Dev bankalardan karamsar tahmin: Enflasyon yüzde 50'yi de aşacak

Döviz kurları maliyetleri katlarken, enflasyon da tarihi rekorunu kırarak son 19 yılın zirvesini gördü. TÜİK’in yıllık bazda yüzde 48,69 olarak açıkladığı enflasyon rakamlarının ardından değerlendirmede bulunan Goldman Sachs ve S&P Global Ratings, Türkiye’de bu yılın büyük bölümünde yıllık enflasyonun yüzde 50’yi geçmesini bekliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerine göre; enflasyon ocakta yüzde 11,10 artarken yıllık bazda da yüzde 48,69 ile Nisan 2002'den bu yana en yüksek seviyeye çıkarak son 19 yılın zirvesine ulaştı. ENAG’a göre ise enflasyon yıllık yüzde 114,87, aylık 15,52 olarak gerçekleşti.

TÜİK'in paylaştığı enflasyon rakamlarının ardından dev bankalardan da peş peşe tedirgin eden tahminler geldi. Goldman Sachs, Şubat ayında enflasyonun yüzde 50 seviyesini aşmasını ve yılın sonuna kadar bu seviyelerde kalmasını öngördü.

'YÜZDE 54-56 CİVARINDA YATAY SEYİR İZLEYECEK'

Goldman Sachs analisti Murat Unur yayınladığı bilgilendirme notunda, "Şubat ayında enflasyonun yüzde 50'yi aşmasını ve yılın çok sonuna doğru keskin baz etkisi kendisini gösterene kadar bu oranın üzerinde kalmaya devam etmesini bekliyoruz" dedi.

Goldman Sachs analisti, yılın büyük bölümünde enflasyonun yüzde 54-56 civarında yatay seyir izlemesini beklediklerini ifade ederken, yıl sonu enflasyon tahminini de yüzde 33 olarak ortaya koydu.

Ocak ayında Türkiye'de tüketici fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48,69 yükseldi.

'YILIN BÜYÜK BÖLÜMÜNDE YÜZDE 50 ÜZERİNDE OLACAK'

Bloomberg'in haberine göre; S&P Global Ratings, Aralık 2021’de enflasyonda yaşanan tırmanışın ardından Türkiye’de bu yılın büyük bölümünde yıllık enflasyonun yüzde 50’yi geçmesini bekliyor. Kurum Türkiye’de yıllık ortalama enflasyon tahminini 2022 için yüzde 49,5’e, 2023 için ise yüzde 14,5’e yükseltti.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin makroekonomik görünümüne ilişkin yaptığı güncelleme kapsamında, 2022 büyüme tahminini yüzde 3,7’de tuttu ve bu tahminde hem yukarı hem aşağı yönlü riskler gördüğünü belirtti.

S&P Analisti Tatiana Lysenko imzalı değerlendirmede, “Enflasyon Aralık 2022’de baz etkisiyle düşecektir ama yüzde 30’un üzerinde kalacaktır. Aynı zamanda, Türkiye’nin genel makroekonomik yörüngesi, ekonomik politikasının yönü konusunda netlik olmaması nedeniyle belirsizliğini koruyor” denildi.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

OECD'den Türkiye karşılaştırmalı enflasyon raporu: Son 30 yılın rekoru
Bakan Nebati nisan dedi, Citi mayıs... İşte dev bankanın Türkiye için yeni enflasyon beklentisi
MB, 20 yılın zirvesine çıkan enflasyonu değerlendirdi

Ekonomi Haberleri