FETÖ’nün generalleri gün yüzü göremeyecek

Türkiye tarihinin en sinsi ihanet şebekesinin darbecilerine ceza yağdı. 15 Temmuz’un beyin takımı olan ve aralarında eski YAŞ üyesi Akın Öztürk’ün de olduğu ‘Yurtta Sulh Konseyi’nin 17 üyesine 141’er kez ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi. Örgüt lideri Fetullah Gülen dahil 13 kişinin dosyası ise ayrıldı.

FETÖ’nün darbe girişiminde Genelkurmay’daki eylemlerle ilgili sözde cuntacı ‘yurtta sulh konseyi’ üyelerinin de sanığı olduğu çatı davada karar açıklandı. 17 sanık 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

Dava kapsamında 176’sı tutuklu, 35’i tutuksuz ve 13’ü hakkında yakalama kararı bulunan 224 sanık bulunuyordu. Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı’ndaki eylemlere ilişkin aralarında sözde ‘yurtta sulh konseyi’ üyelerinin de bulunduğu Genelkurmay ‘çatı’ davasında, eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi, eski orgeneral Akın Öztürk’ün de arasında bulunduğu 17 sanığı 141’er kez ağırlaştırılmış müebbete mahkum etti. Sincan’da görülen davada Mahkeme Başkanı Oğuz Dik hükmü açıkladı. Buna göre sanıklardan Akın Öztürk, Ahmet Özçetin, Ali Osman Gürcan, Bilal Akyüz, Cemil Turhan, Erhan Caha, Fırat Alakuş, Hakan Evrim, Kubilay Selçuk, Mehmet Dişli, Mehmet Partigöç, Ömer Faruk Harmancık, Murat Koçyiğit, Mustafa Barış Avıalan, Orhan Yıkılkan, Sinan Sürer, Muhsin Kutsi Barış ve Osman Kılıç, ‘anayasayı ihlal’ suçundan bir, şehit olan 139 kişi dolayısıyla 139’ar kez, Osman Kılıç dışındaki sanıklar ‘Cumhurbaşkanına suikast’ suçundan da birer kez ağırlaştırılmış müebbete mahkum edildi.      

Böylece Kılıç 140, diğerleri 141’er kez ağırlaştırılmış müebbete çarptırıldı. Mahkeme, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in de arasında bulunduğu firari 13 sanığın dosyasının tefrik edilmesini kararlaştırdı. Genelkurmay çatı davasının sivil sanıklarından FETÖ’nün mahrem imamı Birol Kurubaş’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. 224 sanıktan 133’ü en az birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edildi. Mahkeme, sanıklardan 16’sını müebbet, 5’ini de 12,5 ile 15 yıl arasında hapse çarptırdı. Aralarında Tümgeneral Osman Ünlü, tuğgeneraller Murat Aygün ve Özkan Aydoğdu’nunda olduğu 33 sanık beraat ettirildi. 

HANGİ GENERAL NE KADAR CEZA ALDI?

15 Temmuz gecesi 11 sivilin şehit edildiği Genelkurmay’da yaşananlarla ilgili açılan davada darbe faaliyetlerinde bulunanlar en ağır cezalara çarptırıldı. Dava kapsamında ceza alan üst rütbeli generaller ve subaylar ile aldıkları cezalar şöyle:  

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Muhsin Kutsi Barış: TRT’ye baskını ve Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’nın alı konulmasını emrini veren Barış, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 

Yarbay Ertuğrul Terzi: Jandarma Genel Komutanlığı önünde sivillere ateş eden Terzi, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 

Tuğgeneral Ahmet Bican Kırker: Zırhlı birliklerden tankların çıkması emrini veren sözde Kırker, ağırlaştırılmış müebbet aldı. 

Yarbay Levent Türkkan: FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanı’nın yaveri olan Türkkan, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 

Tümgeneral Kubilay Selçuk: Eski Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanı tümgeneral Kubilay Selçuk, 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. 

Tuğamiral Sinan Sürer: Genelkurmay’da sivillere ateş eden Sürer’e, 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis verildi. 

Tuğgeneral Ali Osman Gürcan: Şırnak’taki komando taburlarına Ankara’ya intikal emri veren eski Çakırsöğüt Jandarma Tugay Komutanı Gürcan’a 141 kez ağırlaştırılmış müebbet verildi. 

Tuğgeneral Hakan Evrim: Ankara’yı bombalayan uçaklara talimat veren isimlerden Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanı Evrim, 141 kez ağırlaştırılmış müebbet aldı. 

Kurmay Albay Ahmet Özçetin: Akıncı Üssü’nden uçak ve pilotları yönlendiren Özçetin, 141 kez ağırlaştırılmış müebbet aldı. 

Tuğgeneral Erhan Caha: Kara Kuvvetleri Komutanlığını işgal eden Caha, 141 kez ağırlaştırılmış müebbet aldı. 

Albay Orhan Yıkılkan: Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın eski başdanışmanı Yıkılkan, 141 kez ağırlaştırılmış müebbet aldı. 

Albay Murat Koçyiğit: Jandarma İstihbarat Okul Komutanı olan Koçyiğit 141 kez ağırlaştırılmış müebbet aldı. 

Kurmay Albay Osman Kılıç: Genelkurmay Başkanlığı Özel Kalem Müdürlüğünde görevli Kılıç, 140 kez ağırlaştırılmış müebbet aldı.  

Kurmay Albay Mustafa Barış Avıalan: Genelkurmay Başkanlığı Personel Dairesinde Proje Şube Müdürü olan Avıalan, 141 kez ağırlaştırılmış müebbet aldı. 

Albay Cemil Turhan: Darbe girişimi sırasında yayımlanan sözde sıkıyönetim emrinde imzası olan Turhan, 141 kez ağırlaştırılmış müebbet aldı. 

236 CELSEDE 2 BİN 500 SAAT SAVUNMA YAPILDI

224 sanıklı Genelkurmay ‘çatı’ davasında karara kadar 236 celse görüldü. 2 bin 581 sayfalık iddianameye karşı sanıklar ve avukatlar yaklaşık 2 bin 500 saati bulan savunmalar yaptı. Savunmalar 7 katip tarafından deşifre edilirken, beyanlar 50 bin sayfa tuttu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, darbecilerce alıkonulan komuta heyeti ve olay gecesi yaralanan vatandaşların da aralarında bulunduğu 2 bin 386 kişi, mağdur sıfatıyla dava dosyasında yer aldı. Yaklaşık bin klasörü bulan dava dosyası kapsamında, darbecilerce o gece şehit edilen polis, asker ve sivil 251 kişi de maktul olarak kayda geçti. Ayrıca yargılama boyunca 235 kişi de tanık olarak dinlendi.     

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Zonguldak merkezli FETÖ operasyonu

Güncel Haberleri