Ezogelin Çorbası Tarifi

Ezogelin çorbası sofraların vazgeçilmez tatlarından biridir. Hem lezzetiyle hem de kokusuyla herkesin damak tadına uyan Ezogelin çorbasının hikayesi 1900'lü yıllarda Gaziantep'in bir köyünde geçiyor.

Ezogelin çorbası sofraların vazgeçilmez tatlarından biridir. Hem lezzetiyle hem de kokusuyla herkesin damak tadına uyan Ezogelin çorbasının hikayesi 1900'lü yıllarda Gaziantep'in bir köyünde geçiyor. İsmini de o köydeki güzel bir kızdan alıyor. Ezogelin çorbası yaz-kış sevilerek tüketilen bir yemektir. Özellikle kış aylarında sıcak sıcak biraz da acıyla insanın içini ısıtır.

Tarifi

Ezogelin çorbası Türk sofralarının olmazsa olmaz çorbalarından biridir. Hemen hemen her evde, lokantada pişer. O kadar lezzetlidir ki hikayelere bile konu olmuştur. Üstelik yapımı da oldukça basittir. Evde bulunan malzemeleri kullanarak rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Mercimek çorbası ile çok benzer bir lezzete ve görüntüye sahiptir. Ancak içindeki malzemelerde farklılıklar bulunmaktadır. Mercimek çorbasında patates ve havuç gibi sebzeler de bulunabilir. Ancak ezogelin çorbasında mutlaka bulgur ya da pirinç veya ikisi birden bulunmalıdır.

Hazırlanışı

İlk olarak elinizde ezogelin çorbası yapabilecek malzemelerin olup olmadığına bakılır. Genelde çorbada kullanılan malzemeler her evde bulunur. Ayrıca kendi damak tadınıza göre baharatları, soğan ve sarımsak kullanımını değiştirebilirsiniz.

Malzemeler

Ezogelin çorbası her evde bulunan malzemelerle yapılabilecek en kolay çorba tariflerinden biridir. Şifa niyetine hazırlayabileceğiniz çorbanın içindekiler özellikle kış aylarında içinizin ısınmasını sağlayacaktır.

Malzemeleri şu şekilde sıralanabilir;

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 Türk kahvesi fincanı bulgur
  • Yarım Türk kahvesi fincanı pirinç
  • 1 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 diş sarımsak
  • Nane, kırmızıbiber, karabiber
  • Tuz

Tüm bu malzemeleri kullanarak hazırladığınız ezogelin çorbası 91 kaloriye denk gelir. Ancak içindeki mercimek ve bulgur zihni açar, bağışıklığı güçlendirir ve enerji verir.

Yapılışı

Ezogelin çorbasının hazırlanışı oldukça basittir. Elinizdeki malzemeler ile kısa bir süre içinde hazırlayabilirsiniz. Bunun için ilk olarak tencereye tereyağını ve 1 yemek kaşığı sıvı yağı alın. Erimesini bekleyin ve sonra küçük küçük doğradığınız soğan ve sarımsakları tencereye alın.

Soğan ve sarımsaklar iyice pembeleşince daha önceden suda bekletip yıkadığınız kırmızı mercimek, pirinç ve bulguru ilave edin. Bu üç malzemenin iyice yıkanmış olması çok önemlidir. Birkaç kere sudan geçirilmelidir. Her geçirmede suyun rengi yavaş yavaş açılacak, toz ve toprak kalıntıları yok olacaktır.

Bu malzemeleri ekledikten sonra tencereye 1 litre su ilave edin ve tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde kısık ateşte kaynamaya bırakın. Bakliyatlar yumuşamaya ve su azalmaya başladığı zaman ocağın altını kapatabilirsiniz. Daha sonra ayrı bir kapta 2 yemek kaşığı sıvı yağı ısıtın. İçine 1 yemek kaşığı un ekleyin ve karıştırarak kavurmaya başlayın.

En son olarak da 2 yemek kaşığı domates salçası ekleyin. Salçayı da kavurduktan sonra 1 su bardağı su ilave edin ve iyice kaynatın. En son nane, kırmızıbiber ve karabiber gibi damak lezzetine uyan baharatları da ekleyin. Tuzu da ekledikten sonra biraz daha kaynatın. Bu şekilde çorbanızın üzerine dökeceğiniz sosu hazırlamış olursunuz.

Püf Noktaları

Evde lokanta usulü ezogelin çorbası yapmak istiyorsanız bazı püf noktalarına dikkat etmeniz gerekir. Çorbayı yaparken soğanı rendelememelisiniz. Küçük küçük doğrayıp sıvı yağda kavurmalısınız. Tencereye su ilave ederken tavuk suyu da ekleyebilirsiniz. Ev yapımı tavuk suyu ezogelin çorbasının daha lezzetli olmasını sağlar. Kırmızı mercimek, bulgur ve pirinci koyduktan sonra da çırpıcı ile karıştırmaya devam edin.

Sunum Önerileri

Ezogelin çorbasını çıtır ekmek parçaları ile sunabilirsiniz. Üzerine maydanoz da koyabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Yemek Tarifleri Haberleri