Fraser Institute'den dikkat çeken 'Türkiye' analizi

Fraser Institute’nin hazırladığı Dünya Ekonomik Özgürlükler Endeksi paylaşıldı. 2021'deki raporda 165 ülke arasında 112'nci sırada yer alan Türkiye, 2023 raporunda ise 6.32 endeks puanıyla 101'inci oldu. Raporda ekonomik özgürlükler açısından 'kısmi özgür' denilen ülkeler arasında bulunan Türkiye’nin ekonomik büyüklüğü ve sağlam para konularında geçtiğimiz yıllara göre bir iyileşme gösterdiği fakat hukukun üstünlüğü ve mülkiyet hakları gibi alanlarda gelişmeye ihtiyaç olduğu belirtildi.

Özgürlük Araştırmaları Derneği, uluslararası partneri Fraser Institute’nin hazırladığı Dünya Ekonomik Özgürlükler Endeksi’ni paylaştı. 2021 Ekonomik Özgürlükler Raporu’nda 165 ülke arasında 112. sırada yer alan Türkiye, 2023 raporunda ise 6.32 endeks puanıyla 101. sıraya yükseldi. Endeks, ülkelerin politika ve kurumlarıyla ekonomik özgürlüğü ne derece desteklediğini, 5 başlığı baz alarak ülkeleri puanlandırıyor.

Raporda Türkiye’nin ekonomik özgürlükler bakımından aldığı puanlar şöyle:

Devletin Ekonomik Büyüklüğü: 6.65 puanla 77. sırada.

Hukuki Sistem ve Mülkiyet Haklarının Güvenliği: 4.83 puanla 89. sırada.

Sağlam Para: 7.54 puanla 109. sırada.

Uluslararası Ticaret Serbestisi: 6.87 puanla 81. sırada.

Regülasyonlar: 5.71 puanla 128. sırada.

Türkiye, 3. çeyrekte yer alarak ekonomik özgürlükler açısından “kısmi özgür” denilebilecek ülkeler arasında bulunuyor.

TÜRKİYE NİKARAGUA VE KOLOMBİYA'NIN ALTINDA

Raporda ayrıca, Türkiye’nin ekonomik büyüklüğü ve sağlam para konularında geçtiğimiz yıllara göre görece bir iyileşme gösterdiği fakat hukukun üstünlüğü ve mülkiyet hakları gibi alanlarda gelişmeye ihtiyaç olduğu belirtildi.

Türkiye bu sıralama ile Butan, Kuveyt, Bahamalar, Nikaragua, Umman, Kolombiya gibi ülkelerin altında yer alıyor. Endekste bu yıl Hong Kong, yıllardır bırakmadığı zirvedeki yerini Singapur’a bıraktı. Raporun en düşük sıralanan ülkeleri arasında ise Kongo Cumhuriyeti, Cezayir, Arjantin, Libya, Iran, Yemen, Sudan, Suriye, Zimbabwe ve Venezuela gibi ülkeler bulunuyor.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri