Japonya’da gündem okulda ‘saç kuralı'na uymayan çocuk: Mezuniyet töreninde yalnız bırakıldı

Japonya'daki okullarda saç stilleriyle ilgili katı kurallar, melez bir gencin mezuniyet töreninde saçlarını örgü yaptığı için diğer öğrencilerden ayrılmasının ardından eleştirilere hedef oldu.

Japonya’nın Himeji kentinde bulunan bir okula giden, Afrikalı-Amerikalı bir baba ve annesi Japon olan 18 yaşındaki bir öğrenci, doğal olarak kıvırcık saçlarını törende daha düzgün görünsün diye ördüğü için mezuniyet töreni sırasında salonun en arkasına tek başına oturtuldu ve adı söylendiğinde ayağa kalkıp cevap vermemesi söylendi.

‘HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIM’

Japonya merkezli Mainichi Shimbun'a konuşan adı açıklanmayan erkek öğrenci, "Okulda arkadaşlarımla geçirdiğim üç yılı kutlamak için mutlu anılar olmadı. Hayal kırıklığına uğradım çünkü bana 'Bu senin özel günün değil' dendiğini hissettim. Saç modeli, babamın siyahi toplumdaki köklerini ve kültürünü temsil ediyordu" dedi.

Aynı gazeteye konuşan okul müdür yardımcısı, öğrencinin sadece saç kesimi kurallarına uymadığı için tecrit edildiğini söyledi. Çocuğun törenin ortasında ayrıldığı, ancak daha sonra diplomasını almak için geri döndüğü bildirildi. Ancak boş bir odada bekletildi ve daha sonra arkadaşlarını beklerken okul binasını terk etmesini söyleyen bir öğretmen tarafından tuvalete kadar takip edildi.

YÖNETMELİKTE ÖRGÜ YOK

Japonya’da okul yönetmeliği, saç modellerinin "moda" olmamasını, "temiz ve bir lise öğrencisine uygun" olmasını şart koşuyor. Öğrencilerin saçlarını boyamalarına veya saç kurutma makinesiyle şekillendirmelerine izin verilmiyor ancak kurallarda örgü geçmiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Dünya Haberleri