İmamoğlu'ndan İstanbullulara çağrı: Herkese kira yardımı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 17 Ağustos Marmara Depremi'nin 23. yıl dönümünde İstanbullulara seslendi ve riskli yapıların yenilenmesine yönelik çağrı yaparak "3.450 TL kira desteği verilmesini meclisimize getireceğiz" dedi.

17 Ağustos Marmara Depremi'nin üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen, beklenen İstanbul depremiyle ilgili yeterli önlem alınamaması uzmanların en büyük eleştiri noktalarından biri. 17 Ağustos'un yıldönümünde İstanbul Büyükşehir Belediye'sinden (İBB) beklenen İstanbul depremiyle ilgili önemli bir adım geldi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu "İstanbullulara önemli duyurumuzdur" başlığı altında İstanbullulara çağrı yaptı.

“İster kiracı ister ev sahibi olsun riskli yapıların yenilemesi için 3.450 TL kira desteği verilmesini meclisimize getireceğiz. Biz tespitleri yaptık, imar planlarını geçirdik." diyen İmamoğlu, vatandaşlara binalarını yenilemek için başvuru yapmalarını belirtti.

1999 yılında 16 Ağustos'u 17 Ağustos'a bağlayan gece saat 03.02'de meydana gelen 7.4 büyüklüğünde ve 45 saniye süren yer sarsıntısı, Türkiye tarihinin en büyük ikinci depremi olarak kayıtlara geçmişti.

"2001 KRİZİNDEN ÇOK DAHA AĞIR OLACAK"

Marmara Depremi'nin 23. yılında Karaköy’de bulunan İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Nusret Suna, ekonomik anlamda yaşanan kriz koşullarında olası büyük bir depremin sonuçlarının 2001 krizinde yaşananlardan çok daha ağır olacağını ifade etti.

Suna, “Ekonomik anlamda yaşanan kriz koşullarında olası bir büyük depremin sonuçlarının 2001 krizinde yaşananlardan çok daha ağır olacağı açıktır. Üstelik kentlerimiz öylesine kalabalıklaşmış, plansızlık, kaçak yapılaşma öylesine ilerlemiş, afet toplanma alanları ranta açılmıştır ki can ve mal kaybı açısından da büyük bir tehlike bizleri beklemektedir. Başta İstanbul ve Marmara Bölgesi olmak üzere olası büyük bir depremin Türkiye’ye neler yaşatacağını kestirmek zordur” dedi.

"50 BİN BİNA TAHRİBAT GÖRECEK"

Diğer yandan İstanbul'da beklenen olası deprem hakkında konuşan Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da minimum 7.2, maksimum 7.6 büyüklüğünde bir depremin olacağını ve en çok Avrupa yakasının kıyı kesimlerinin etkileneceğini söyledi. Görür, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan araştırma sonucunda 50 bin binanın tahribat göreceğini açıkladı.

Görür, acilen depreme karşı hazırlıklı olunması konusunda uyarıda bulunurken, 1999 depreminin daha dikkatli olmamız gerektiğini öğrettiğini söyledi ve olası Marmara depremi için zamanın azaldığını vurguladı.

AFAD'DAN TATBİKAT

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı, Ankara'da 17 Ağustos Marmara Depremi'nin 23'üncü yıl dönümünde deprem tatbikatı gerçekleştirdi.

AFAD'ın "17 Ağustos Depremi Anma Programı" kapsamında, Ankara İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Yerleşkesi'nde gerçekleştirdiği tatbikat, Deprem Simülasyon Merkezi'nde deprem anının canlandırılmasıyla başladı.

Gerçeği aratmayan görüntülere sahne olan tatbikatta, arama kurtarma ekiplerinin deprem bölgesine sevk edilmesi ile yıkılan binaların enkazlarında yaptıkları çalışmaların koordinasyonu sağlandı.

Arama kurtarma köpeklerinin de yer aldığı tatbikatta, enkaz altından kurtarılan yaralıların tahliyesi ve ilk yardım ekiplerince hastanelere sevki sağlandı. Tatbikatta çok katlı bir binada çıkan yangında mahsur kalanlar da itfaiye ekiplerince kurtarılarak, yangına müdahale edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

17 Ağustos'un yıl dönümünde İstanbul için korkutan açıklama: Olası depremde 50 bin bina yıkılacak
Prof. Dr. Naci Görür, Marmara depremi için şiddet vererek uyardı: Son evredeyiz zaman daralıyor

Güncel Haberleri