Felç tedavisinde kök hücre umudu

Bilim insanları omurilik hasarının tedavisi için büyük bir adım attı. Belden aşağısı felç olan farelere yerleştirilen kök hücre sayesinde hayvanlar yardım olmaksız yürümeyi başardı.

Belden aşağısı felç farelere yerleştirilen ve insan kök hücreleriyle düzenlenen doku, hayvanların yardımsız yürümesini sağladı. Sonuçları ‘Frontiers in Neuroscience’ dergisinde yayımlanan araştırma, kök hücrelerin omurilik hasarının tedavisinde büyük potansiyele sahip olduğunu ortaya koydu. Technion-Israel Teknoloji Enstitüsü’nden doktor Shulamit Levenberg liderliğinde yapılan araştırma çerçevesinde tam omurilik transeksiyonu olan farelere ağzın zar tabakasından alınan insan kök hücreleri yerleştirildi.      

Bilim insanları kök hücreleri omurilik boyunca çeşitli aralıklara yerleştirmenin yanı sıra tutunabilecekleri, büyüyebilecekleri ve destekleyici hücrelere dönüşebilecekleri ortamı sağlayan üç boyutlu bir iskele inşa etti. Kök hücreler içeren mühendislik ürünü dokunun, aynı zamanda insan trombini ve fibrinojeniyle beslendiği belirtildi.    Hücreler yerleştirildikten üç hafta sonra belden aşağısı felç farelerin yüzde 42’sinin arka ayakları üzerinde durabildiği ve yürüyebildiği gözlendi. Yine yüzde 75’inin, arka ayaklarına ve kuyruklarını hedef alan uyarıcılara yanıt verdiği kaydedildi.      

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Yüksel Büküşoğlu kimdir? Kök hücre doktoru Yüksel Büküşoğlu SVF tedavisi nasıl yapılır?
Oruç tutmak kök hücrelerin yenilenmesini hızlandırıyor
Beynimizi hack’leyecekler

Hayat Haberleri