Körfez'de yeni dehşet: Irak açıklarında Amerikan ve Yunan tankerleri vuruldu

Hürmüz Boğazı'ndaki kriz sürerken, Basra Körfezi'nden dünyayı dehşete düşüren yeni görüntüler geldi. Irak açıklarındaki demirleme sahasında, denizin ortasında birbirine petrol transferi yapan (STS) biri Amerikan, diğeri Yunan sahipli iki dev petrol tankeri saldırıya uğradı. Kameralara yansıyan devasa alev topunun, İran'a ait 'kamikaze insansız deniz araçları' (İDA/USV) tarafından gerçekleştirilen bir saldırı olduğu değerlendiriliyor.

ABD-İsrail ve İran arasındaki savaş, dünya petrol ticaretinin kalbi olan Basra Körfezi'nde eşi görülmemiş bir çevre ve ekonomi felaketine dönüşüyor. Tayland gemisine yönelik saldırı ve Umman petrol tesislerinin vurulmasının şoku henüz atlatılamamışken, bu kez Irak açıklarındaki demirleme sahasından (anchorage) gece karanlığını gündüze çeviren korkunç bir patlama haberi geldi.

İKİ GEMİ YANDI

Olay yerindeki denizciler tarafından cep telefonuyla saniye saniye kaydedilen videoda, denizin ortasında devasa bir ateş topunun yükseldiği görülüyor.

Yükselen alevler ve yoğun kara dumanın gökyüzünü kapladığı o anlarda, videoyu çeken Arapça konuşan şahısların aralarında geçen konuşma felaketin boyutunu gözler önüne seriyor: "Şu felakete bak... Bunlar tek bir gemi değil, iki gemi yanıyor."

Uluslararası denizcilik kaynaklarından sızan ilk bilgilere göre, alevler içinde kalan o iki devasa hedefin detayları ve vurulma şekli oldukça çarpıcı:

Hedefteki Gemiler: Saldırıya uğrayan gemilerden birinin Malta bayraklı, Yunan sahipli 50 bin tonluk bir tanker; diğerinin ise Marshall Adaları bayraklı, Amerikan sahipli 74 bin tonluk bir tanker olduğu açıklandı.

En Savunmasız Anda Yakalandılar: İki tankerin, denizin ortasında birbirine yanaşarak "Gemiden Gemiye Transfer" (Ship-to-Ship / STS) adı verilen hassas petrol aktarım işlemini gerçekleştirdikleri sırada, yani denizde tamamen sabit ve savunmasız oldukları bir anda hedef alındıkları belirtildi.

400 BİN VARİL PETROL VE "KAMİKAZE BOT" TEHDİDİ

Saldırının faili ve kullanılan silah da savaşın seyrine dair kritik ipuçları veriyor. Askeri analistler, bu çifte cehennemi yaratan silahın İran'a ait İnsansız Su Üstü Araçları (USV - Kamikaze Deniz Botları) olduğundan şüpheleniyor. Tahran'ın daha önce küçük teknelerle mayın döşediği iddialarının ardından, bu kez içi patlayıcı dolu sürücüsüz otonom botlarla doğrudan Amerikan sahipli bir tankeri hedef alması, krizin boyut atladığını gösteriyor.

Gemilerde yanmakta olan toplam yükün yaklaşık 400.000 varil ham petrol olduğu tahmin ediliyor. Bölgedeki arama kurtarma ve yangın söndürme gemileri acil olarak olay yerine sevk edilirken, personelin akıbetine dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Yorum Yap
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Dünya Haberleri