Doğu Akdeniz’de Güç Mücadelesi: 19. Yüzyılda Donanmalar

19. yüzyılda Doğu Akdeniz’deki güç mücadelesinde donanmaların rolünü ortaya koymak amacıyla Osmanlı, İngiltere, Fransa ve Rusya’nın faaliyetlerini esas alan 19. Yüzyılda Donanmalar adlı eser Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı.

Devletler arası ilişkilerin bir mücadele zemininde ilerlediği ve 19. yüzyıldaki stratejik rekabet alanlarından birinin Doğu Akdeniz olduğu tespitleri ışığında kaleme alınan eser, okurlarına Doğu Akdeniz’deki güç mücadelesine dair birçok detaylı bilgi vaad ediyor.

Osmanlı, İngiliz, Fransız ve Rus donanmaları dönemin rekabetinde önemli roller üstlenmiş, bir yanda değişen teknoloji, diğer yanda sürekli değişen bir ittifaklar düzeni temelinde denizci güçlerin donanmaları, Türk boğazları ve Süveyş Kanalı gibi stratejik düğüm noktalarının hâkimiyeti için gerek sıcak savaşta gerekse de gambot diplomasisi çerçevesinde faaliyet göstermişlerdir. Fatih Erbaş, Doğu Akdeniz’de Güç Mücadelesi 19. Yüzyılda Donanmalar adlı çalışmasında, söz konusu donanmaların mücadelesi beş ana parametre çerçevesinde mukayese ediyor. Eserde jeostrateji, iktisat, insan gücü, teknoloji ve dış politika parametreleri ışığında geçmişten bugüne, ama özellikle de 19. yüzyılda Doğu Akdeniz’deki güç çatışması değerlendirilirken, denizcilik gücü ve donanmanın bu coğrafyadaki ülkeler için bir kader olduğu aktarılıyor.

Coğrafya ve tarihe denizden bir bakış olarak değerlendirilebilecek eser İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle tüm kitapçılarda.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Kültür Sanat Haberleri