FETÖ Müslümanların Soros'u, Soros Hristiyanların FETÖ'sü

Macaristan'da Soros ile FETÖ benzetmesinin yankıları sürüyor. Makedonya'daki Uluslararası Balkan Üniversitesi'nde (IBU) görevli Doç. Dr. Kire Sharlamanov, kamuoyunda "FETÖ'nün Müslümanların Soros'u, Soros'un da Hristiyanların FETÖ'sü olduğu" yönünde iddialar bulunduğuna işaret ederek, "Yöntemleri birbirine benziyor. Belirli bir koordinasyon olması muhtemeldir" dedi.

Sharlamanov, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ekonomik ve siyasi sistemde belli bazı şoklara neden olabileceğini belirterek, darbelerin demokratik yaşamı tehdit ettiğini vurguladı. Demokrasilerde hükümetlerin seçimle göreve gelip yine seçimle görevden ayrıldığını aktaran Sharlamanov, hükümetlerin her seferinde zor kullanarak değiştirilmesi yönündeki eylemlerin, ülkelerdeki demokratik siyasi sistemlerde de gerilemeye neden olduğunu söyledi.

Sharlamanov, 15 Temmuz'da Türkiye'de darbe girişiminde bulunan FETÖ'nün, Balkanlar dahil olmak üzere birçok ülkede faaliyetleri olduğuna işaret ederek, bu terör örgütüne karşı sadece Türkiye'de değil, tüm bu ülkelerde mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

FETÖ'NÜN TERÖR ÖRGÜTÜ İLAN EDİLMESİ İÇİN YASAL DÜZENLEME GEREKİYOR

Türkiye ile Makedonya arasında, FETÖ'nün bu ülkedeki etkisini bitirmek adına diplomatik kanallarda bir koordinasyon olduğunu aktaran Sharlamanov, "Makedonya'da bu terör örgütünün kontrolü altındaki grupların etkilerini kırmak için bazı adımlar mevcuttu ancak maalesef Makedon siyasi sisteminin ayrıntıları ve son olarak partiler ile koalisyonlar arası ilişkiler nedeniyle bu yöndeki
çabalar sonuçlanmadı" dedi. Sharlamanov, FETÖ'nün Makedonya'da da terör örgütü olarak ilan edilmesinin yasal olarak düzenlenmesi gerektiğini vurgulayarak, FETÖ'nün resmen mevcudiyetine dair kayıt olmayabileceğini ancak aynı ideolojiyi topluma yayan kuruluşların bulunduğunu ifade etti.

FETÖ-SOROS BENZETMESİ

Bölgede ve dünya genelinde etkin olan Soros vakıfları gibi yapıların da FETÖ gibi etki ettiği yönünde ithamlar olduğunu aktaran Sharlamanov, Soros vakıfları ile FETÖ'nün çalışma yöntemlerinin benzer olduğunu vurguladı.  Sharlamanov, "Kamuoyunda, FETÖ'nün Müslümanların Soros'u, Soros'un da Hristiyanların FETÖ'sü olduğu yönünde bilgiler dolaşıyor. Yöntemleri birbirine benziyor. Belirli bir koordinasyon olması muhtemeldir. Bu yüzden bu iki yapının etkili olduğu yerler arasında, devlet seviyesinde koordinasyona ihtiyaç var" diye konuştu.

Makedonya'da FETÖ ile mücadeleye de değinen Sharlamanov, "Eylem biçimi nedeniyle bazı semptomları tanıyabiliriz. Toplumdaki bazı gruplar, hatta hükümette olan bazı siyasi partiler böyle bir örgüte yakınlık duyuyor, onları korurcasına davranıyor" dedi. Sharlamanov, FETÖ'nün Makedonya'da terör örgütü ilan edilmesi için öncelikle yasal düzenleme, ardından diğer adımların atılması gerektiğini kaydederek, "Örgütleri hukuken etki altına alacak terör örgütleriyle mücadele yasası getirilmeli. İnanıyorum ki Makedonya hükümeti, FETÖ'yü de bu örgütler arasına koyacak ve onların yasal olarak Makedonya'da hareket edebilmeleri ortadan kalkacaktır" ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE'YE KARŞI ALGI OLUMLU

Makedonya halkının Türkiye'ye yönelik algısının olumlu olduğunun altını çizen Sharlamanov, son olarak 4-10 Şubat'ta Makedonya'da yapılan ankette, Türkiye'nin Makedonya için "en dost" ülke olduğu sonucunun çıktığını ifade etti. Anket sonuçlarına göre hem Makedonların, hem de Arnavutların Türkiye'yi dost olarak gördüklerini aktaran Sharlamanov, Türkiye'yi Rusya, ABD ve Almanya'nın takip ettiğini söyledi.

ÜSKÜP/AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Macaristan'dan Kanada'ya 'Soros' notası
Macaristan'dan Almanya'ya "Soros" tepkisi
Macar gazetesinden dolar milyarderine ilginç benzetme: Soros Avrupa’nın Gülen’i

Güncel Haberleri