Cimin üzümünün faydaları neler? Cimin üzümü nerede yetişir?

Uzmanların, içerdiği demir sayesinde birçok hastalığa şifa olduğunu söylediği 'Cimin üzümü' Erzincan'da yetişiyor. Cimin üzümü, şeker oranının düşük olması sebebiyle de özellikle diyabet hastalarınca tercih ediliyor. İşte, 'Cimin üzümünün faydaları'...

Erzincan'ın eski adıyla 'Cimin', yeni adıyla 'Üzümlü' ilçesinde yetişen 'Cimin üzümü', insan sağlığına faydalı olması dolayısıyla yoğun talep görüyor. 'Cimin üzümünün faydaları' saymakla bitmiyor. Cimin üzümünün yetiştiği ve sıklıkla tüketildiği yörede vatandaşların kalp krizi riskinin düşük olması dikkat çekiyor. İşte, 'Cimin üzümüyle ilgili bilgiler'...

CİMİN ÜZÜMÜ NEDİR?

'Karaerik' olarak adlandırılan siyah üzüm çeşididir. Kuzeydoğu tarım bölgesinin tek standart sofralık üzüm çeşidi olan bu çeşit, yörede 'Cimin üzümü' olarak da tanınmaktadır. Cimin, Erzincan'ın Üzümlü ilçesinin eski adıdır. Üzüm çeşidi, bu sebeple ilçenin eski adıyla anılmaktadır.

CİMİN ÜZÜMÜ NEREDE YETİŞİR?

Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde hasadı yapılan yörenin tescilli ürünlerinden Cimin üzümündeki rekolte üreticinin yüzünü güldürdü. İlçenin bağlarında 8 bin 650 dekar alanda yetiştirilen ve yılda yaklaşık 7 bin ton verim elde edilen Cimin üzümünün hasadı devam ediyor.

Kendine has eşsiz tadıyla sofralık olarak talep gören Cimin üzümü, şeker oranının düşük olması sebebiyle de özellikle diyabet hastalarınca tercih ediliyor.

Kentin tescilli ürünlerinden olan Cimin üzümü, dönem dönem bazı Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyor. Bağlarda yoğun mesai yaparak salkım salkım üzümleri kasalara dolduran üreticiler, bu sezon kaliteli ve verimli ürün almanın sevincini yaşıyor.

"REKOLTE YÜKSEK, ÜRETİCİ MEMNUN"

Üzümlü Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Mahmut Karakelle, hasadı devam eden Cimin üzümünde rekoltenin yüksek olduğunu fakat fiyatların üreticiyi memnun etmediğini söyledi.

Ağustos ayının sonunda başlayan hasadın kasım ayına kadar devam etmesini beklediklerini anlatan Karakelle, şöyle konuştu:

"Cimin üzümü Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde yetişen nadir ürünlerden biridir. Kabuğunun ince olması, kendine has üzerinde buğu olması ve tadının mayhoş olması başlıca özelliklerindendir. Bu nedenle şeker hastaları da sıkıntısız tüketebiliyorlar. Yağış olursa üzümde çürüme meydana geliyor. Bu yıl yağış olmadığından dolayı ürünümüzün durumu iyi ve çiftçimizin yüzü gülüyor. Yalnız fiyatların 2,5 liraya kadar düşmesi üreticiye biraz sıkıntı oldu."

RAF ÖMRÜ KISA

Karakelle, Cimin üzümünün ağırlıklı sofralık olarak tüketildiğini, yörede üzümden saruç ve pekmez de yapıldığını anlattı. Bu yıl da 7 bin ton üretim hedeflediklerini aktaran Karakelle, "Üzümümüz dönem dönem ihraç da edildi. Yalnız raf ömrünün kısa olmasından dolayı ihracata gitmiyor, Türkiye içerisinde tüketiliyor" dedi.

Üzüm üreticisi Murat Akdağ da bu yıl fiyatlardan memnun olmadıklarını vurgulayarak, "Cimin üzümünün hasadına ağustosun 20'sinden itibaren başladık. Şu anda eylülün ortasındayız ve hasadın zirvesindeyiz. Üzümümüz geçen seneye göre daha kaliteli ve daha verimli, yalnız fiyatların düşüşe geçmesinden dolayı mustaribiz. Üretici olarak verimden istediğimizi aldık yalnız fiyatlardan alamadık" ifadelerini kullandı.

Karaerik üzüm çeşidi, sofralık bir çeşittir. Yörede halk arasında bu çeşidin şaraplık bir çeşit olduğu düşüncesi yaygınsa da çeşidin kuru madde içeriğinin yüzde 17’de kalması şarap üretimi için uygun değildir. Sofralık olarak tüketim yanında içerisine ceviz konularak kurutulmasıyla elde edilen ve yörede “saruç” olarak bilinen bir ürüne de işlenmektedir. Çeşit, bu ürünüyle de kış aylarında tüketicilerin üzüm tüketimine katkı sağlamaktadır.

CİMİN ÜZÜMÜ HAKKINDA BİLGİLER

Yörede tarihi bilinen 250 yıllık bağların bulunması ilçe bağcılığının bundan çok daha eski bir geçmişe sahip olduğunu göstermektedir. Bölge ile anılan Karaerik üzüm çeşidi orta mevsimde olgunlaşan büyük salkım ve iri taneli, mor-siyah renkli, kalın kabuklu, sofralık bir çeşittir.

CİMİN ÜZÜMÜNÜN FAYDALARI

Özellikle son yıllarda antioksidant aktivitelerinin yüksek olması sebebiyle siyah üzümlere olan talebin artması, Karaerik üzüm çeşidinin de Pazar değerini arttırmıştır. Diğer üzüm çeşitlerine nazaran kuru maddesinin de düşük olması Karaerik üzüm çeşidinin özellikle diabet hastaları tarafından tercih edilme sebebidir.

Diğer taraftan bölgeye ait bilimsel veriler olmamasına rağmen, yöre insanında kalp krizi riskinin düşük olması Karaerik üzüm çeşidinin yoğun olarak tüketilmesine bağlanabilir kanısındayız. Nitekim siyah üzüm çeşitlerinde yüksek antioksidant madde içeriğinin kardiyovaskular sistem üzerindeki olumlu etkileri bilinmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Sağlık Haberleri