Alzheimer’ın teşhisine bir adım yaklaştı

Alzheimer teşhisinde Türk imzası... Prof. Dr. Şermin Genç, bu hastalığın kesin teşhisini koyabilmek için yürüttüğü son çalışmasında, Alzheimer ile bir bunama türü olan ‘frontotempral demans’ hastalığını birbirinden yüzde 100 ayırabilecek moleküller buldu.

Nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların nasıl oluştuğunu belirleyerek kesin teşhis ve tedavi yöntemlerine ulaşmak için 25 yıldır çalışan Prof. Dr. Şermin Genç, bazıları “ilk” niteliğindeki çalışmalarıyla dünyada bu alandaki araştırmalara yön verdi. Bilim dünyasına psikolojik hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek yeni bir molekülü ortaya koyması, sarılığın beyindeki sinir hücreleri dışındaki zararları konusundaki ilk araştırmayı yapmasıyla katkılar sunan Genç, Alzheimer’ın kesin teşhisini koyabilmek için yürüttüğü son çalışmasında, Alzheimer ile bir bunama türü olan ‘frontotempral demans’ hastalığını birbirinden yüzde 100 ayırabilecek moleküller buldu.

Çalışmalarını İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nde sürdüren Prof. Dr. Genç, nörolojik hastalıkların bir çoğunun kesin tedavisinin mümkün olmadığını, bu nedenle yeni ilaç moleküllerinin geliştirilmesi ya da başka hastalıklarda kullanılan ilaçların bu hastalıklarda da kullanımını sağlamaya yönelik çalışmalarda bulunduğunu söyledi. Dünya nüfusunun yaşlandığını, Alzheimer, Parkinson gibi rahatsızlıkların tedavisinin öneminin arttığını kaydeden Genç, “Bu hastalıkların nasıl gerçekleştiğini anlamak bizim için oldukça önemli. Nedenlerini bulamazsak tedavilerini yapmak mümkün olmayacak. Dünyada bu alanda bir boşluk var” dedi.

Genç, alanında ilk araştırmalarının eritropoetin adlı ilaç formu da bulunan hormon konusunda olduğunu belirterek, son olarak Alzheimer’ın tanısına yardımcı olabilecek yeni molekülleri belirlemek için 22 ülkeden 45 araştırma merkezinin ortak çalıştığı AB projesinde görev aldığını dile getirdi. Yaklaşık 4 yıl süren proje kapsamında öğrencisiyle yürüttükleri araştırmada bu hastalığın teşhisi için önemli gelişmeler kaydettiklerini anlatan Genç, şöyle devam etti: “Bu çalışma yeni tanımlanan mikro RNA denilen bazı moleküllerin, Alzheimer’ı ‘frontotempral demans’ dediğimiz başka bir unutkanlık türünden yüzde 100 doğrulukla birbirinden ayırabildiğini gösterdi. Bu, hastalığın tanısına yeni bir ışık tutacak. Bu sonuç alandaki klinik çalışmalarını hızlandırır.” Prof. Dr. ŞerminGenç,  beyinde meydana gelen ve enfeksiyon hastalıklarında rol oynayan inflamasyonun (iltihaplanma) sinir hücrelerine etkisi üzerine araştırmalarını sürdürdüğünü ifade ederek, sinir hücrelerinin ölümünü engelleyerek nörolojik, psikiyatrik hastalıkların ilerlemesinin önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi.    

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Üç boyutlu beyin Alzheimer’ın çaresi olacak
Yedi önlemi al Alzheimer’dan kurtul

Hayat Haberleri