Coşkun “Devlet güçlü olabilir. Bütün mekanizmalarıyla var gücüyle çalışabilir. Kendine bağlı aydınlarla bir seferberlik ruhu içinde hareket edebilir. Ama bu, tamamen yeni, kendisini idealize ettiği bir dili yaratabileceği anlamına gelmez” diyor.
Rektör atama süreçleriyle ilgili bir öneri
Rektör atama süreçleriyle ilgili bir öneri Cemil Çelik İnönü Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, rektör atamalarında uluslararası bilimsel kriterleri gözeten bir yol izlenmesi gerektiğine vurgu yapıyor.
İmajlarla yaşamanın dayanılmaz hafifliği
İmajlarla yaşamanın dayanılmaz hafifliği Cemre Uğural Yamuç 'Metaforlarla Düşünmek' kitabının yazarı felsefe doktoru Cemre Uğural Yamuç, imajların modern yaşamlarımıza nasıl hükmettiğini sistematik felsefenin gözünden anlatıyor.
Bir eski zaman âliminin ardından: Hocam Prof. Dr. Mikail Bayram’a veda
Hocam Prof. Dr. Mikail Bayram’a veda Mehmet Akif Koç Mehmet Akif Koç, “Herkes Mevlânâ üzerine tartışmalı görüşleriyle onu tanısa da 13. yüzyıl Anadolusu’nda siyasi, ekonomik ve kültürel hayat üzerine çok az sayıdaki inter-disipliner ilmî otoriteden biriydi” yorumunda bulunuyor.
Bitmeyen travma: Hiroşima ve Nagazaki
Bitmeyen travma: Hiroşima ve Nagazaki Mehmet Utku Şentürk İletişim Uzmanı Mehmet Utku Şentürk, İkinci Dünya Savaşı'nda Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki şehirlerine atılan atom bombalarının 79 yıldır silinmeyen izlerini kaleme alıyor.
ABD seçimleri: Harris olasılığı ve Türkiye
ABD seçimleri: Harris olasılığı ve Türkiye Adnan Boynukara Eski Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara, kasım ayında gerçekleştirilecek ABD seçimlerini Türkiye’ye etkisi üzerinden analiz ediyor.