Bayat yiyecekler ömrümüzden ömür alıyor

Son kullanma tarihi bir gün dahi geçse, bayat yiyecekleri asla yemeyin. Bilim insanları yaptıkları deneylerde bu gıdaların hücresel hasara yol açtığını bunun da insan ömrünü kısalttığını tespit etti.

Buzdolabını açıyorsunuz, yemek istediğiniz yiyecek orada duruyor ama yemek için hamlede bulunduğunuzda son kullanma tarihinin bir gün geçtiğini görüyorsunuz. Yer misiniz yoksa çöpe mi atarsınız? Harvard Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre böyle besinlerden kesinlikle uzak durmalısınız çünkü bayat gıda ömrünüzü kısaltabilir.

Araştırmanın başındaki isim Vadim Gladyshev ile ekibi yaptıkları deneylerde maya, fare ve meyve sineklerinin birkaç yıl boyunca bayat gıdalara nasıl tepki gösterdiğini inceledi. Taze ürünlerle beslenenlerin daha az hücresel zarar gördüğünü tespit ettiklerini belirten Gladyshev “Bu, bize yaşlanma sürecine ilişkin temel bir bakış açısı sunuyor” yorumunu yaptı.

Zira araştırmada farelere bayat geyik eti, meyve sineklerine bayat besin verilince yemeyenlere oranla hücrelerindeki yaşlanma daha hızlı oldu. Araştırmacılar “Hücrelerin hasar görmesiyle gençliğimiz kaybolur. DNA protein etkileşiminin aşınması ve yıpranması, aerobik solunum eksikliği veya enzim fonksiyonunun yavaşlaması her şeyi sorun haline getirir. Sonunda vücut öyle zayıflar ki ölebiliriz. İşte son kullanma tarihi geçmiş besinler buna yol açıyor” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Soğuk havada 'ilaç' niyetine yenilmesi gereken gıdalar
Artık yiyecekler çöpe değil mideye
Kış aylarında soğuktan koruyan besinler

Hayat Haberleri