ABD'de halk Ian Kasırgasından kaçıyor, milyonlarca kişi yollarda

Florida'da milyonlarca insan yaklaşan Ian kasırgasından kaçmak için evlerini terk ediyor. Bölge genelinde tahliye kararı çıkarıldı. Yaklaşan kasırganın olası zararının 38 milyar dolardan 60 milyar dolara kadar çıkabileceği tahmin ediliyor.

Reuters'ın haberine göre Florida'da milyonlarca insan yaklaşan Ian kasırgasından kaçmak için evlerini terk ediyor. Bölge genelinde tahliye kararı çıkarıldı. Salı günü Florida'nın körfez kıyısı sakinleri evlerine gitti, araçlarını hazırladı ve Lan Kasırgası yaklaşırken şehirden uzaklaşmaya çalıştılar. Lan kasırgasının etkisine yönelik uyarılarda bulunan yetkililer, bir metreden daha yüksek olabilecek ölümcül fırtına dalgaları ile bazı bölgelerde şiddetli yağmur riskine karşı halkı uyarıyor.

Ian Kasırgası, günün erken saatlerinde Küba'ya çarptıktan sonra, tüm ülkeyi elektriksiz bıraktı ve toplu tahliyeleri zorunlu kıldı. Özellikle balıkçı köylerini sular altında bıraktıktan sonra, Meksika Körfezi'nin güneydoğu kenarını geçerek Florida'ya yöneldi.

2.5 milyondan fazla Floridalı, çarşamba akşamı Florida'nın körfez kıyısı boyunca süren ve yer yer Kategori 3 veya Kategori 4 kasırgası olarak karaya inerek yayılan fırtına için tahliye emri veya uyarısı altındaydı.

Beş aşamalı Saffir-Simpson ölçeğinde Kategori 3 seviyesinde bir fırtına, saatte 129 mile (saatte 208 km) kadar maksimum sürekli rüzgarlar taşır. Ian'ın en yüksek rüzgarları ise 120 mil (saatte 195 km) olarak belirlendi.

Ulusal Kasırga Merkezi (NHC) , Ian'ın büyük olasılıkla Sarasota yakınlarındaki Tampa'nın güneyinde karaya çıkacağını söyledi. Kilometrelerce uzanan plajlara, otellere ve çok sayıda karavan parkına ev sahipliği yapan bu bölge, hem emeklilerin hem de tatilcilerin gözdesi. Vali Ron DeSantis, fırtınanın karaya vuracağı yerle ilgili tahminler net değilken, "etkiler, fırtınanın gözünün karaya düştüğü yerden çok daha geniş olacak" dedi.

DeSantis, Ian Kasırgasının etkileri 2017'de Houston bölgesini vuran Harvey Kasırgası benzeri olacak dedi ve yıkıcı sel potansiyeli olma konusunda uyardı. Yavaş hareket eden bir fırtınanın yüksek su yığması ortaya çıkarması bekleniyor.

ARTIK TAHLİYE ZAMANI YOLA ÇIKIN

Florida'nın acil durum yönetimi direktörü Kevin Guthrie, tahliye bölgelerindeki sakinleri güvenliğe geçmeye çağırdı. "Artık tahliye zamanı, yola çıkın" dedi. Yetkililer, trafik sıkışıklığını azaltmak için Florida'nın merkezindeki ana otoyollar, Tampa Bay bölgesi ve Everglades boyunca Timsah Yolu olarak bilinen eyaletler arası geçiş boyunca ücret tahsilatlarını askıya aldı.

St. Petersburg'da yazılım mühendisi olan 50 yaşındaki Vanessa Vazquez gibi bazı sakinler, tahliye uyarılarına rağmen fırtınayı evde atmayı planladıklarını söyledi. Vazquez, "Yerimde kalıyorum," dedi. "Dört kedim var ve onları strese sokmak istemiyorum. Ve güçlü bir evimiz var."

Ian, Tampa'yı vurursa, 1921'deki Tarpon Springs fırtınasından bu yana bölgede karaya ulaşan ilk kasırga olacak. Fırtınanın olası zararının 38 milyar dolardan 60 milyar dolara kadar çıkabileceği tahmin ediliyor.

OKULLAR KAPATILIP SIĞINAK YAPILIYOR

DeSantis, Florida 'da yaklaşık 60 okul bölgesinin salı günü kapatıldığını veya çarşamba gününe kadar kapatılmasının planlandığını söyledi. Bu okulların çoğu, fırtına ve sonrasında sığınak olarak belirlendi. Ticari havayolu firmaları fırtına nedeniyle 2.000'den fazla ABD uçuşunu iptal etti.

Tampa Körfezi'nin doğusunda savunmasız bir yarımadada bulunan St. Petersburg-Clearwater Uluslararası Havaalanı öğlen saatlerinde faaliyetlerini durdurdu ve Tampa Uluslararası Havaalanı birkaç saat sonra kapatıldı. Yetkililer, eyalet çapında yaklaşık 100 tahliye sığınağının açıldığını söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Dünya Haberleri