Bilim insanları kanıtladı! Anne sütünde antikor mucizesi

Amerikan Tıp Derneği Dergisi’nde yayınlanan son çalışmada, Kovid-19 antikorlarının aşılamadan sonraki altı hafta boyunca emzirme yoluyla annelerden bebeklerine geçtiğini ortaya koydu.

SELMAN CÖMERT | KARAR.COM

İsrail’in Zerifin kentindeki Shamir Tıp Merkezi’nden araştırmacıların JAMA’da (Amerikan Tıp Derneği Dergisi) araştırma mektubu olarak yayınlanan çalışmasında, Kovid-19 aşısı olan 84 sağlık çalışanından alınan 504 anne sütü örneği üzerinde yapılan çalışmaların sonuçları yer alıyor.  

Çalışmaya katılanlar, 21 gün arayla iki doz Pfizer/BioNTech’in ürettiği Kovid-19 aşısı olmadan önce süt örnekleri verdi. Daha sonra, ilk dozdan 2 hafta sonra başlayarak 6 hafta boyunca haftada bir kez örnek vermeye devam etti. 

ANTİKORLAR SÜTTEN BEBEĞE GEÇİYOR

Çalışmada, ilk doz alımından sonraki 2. hafta sütteki antikor oranı yüzde 61.8’e yükselirken, 4. haftada bu oran yüzde 86.1’e kadar ulaştı. İkinci doz alımından sonraki üç hafta sütteki antikor seviyesi düşük seyrederken, 4. hafta yüzde 91.7’ye, 5 ve 6. haftalarda yüzde 97’ye ulaştı. Çalışma boyunca hiçbir anne ve bebekte ciddi yan etki görülmediği bildirilirken, katılımcıların ortalama yaşının 34, bebeklerin de 10.3 aylık olduğu belirtildi. 

Araştırmacılar, ortaya çıkan sonuçların anne sütündeki Kovid-19 antikor seviyesini gösteren önceki çalışmalarla benzerlik gösterdiğini ve emzirmenin bebekleri enfeksiyona karşı korumaya yardımcı olabileceğini belirtti. 

“Bu çalışma, aşılamadan sonraki altı hafta boyunca anne sütünde SARS-CoV-2’ye özgü IgA ve IgG antikorlarının güçlü bir şekilde salgılandığını ortaya koydu” diyen araştırmacılar, “IgA salgılanması aşılamadan iki hafta sonra belirgindi, ardından (ikinci dozdan) dört hafta sonra IgG’de artış oldu” ifadelerini kullandı. 

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Koronavirüs Haberleri