Kendi işini kurmak isteyene 150 bin TL hibe verilecek! Başvuru şartları açıklandı: Devlet desteği tam gaz

Engelli bireylerin kendi işlerini kurmalarını teşvik etmek amacıyla geri ödemesiz hibe destekleri sunulacak. Bu destek kapsamında, engellilere 150 bin liraya kadar hibe sağlanacak. Destekten faydalanmak isteyenlerin, 9 Haziran tarihine kadar e-Devlet üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir. İşte geri ödemesiz desteğin ayrıntıları...

Engelli bireylerin iş fikirlerine destek sağlamak amacıyla Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), geri ödemesiz hibe desteği sunmaktadır. İŞKUR, 2023 yılı 2. dönem hibe başvurularını almaya başlamıştır.

İşverenlerden tahsil edilen idari para cezalarının kullanımına yetkili komisyonun kararı doğrultusunda, 145 projeye 18.1 milyon lira destek sağlanacaktır. Bu destek miktarı, engelli ve eski hükümlülerin kendi işlerini kurmalarını, engelli istihdamını sağlayacak teknolojilere yatırım yapmalarını, engelli bireylerin iş ve işyerine uyumunu kolaylaştırmayı, ayrıca korumalı işyeri desteği gibi projelere yönelik destek sağlamayı amaçlamaktadır.

Tahsis edilen bu fonlar, engellilerin istihdam edilebilirliklerini artıracak mesleki eğitimlere, ruhsal ve zihinsel engelli bireylerin istihdam edileceği korumalı işyerlerine ve diğer engelli istihdamıyla ilgili projelere yönlendirilecektir.

Engelli bireyler, hazırladıkları iş projeleriyle İŞKUR'a başvurarak hibe desteğinden faydalanma fırsatı elde edebilirler. Bu destekler, engelli girişimcilerin kendi işlerini kurmalarını kolaylaştırmak ve istihdam olanaklarını artırmak amacıyla sunulmaktadır.

150 BİN TÜRK LİRASINA YÜKSELDİ


Engelli bireylerin kendi işlerini kurma hibe desteği miktarı, tarım ve hayvancılık dışındaki projeler için yaklaşık yüzde 67 oranında artışla 150 bin lira olarak belirlenmiştir. Tarım ve hayvancılık sektöründeki projeler için ise bu tutar 115 bin lira olarak uygulanmaktadır.

Eski hükümlülerin girişimcilik projelerine ise tarım ve hayvancılık sektöründe 90 bin lira, diğer sektörlerde ise 110 bin liraya varan destek sağlanmaktadır.

Başvuruların nasıl yapılacağına dair bilgilere göre, engelli girişimciler projelerini 9 Haziran günü saat 23.59'a kadar e-Devlet üzerinden başvuruda bulunabileceklerdir.

Engellilere yönelik çalışma yapan kurumlar ise projelerini hazırlayarak 9 Haziran günü mesai saati bitimine kadar bulundukları illerdeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri'ne elden veya posta yoluyla teslim edebileceklerdir.

Ayrıca, kendi işini kurmak isteyen eski hükümlülerin de projelerini belirtilen tarihe kadar Adalet Bakanlığı'nın ilgili birimleri aracılığıyla bulundukları illerdeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri'ne iletmeleri gerekmektedir.

Bu şekilde başvuruların zamanında yapılması, engelli ve eski hükümlülere hibe desteğinden yararlanma sürecinde önemli bir adımdır.

ŞARTLAR NELER? HANGİ KOŞULLAR ARANMAKTA?


Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), engelli bireylerin kendi işlerini kurmalarını desteklemek amacıyla hibe programı başlatmıştır. Bu programdan faydalanabilmek için belirli şartlar aranmaktadır:

İŞKUR'a kayıtlı olmak.

18 yaşını tamamlamış olmak.

Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerin çeşitli derecelerde kaybedildiğini sağlık kurulu raporu ile belgelemek ya da eski hükümlü olmak.

Emekli olmamak.

Girişimcilik eğitim programı sertifikasına sahip olmak.

Kendi üzerine aktif olarak kayıtlı bir işyeri veya işletme bulunmamak.

İşyerinin kurulacağı il sınırları içinde ikamet etmek.

Kurulacak iş ile ilgili olarak diğer mevzuatlarda aranan diploma, sertifika, izin gibi belgelere sahip olmak ve diğer şartları taşımak.

Herhangi bir icra dosyası bulunmamak.

Vasi tayini yapılmamış olmak.

Bu şartları taşıyan engelli bireyler, iş kurma hibe programına başvuruda bulunabilirler. Bu program sayesinde engelli bireylerin kendi işlerini kurmaları ve girişimciliklerini desteklemeleri hedeflenmektedir.

Ekonomi Haberleri