Herkesin aklında aynı soru! Sakız çiğnemek orucu bozar mı? Merakları gideren açıklama

Bir Ramazan ayı daha geldi çattı. 2023 yılında da Ramazan ayı ve oruçla ilgili en merak edilen konulardan biri sakız çiğnemek oldu. Peki, sakız çiğnemek orucu bozar mı? Oruçluyken sakız çiğnenir mi? Şekersiz sakız orucu bozar mı? İşte detaylar...

Ramazan ayının gelmesiyle beraber yine oruç bozan ve bozmayan şeyler sorulur oldu. Bunların başında da sakızın orucu bozup bozmayacağı var. Peki bu konudaki hüküm nedir; sakız oruç bozar mı?

22 Mart gecesi kalkılan sahurla başlayan Ramazan ayında oruçlarını tehlikeye atmak istemeyen vatandaşlar kurallara çok dikkat ediyor.

EN ÇOK SORULAN SORU...


Bu yıl 30 değil 29 gün sürecek olan Ramazan ayı 20 Nisan 2023 Perşembe günü yapıalcak son iftarla Ramazan Bayramı'na ulaşacak.

Ramazan ayını ibadetle geçirmek isteyen müslümanların oruca ilişkin sorduğu soruların başında sakız konusu geliyor. Google'a en çok sorulan sorulardan biri bu oldu.

Diyanet İşleri Başkanlığı konu hakkında açıklama yaptı. Bu açıklamaya göre her ne kadar şekersiz de olsa sakız çiğnemek oruçluyken yapılmaması gereken bir eylem.

SAKIZ ÇİĞNEMEK ORUCU BOZAR MI?


Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamasına göre ağız ve burundan alınarak mideye ulaşan her şey orucu bozar. Ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz. Yani ağzı suyla çalkalamak, gargara yapmak, sprey sıkmak ağız içinde kaldığı müddetçe mübahtır. Kısacası orucu bozmaz.

ORUÇLUYKEN SAKIZ ÇİĞNEMENİN ORUCA ZARARI NEDİR?

Sakızlar her ne kadar sade gibi görünse de katkı maddeleri içerir. Özellikle günümüzde üretilen sakızlarda bu maddeler kaçınılmazdır. Sakız çiğneyen kişi midesine ulaşan bir şey olmadığını sansa da sakızın içindeki aroma ve katkı maddeleri yutkunduğunuz anda midenize ulaşmış olur. Her ne kadar dikkat etseniz de yutkunmamak mümkün değildir. Dolayısıyla bu maddeleri de yutmuş olursunuz.

Bu sebeple bu tür sakızları çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 395, 396). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu net olarak bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılması en doğrusudur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Güncel Haberleri