Arjantin’de enflasyon rekor seviyede: Bankalar banknotları koyacak yer bulamıyor

Uzun yıllardır kronik enflasyonla mücadele eden Arjantin’de kriz yeni bir boyuta ulaştı. ABD medyasında çıkan haberlere göre, Arjantin'deki bankalar hızla değer kaybeden ulusal para birimindeki banknotları depolamak için yer sıkıntısı çekiyor.

Bloomberg'in bankacılık sektöründeki kaynaklara dayandırdığı habere göre, yüzde yüze ulaşan enflasyonun olduğu Arjantin'deki bankalar hızla değer kaybeden Arjantin pesosunu koyacak boş yer bulamıyor.

İKİ KASADAN SEKİZ KASAYA

Habere göre, Güney Amerika ülkesinde hizmet veren Banco Galicia ve Banco Santander bankalarının banknotları koymak için yeni kasalar kurmak zorunda kaldı. Banco Galicia, 2019'dan bu yana sahip olduğu iki kasaya geçen yıl nakit depolama için sekiz kasa daha ekledi ve bildirildiğine göre önümüzdeki aylarda iki kasa daha kurmayı planlıyor.

SADECE IMF’YE 40 MİLYAR DOLARLIK BORÇ

Brezilya'dan sonra Güney Amerika'nın en büyük ikinci ekonomisine sahip olan Arjantin, onlarca yıldır ekonomik istikrarsızlıkla boğuşuyor, ancak durum son yıllarda daha da kötüleşti. Ülke, 2020'de bir kez daha borcunu ödemedi ve para birimini korumak için sermaye kontrollerine başvurmak zorunda kaldı. Enflasyon şu anda yüzde 100'e yaklaşırken, ülkenin IMF'ye yaklaşık 40 milyar dolar borcu var.

GÜNLÜK İHTİYAÇLAR İÇİN YÜZLERCE BANKNOT

Arjantin'in en büyük banknotu olan bin peso, resmi borsalarda yaklaşık 5,40 dolar değerinde, ancak geçen hafta gayri resmi döviz kurlarına göre değer biçildiğinde 2,65 dolara civarında bulunuyor. Fiyatlardaki artışın ortasında, Arjantinliler günlük ihtiyaçlarını karşılamak için yüzlerce banknot taşımak zorunda kalıyor ve daha fazla sayıda banknot ihtiyacı nedeniyle işlemler giderek zorlaşıyor.

Arjantin Merkez Bankası'na göre, 2019'dan bu yana kamu dolaşımındaki para miktarı 895 milyardan 3,8 trilyon pesoya yükseldi. Ülkenin bankaları ve iş grupları, sistemi bankalar, işletmeler ve vatandaşlar için daha verimli hale getireceğini söyleyerek yıllardır düzenleyiciye daha yüksek değerli banknot basması çağrısında bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Reuters'tan Türkiye anketi: Enflasyon düşecek mi?

Dünya Haberleri