Ünlü ekonomistten flaş dolar açıklaması! O tarihten sonra ülkeye dolar yağacak: Ezber bozan dolar kuru tahmini!

Döviz kuru ile ilgili yaşanan son dakika gelişmeleri vatandaşların gündeminde. Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası hareketlenen dolar kuru psikolojik sınır olan 19 TL seviyesini aşmış durumda. Dolardaki artış yatırımcıları tedirgin ederken 'Dolar yükselecek mi, düşecek mi?' sorusu merak konusu oldu. Seçimler sonrasını işaret eden ünlü Ekonomist Alaattin Aktaş, dolar için çok çarpıcı tahminlerde bulundu. Ülkeye dolar yağacak! Ezber bozan dolar tahmini. O tarihe dikkat!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) merak edilen faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası faiz kararını sabit tutarken piyasalarda hareketlilik başladı. 19 TL seviyesini aşan dolar kurunda yükselişler devam ederken vatandaşlar 'Dolar alınır mı, satılır mı? Dolar düşecek mi, yükselecek mi?' sorularını araştırmaya başladı. Dolar tahminleri ile sık sık gündeme gelen ünlü Ekonomist Alaattin Aktaş, o tarihi işaret ederek dolar alacakları uyardı. O tarihten sonra ülkeye dolar yağacak! Ezber bozan dolar tahmini. İşte Alaattin Aktaş'ın dikkat çeken dolar tahmini...

ÜNLÜ EKONOMİSTTEN ÇARPICI DOLAR TAHMİNİ

Çarpıcı dolar tahminleri ile sık sık gündeme gelen ünlü Ekonomist Alaatin Aktaş, yeni yazısında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Aktaş, seçimi işaret ederek şunları söyledi:

"Sermaye kontrolü denildi mi hep ne anlarız? Dövize ulaşmanın engellenmesini ya da sahip olunan dövizi ancak sınırlı bir şekilde kullanmaya imkan verecek bir takım kısıtlamalar getirilmesini... Ya da yurt dışına döviz transferinin tümüyle yasaklanmasını veya sınırlandırılmasını...

Peki bunun tersi olur mu?

Yani Türkiye’ye döviz girişinin sınırlandırılması?

Kulağa bile tuhaf geliyor değil mi?

Doğru; ama niye olmasın!

Çok döviz gelir ve bu durum yurt içinde bazı dengeleri bozacak gibi olursa, niye olmasın!

Türkiye’ye kaç zamandır döviz gelmiyor. Bu yüzden de bir cepten bir cebe aktara aktara dövizi aylardır sabit tutmaya çalışıyoruz, tuttuk da...

Ya seçimden sonra her şey değişir ve tam tersi olur, bu sefer oluk gibi döviz akarsa neler yaşanır, bu durum bir takım sakıncalar doğurur mu ve bu sakıncalara karşı nasıl önlemler alınır?

Ama gelin önce içinde bulunduğumuz günlerdeki genel duruma bir göz atalım, sonra bu “ters yönlü kontrol” olasılığına değiniriz..."

O TARİHTEN SONRAYA DİKKAT!

Seçimle birlikte dövizde bazı şeylerin değişeceğini ifade eden Aktaş, yazısının devamında şunları söyledi:

"14 Mayıs’ta seçimin bir ayağı kesin tamamlanacak. Milletvekili seçimi bitecek. O gün belki yeni Cumhurbaşkanı da belli olacak ya da 28 Mayıs’ta yeniden sandığa gidilecek.

Ama 14 Mayıs’ta yalnızca milletvekili seçimi bitse bile oluşacak tablo hiç kuşku yok ki 28 Mayıs’taki ikinci turu etkileyecek.

Meclis çoğunluğunu ittifaklardan biri ezici bir üstünlükle alırsa muhtemeldir ki Cumhurbaşkanı seçimi de ilk turda sonuçlanır. Milletvekili seçiminde belirgin bir üstünlük söz konusu olmadığında, Cumhurbaşkanı da ilk turda seçilememişse daha çok sandalyeye sahip tarafın adayı ikinci turda daha şanslı olabilir.

Cumhurbaşkanı ve Meclis çoğunluğunun hangi ittifaktan olacağı konusunda herkes değişik tahminde bulunabilir. Biraz gönülden geçendir dile getirilen, biraz gerçekçi değerlendirmelerdir. Ama önemli olan seçimden sonra hangi durumda bizi nasıl bir ekonomik tablonun ve sorunların beklediğidir.

Bu arada daha önce de yaşadım; ben “hangi ittifak” dedikçe “Ne yani, Cumhur ve Millet ittifakı dışında kimsenin şansı yok mu” diye itiraz eden okurlar oluyor. Sizler adına üzgünüm ama yok! Ben gönlümden geçeni yazmıyorum, gerçekçi bulduğum olasılıklar üstünden değerlendirme yapıyorum."

"TATLI BİR TELAŞ OLACAK"

Seçimlerden sonra sermaye kontrolünün oldukça önemli olduğunu belirten Alaattin Aktaş, dolar borcu olanları uyararak şunları söyledi:

Girişte de belirttim; biz sermaye kontrolü kavramını hep dövize ulaşmanın engellenmesi, yurt dışına döviz çıkarmanın kısıtlanması olarak algılıyoruz. Bakarsınız bu kez ters yönlü bir sermaye kontrolünü gündeme getirmek gerekir.

Yurt dışından çok fazla döviz gelirse kurlar üstünde aşağı yönlü bir baskı oluşabilir. Zaten yedi aydır sabit tutulan ve seçime kadarki süreyi de katarsak dokuz ayı bulacak olan yatay gidiş bir de tersine dönerse dış ticarette zaten bozuk olan denge tümüyle bozulabilir.

Ve tabii ki biraz önce de vurguladığım gibi enflasyonun tırmanması durumu...

İşte bütün bunlar gözetilerek yurt dışından döviz girişine belli kısıtlamalar getirilebilir. Ters yönlü sermaye kontrolü dediğim bu.

Aslında buna “tatlı bir telaş” demek de yanlış olmasa gerek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Ekonomi Haberleri