Taliban’ın kadınlara yasak getirmesinin ardından üç STK çalışmalarına son verdi

Taliban'ın Afganistan'daki STK'lara kadın personel çalıştırma yasağı getirmesine tepki yağarken, ülkedeki uluslararası yardım kuruluşlarından üç tanesi, çalışmalarını durduğunu açıkladı.

Afganistan'da Taliban yönetiminin, faaliyet gösteren yerel veya yabancı sivil toplum kuruluşlarının (STK) kadın personel çalıştırmasını yasaklamasının ardından ülkedeki uluslararası yardım kuruluşlarından üç tanesi çalışmalarına son verdi.

Save The Children, the Norwegian Refugee Council ve CARE, yaptıkları ortak bir açıklamada, "kadınlar olmadan Afganistan’da çaresiz durumdaki çocuklara, kadınlara ve erkeklere etkili bir şekilde ulaşamayacaklarını" bildirdi.

The Norwegian Refugee Council Afganistan yetkilisi Neil Turner, organizasyonunun ülkede 468 kadın çalışanı olduğunu belirterek "Çaresizce yardım bekleyen kadınlara erişebilmek için ihtiyaç duyduğumuz, kendini işine adamış kadın personelimiz olmadan çalışamayız" dedi.

NE OLMUŞTU?

Taliban, 24 Aralık’ta STK’lerin kadın personel çalıştırmasını ‘ikinci bir duyuruya’ kadar yasaklamıştı. Taliban Geçici Hükümeti’nin Ekonomi Bakanlığı Sözcüsü Abdurrahman Habib, bakanlığın söz konusu kararı ülkedeki tüm STK’lere gönderdiğini ve bu karara uyulması gerektiğini söylemişti. Kadın personelin işlerine son vermeyen STK’lerinse lisanslarının iptal edileceği kaydedilmişti.

Taliban Geçici Hükümeti’nin Yüksek Öğretim Bakanlığı da, 20 Aralık’ta Afganistan’daki tüm kamu ve özel üniversitelere gönderdiği talimatla kadın öğrencilerin eğitimlerine ‘ikinci bir duyuruya kadar’ yasaklamıştı.

Geçen yıl 15 Ağustos’ta Taliban’ın Afganistan yönetimine gelmesiyle de kamu ve özel sektörde çalışan çok sayıda kadın işini kaybetmişti.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

BM’den Taliban’ın ‘kadın yasakları’na tepki: Afganistan'ın ötesine yayılabilir
Taliban’dan çifte standart: Kendi kızları yurt dışında eğitim alırken vatandaşlara eğitim ‘yasak’
Taliban'dan 'kadın özgürlüğü'ne bir darbe daha! Artık oralarda çalışamayacaklar

Dünya Haberleri