Mustafa Ergen: Hiç bir şey yapamayan üniversite sisteminin parçasıyız

Bi' Karar Ver programına, DEVA Partisi Eğitim Politikaları Başkanı Mustafa Ergen konuk oldu. Ergen, Türkiye eğitim sistemine yönelik şöyle dedi: En büyük sorun dünyanın değişmesi. Yeni kuşak neyi bekliyor? Üniversite sistemi gittikçe merkezileşti. Şimdi hiçbir şey yapamayan üniversite sisteminin parçasıyız.

DEMET İLCE | KARAR

Elif Çakır ve Yıldıray Oğur, haftanın ilk 3 günü Bi'Karar Ver'de yazılı, görsel ve dijital medyada öne çıkan haberleri yorumladı. Bu kez konuk, DEVA Partisi Eğitim Politikaları Başkanı Mustafa Ergen oldu. Ergen Türkiye'deki eğitim sistemine ve internet altyapısına dair önemli bilgiler paylaştı.

Eğitim politikaları başkanlığının nasıl çalıştığı hakkında Mustafa Ergen şu bilgileri paylaştı:

"Eğitimin nasıl olması gerektiği konusunda çalışmalar yapılıyor. Eğitim sistemi doğru tasarlanmadığı zaman bunun etkisini görüyoruz. Yepyeni bir eğitimi konuşuyor insanlar."

"HİÇBİR ŞEY YAPAMAYAN ÜNİVERSİTE SİSTEMİNİN PARÇASIYIZ"

Türkiye'de gittikçe üniversite sayısının artması üzerine ise Ergen, durumun sebebini şöyle değerlendirdi:

"İhtiyaca dayalı bir sistem oturtulması gerekiyor. Öğrencinin iki tane beklentisi var; hayatta kalmak ve bu toplumun parçası olmak. Üniversite bunları sağlayamıyorsa bazı şeyleri yanlış yapıyor demektir."

Ergen eğitim sistemini şu sözlerle eleştirdi:

"En büyük sorun dünyanın değişmesi. Yeni kuşak neyi bekliyor? Üniversite sistemi gittikçe merkezileşti. Şimdi hiçbir şey yapamayan üniversite sisteminin parçasıyız."

"VİZYONUN UMUT VAADEDİCİ OLMASI GEREKİYOR"

Türkiye'den yurt dışına son yıllarda artan eğitim göçüne yönelik Ergen şu açıklamalarda bulundu:

"Şu anda insanların geriye gitme konusunda bir isteği var. İnsan kaybediyoruz. Bunu tam tersine döndürmek için buranın daha yaşanılır bir yer olması gerekiyor. Genel olarak umut vadeden bir ülkenin parçası olmayı herkes ister. Büyüyen, vizyonu olan, rekabetçi bir durumu önlerine koymamız lazım. Onu koyamadığımız sürece herkesin beklentisi farklı oluyor. Vizyonun umut vadedici olması gerekiyor."

TÜRKİYE DİJİTALLİKTE NE DURUMDA?

Gittikçe dijitalleşen dünya içerisinde Türkiye'nin bu dijitalliğe nasıl ayak uydurmaya çalıştığını ve eksiklerinin neler olduğunu Ergen açıkladı:

"Dijital teknolojilerin kullanılarak verim artışının hazırlanması ve verilerin işlenerek yapay zekayla anlamlandırılması...Bu noktaya geldiğimizi düşünmüyorum. Hiçbir veri işlenmiyor. Ortak veri havuzu yok. E- devlet denilen şey sadece bir web sayfası."

TÜRKİYE'NİN BİTMEYEN İNTERNET SORUNLARI

Dijital dünyanın içerisinde büyük yer tutan internetin, Türkiye'deki altyapısına yönelik Ergen, sitemini şu sözlerle dile getirdi:

"Belediyeler nasıl doğalgaz ve su getiriyorsa, internet getirmekte asli görevi olması lazım. Buradan para kazanmamaları gerekiyor. Devlet, 'Frekanstan belli bir para kazanacağım' şeklinde, operatör de 'Frekansa para veriyorum, o parayı çıkartmam lazım' şeklinde bakıyor. Ama devlet 'Ben frekansı veriyorum sonra öde bana' diyebilir. Kovid döneminde böyle bir şey yapabilirdi. Ya da fiberi kazın kazabildiğiniz kadar, serbest bırakıyorum' diyebilirdi."

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel Haberleri