İkinci el eşyaları artık öğrenciler değil aileler alıyor: Yeni evli çiftler bile ikinci el eşyaya yöneliyor

Elazığ'da ikinci el eşya alım satımı yapan esnaf, vatandaşların artık ikinci el eşya almakta bile zorlandıklarını söyledi. Esnaf Özgür Vahap Kaya, " Aileler 2. el eşyayı çok soruyor. Öğrenciler almıyor çünkü öğrenciler de şu anda eve geçmiyor, yurtlarda kalıyor. Genellikle aileler geliyor. TOKİ'de ev çıkanlar geliyor. Maddi sıkıntıları var, ev alamıyorlar, sıfır eşya alamıyorlar" dedi. Kaya, yeni evlenecek çiftlerin de ikinci ele yöneldiğini belirtti.

Ekonomik kriz aileleri derinden etkiliyor. Elazığ'da ikinci el eşya alım satımı yapan Özgür Vahap Kaya yeni evlenecek çiftlerin bile ikinci el eşya aldıklarını belirterek, "Geçen gün bir arkadaşım aradı, 'evleneceğim' dedi. Yarısını peşin yarısını sonra vermek üzere 10 bin lira para çıkardık. Adam çıkardı bin lira verdi. Adam 'ben 10 bin lirayı uzun zamandır görmüyorum, ben size bin lira vereyim kalanını ayda 300- 500 vereyim' dedi" ifadelerini kullandı.

"OTURMA GRUBU ALIP HEM KOLTUK HEM YATAK YERİNE KULLANIYORLAR"

Elazığlı 2. el eşya alım satımı yapan Kemal Acar, sıfır eşya çok yüksek fiyatlı olduğu için insanların 2. el eşyaya yöneldiğini belirterek şunları söyledi:

Yaklaşık 18-19 yıldır bu işi yapıyorum. Şu anki piyasada sıfır eşya çok yüksek olduğu için insanlar 2. el eşyalara yöneliyorlar. 2. el eşyaya yönelmesine rağmen biz de evlerden eşya alamıyoruz. Sıfır eşya fiyatları yüksek, kimse kendi 2. el eşyasını satmak istemiyor. Satmak isteyen de piyasa yüksek olduğu için yüksek fiyattan veriyor. Şu an çalışıyoruz, çabalıyoruz ama bir şey alamıyoruz. Biz de bu konuda sıkıntı yaşıyoruz. Şu an eşyalarımızı görmek isterseniz. Piyasada 20-22 bin lira olan eşyaları 3-4 bin liraya satıyoruz. Buna rağmen kimse eşyaları alamıyor. İnsanlar genelde oturma grupları değil, açılıp yatak olacak şekilde baza alıyor. Hem yatarız hem otururuz hesabını yapıyorlar. Beyaz eşya olarak en çok ocak isteniyor, ucuz fiyatlı olanları istiyorlar. Buzdolabı derken, buzdolabını şu an kimse alamıyor. Yüksek olmuş fiyatları 2. elde de 3- 4 (bin) lira olmuş. En uygunları 2- 2 bin 500 liradan başlıyor. İkinci el eşyayı bile alamıyorlar, o konuda zorluk çekiyorlar.

İKİNCİ EL EŞYAYI ARTIK AİLELER GELİP ALIYOR

Eskiden eşyaları öğrenci ve bekarların aldığını ifade eden Acar, "Şu anda aileler 2. el eşyayı çok soruyor. Öğrenciler almıyor çünkü öğrenciler de şu anda eve geçmiyor, yurtlarda kalıyor. Genellikle aileler geliyor. TOKİ'de ev çıkanlar geliyor. Maddi sıkıntıları var, ev alamıyorlar, sıfır eşya alamıyorlar. Bir oturma grupları şu anda piyasada en kötüsü 10-15 bin liradan başlıyor. 2. ele aileler gelip genellikle alıyor. Yatak odası takımları mesela 18- 20 bin lira iken biz burada 4-5 bin liraya takım veriyoruz" dedi.

"Beyaz eşyada özellikle buzdolabı istiyorlar" diyen esnaf Kaya şöyle devam etti:

Yiyecekler çok pahalı olduğu için derin dondurucu istiyorlar. 2. el derin dondurucu ben de alamıyorum. Anneme derin dondurucu almak istiyorum, annem emekli. Biz 5-6 ay toplamamız lazım ki bir derin dondurucu alayım. Biz neden yaşıyoruz. Türk milleti kuvvetlidir ama bir de sormak lazım, Türk milleti aç. Allah’a şükür Allah ekmek vermiş de. Biz bu dünyaya ekmek yemeye gelmedik, soğan yemeye gelmedik. Yukardakiler yiyorsa etiyle, böreğiyle biz de insanız, biz de yiyebiliriz. İnsanların evine et girmiyor, bırak eti tavuk girmiyor. Akşamları suya ekmek batırıp yiyorlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

100 milyar daha gitti

Ekonomi Haberleri