Bakan Fikri Işık'tan siber saldırı uyarısı: Word dosyasını açmayın

Türkiye'deki banka ve bakanlık sitelerine düzenlenen siber saldırılara ilişkin açıklamalarda bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık bakanlık sitelerinden atılmış gibi görülen word dosyalarının açılmaması uyarısında bulundu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, siber saldırılara ilişkin kamu kurumlarından atılmış gibi gösterilen maillerde word dosyası olduğu ve bu dosyayı açanların virüsle karşılaşma ihtimalinin bulunduğunu belirterek, "Çağrımız; kamu kurumu bile olsa bilinmeyen adreslerden gelen maillerdeki word belgelerinin açılmaması veya dikkatli açılması yönünde" dedi.

Word dosyası uyarısı

Yurt Dışındaki Türk Bilim İnsanları 3. Kurultayı'na katılan Işık, konuşması öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Işık, "Siber saldırılar gündemde, buna dair gelen bilgiler nelerdir? Tarihin en büyük saldırısı olduğu söyleniyor? Bugün hangi kurumlar etkilendi? Zarar belli mi?" şeklindeki soruya karşılık, "Bugün bize ulaşan bilgi, bazı kamu kurumlarından atılmış gibi gösterilen maillerde bir word dosyasının olması ve bu dosyayı açanların belki bilgisayarı bir zombi haline getiren, belki sistemi kilitleyen bir virüsle karşılaşma ihtimali olduğu yönünde" diye konuştu.

"Sistemi çökertmeye yönelik bir saldırı" 

Vatandaşlardan kamu kurumu bile olsa bilmedikleri adreslerden gelen maillerdeki word dosyalarını açmamaları veya dikkatli açmalarını isteyen Işık, şunları kaydetti:

"Şu anda tabii 14 Aralık'ta başlayan, trafiğin artırılarak, yoğunlaştırılarak, Türkiye'de İnternet'i yavaşlatmaya, İnternet'e girişi engellemeye ve sistemi çökertmeye yönelik bir saldırı bu. Bu saldırıyla ilgili gereken tedbirler alındı. Bu saldırının etkilerini minimize etmek için yapılan çalışmalar sonucunda işler büyük oranda normale döndü. Ama her gün yeni bir formda yeni bir şekilde başka saldırılar olabiliyor."

"Alınan tedbirler sonuç vermeye başladı"

Işık, saldırıların ne kadar etkisi olduğuna yönelik bir soru üzerine, bir kalıcı hasar verip vermediğini tespit etmek için zamana ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Şu anda teknik olarak Siber Güvenlik Enstitüsü ile TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezinin (ULAKBİM) yoğun şekilde çalıştığını vurgulayan Işık, ancak kalıcı hasar olup olmadığı noktasında henüz bir şey söylemelerinin mümkün olmadığını anlattı.

Işık, "Ancak bu saldırıların özellikle trafiği çok yoğunlaştırarak yapıldığı için yükün dağıtılması, servis sağlayıcıların çeşitlendirilmesi ve artırılmasında alınan tedbirler şu anda sonuç vermeye başladı" ifadelerini de kullandı.

İSTANBUL/AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Siber saldırıda içeriden vurulduk
Anonymous Türkiye'deki 50 bin bilgisayarı Denial of service attack ile kontrol ediyor
Türk Hacker grubu Ayyıldız Tim 19 bin Rus sitesini durdurdu

Teknoloji Haberleri