DSÖ'den kritik uyarı: Aşılama hızı çok düşük... İşte ülke ülke aşılama hızı

Son 6 haftadır koronavirüs vakalarının arttığını açıklayan DSÖ Başkanı Ghebreyesus, Avrupa ülkelerindeki aşılama sürecini sert sözlerle eleştirdi: Aşılama hızında ülkeler arasında uçurumlar bulunması kabul edilemez.

Dünya Sağlık Örgütü, (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüs vakalarını arttığını belirterek aşılama süreci ile ilgili çok kritik uyarılarda bulundu.

Ghebreyesus "Aşılama hızında ülkeler arasında uçurumlar bulunması kabul edilemez" ifadesi kullandı.

Birleşmiş Milletler, sadece geçen hafta Avrupa bölgesinde hastalığın bulaştığı kişi sayısının bir buçuk milyonu aştığını açıkladı.

"KABUL EDİLEMEYECEK KADAR YAVAŞ"

Euronews'in derlediği habere göre, DSÖ'nün Avrupa bölgesi, Orta Asya ve Kafkaslar'daki eski Sovyet Cumhuriyetleri, İsrail, Rusya ve Türkiye ile birlikte toplam 52 ülkeden oluşuyor.

DSÖ Avrupa Bölgesi Başkanı Dr. Hans Kluge de aşıların salgından kurtulmanın 'en iyi yolu' olduğunun altını çizerek "Aşılar aynı zamanda enfeksiyonu önlemede de oldukça etkili oluyor. Ancak, bu aşıların piyasaya sürülmesi kabul edilemeyecek kadar yavaş" diyerek aşı kampanyalarındaki hantallığa vurgu yaptı.

İLK KAMPANYA RUSYA'DAN

Bölgede ilk olarak 5 Aralık'ta Rusya'da aşı kampanyasına başladı. Bu zamana kadar 152 milyon doz aşı yapıldı. Bu sayı, dünyadaki 596 milyon aşının neredeyse çeyreğine tekabül ediyor.

Fakat nüfusu 3 kat daha az olan Amerika Birleşik Devletleri'nde de 150 milyon doz aşı yapılmış durumda. ABD ayrıca aşılama hızında Avrupa bölgesinden üç kat daha hızlı ilerliyor.

İSRAİL HERKESİ SOLLADI

Aşılama verileri, bölgedeki ülkelerin hızları konusundaki büyük farkları gözler önüne seriyor. Örneğin dünyada aşı kampanyasını en hızlı yürüten İsrail nüfusunun yüzde 60'ını aşılamayı başardı. Ayrıca İngiltere de yüzde 45 oranına ulaştı.

Bu oran nüfusunun sadece yüzde 29'unu aşılamayı başaran ABD'nin oldukça üzerinde. Fakat sorunun kaynağı bölgenin en önemli ülkeleri Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya'da aşılamanın çok yavaş seyretmesi. Bu 4 ülke toplam nüfuslarının sadece yüzde 12'sini bugüne kadar aşılayabilmiş durumda.

İŞTE ÜLKE ÜLKE AŞILAMA HIZI

Aralık ayında başlayan aşı programları kapsamında 130'dan fazla ülkede koronavirüs aşılaması sürüyor.

1 Nisan itibariyle 600 milyona yakın kişi Kovid-19 aşısı yaptırdı, fakat aşıların büyük bir kısmı gelişmiş ülkelerin elinde.

ABD, Çin ve İngiltere aşılama konusunda en hızlı davranan ülkeler konumunda. Ülke nüfusuna göre de İsrail ve İngiltere en çok aşı yapan ülkeler arasında ilk sırada.

TÜRKİYE'DE SON DURUM NE?

Türkiye son 10 günde yapılan hızlı aşılamalarla dünyada en çok Kovid-19 aşısı yapılan 6'ıncı ülke konumuna yükselirken, 1,3 milyar nüfusuyla dünyanın en kalabalık 2'inci ülkesi Hindistan 3'üncülüğe yükseldi. Çin'de ise yaklaşık 120 milyon kişiye koronavirüs aşısı yapıldı.

İNGİLTERE FARK ATTI

Geçen haftalarda nüfusa göre, sıralamada listeye giremeyen Fransa, Almanya ve İtalya'nın büyük yükselişi göze çarpıyor. Bu ülkelerde şu anda nüfusun en yüzde 10'u ilk doz aşıyı yaptırmış durumda.

Avrupa'da koronavirüsten en çok etkilenen ülke olan İngiltere'de aşılananların nüfusa oranı yüzde 45'i geçti ve diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelere büyük fark attı.

Aşılama konusunda ülkeler arasında sipariş yarışı yaşanırken, Çin, Almanya, Rusya, ABD ve İngiltere'de üretilen aşılar dünya genelinde dağıtılıyor. Bazı ülkeler birden fazla aşı firmasıyla anlaşırken, Türkiye'de şimdiye kadar Sinovac aşısı yaygın olarak uygulandı.

Türkiye'de 14 Ocak'ta koronavirüs ile mücadelede başlatılan aşı uygulaması başlatıldı.

1 Nisan verilerine göre, en az 16 milyon 300 bin doz aşı yapıldı. Son açıklamalara göre, 9 milyon 300 bin kişi en az bir doz aşı alırken, yaklaşık 7 milyon kişi de iki doz Kovid-19 aşısı yaptırdı.

Ancak 1 Mart sonrası uygulanan denetimli açılma nedeniyle Türkiye'deki riskli şehirlerin sayısı hızla artış gösterdi. Günlük vaka sayıları yaklaşık 2 katı artarak 40 binlere ulaştı.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Uzmanlardan alerjisi olanlara koronavirüs uyarısı: Gerekmedikçe dışarı çıkmayın

Koronavirüs Haberleri